|

Lezuhant egy repülőgép Kolumbiában

A Kolumbiai Légierő a tegnapi napon elvesztette az egyik IAI Kfir típusú vadászrepülőgépét, amikor az felderítő bevetés végrehajtása közben a földnek csapódott.

Szeptember 30-án, helyi idő szerint 13:00-kor egy megfigyelőrepülés során lezuhant egy izraeli gyártású, IAI Kfir típusú katonai repülőgép. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gép elvesztését műszaki hiba okozta. A fedélzetén utazó kétfős személyzet sikeresen katapultált, a helyszínre érkező kutató-mentő helikopter két sértetlen pilótát talált.
A baleset pontos okainak felderítésére vizsgálatot rendeltek el.

A Kolumbiai Légierő 1989-ben 12 darab ex-izraeli Kfir C.2 típusú együléses vadászbombázót és egy TC.2 kétüléses kiképzőgépet vásárolt. Azóta minden példányt korszerűsítettek C.7 verzióra. Ezek közül idáig két gépet vesztettek el balesetben. 2008 februárjában további 24 darab, korábban az Izraeli Légierő által használt Kfir megrendeléséről született döntés. A gépeket átadás előtt az Israel Aerospace Industries (IAI) üzemében korszerűsítették C.10 sztenderdre. Az első példányok 2009 júniusában érkeztek, ám nem tartott sokáig a kolumbiaiak öröme, ugyanis az egyik gép leszállás közben lefutott a pályáról és súlyosan megrongálódott. A vizsgálat pilótahibát állapított meg, így az IAI ingyen pótolta az elvesztett példányt.

Betört orrú Oroszlánkölyök ,

4 hozzászólás “Lezuhant egy repülőgép Kolumbiában”