|

HTKA Hírhalom 2019. 11. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Lezuhant az Algér Légierő egyik L-39 Albatrosza. A kiképzőgép március 13-án helyi idő szerint este 21:10-kor veszett oda egyelőre ismeretlen okokból. A gépben helyet foglaló kiképző és a tanonc is életét vesztette.


Fának ütközött az Izraeli Haderő egyik UH-60 típusú helikoptere március 14-én. A forgószárnyassal rossz időjárási körülmények között repültek Jeruzsálemtől nem messze, és nem vették észre, hogy egy magas fákkal tarkított terület fölé értek, itt ütköztek neki az egyik fának. A fedélzeten tartózkodók közül senki sem sérült meg komolyan.


Két nappal korábban egy amerikai magántulajdonú Blackhawk is részese volt egy bizarr balesetnek: egy férfi hómobillal hajtott bele a Unical Defence Inc. parkoló helikopterbébe. A 43 éves férfi súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba. A forgószárnyasnak a vízszintes vezérsíka sérült, a javítást egy másik helikopter által a helyszínre szállított szerelő csapat hajtotta végre. A helikopter egyébként egy hómobilok számára megnyitott pályán parkolt.


Halálos balesetet szenvedett a Kínai Haditengerészeti Légierő egyik JH-7-ese. A bombázó március 12-én kiképzőrepülés közben zuhant le a Hajnan szigetén. A pilótafülkében helyet foglaló 2 pilóta sajnos életét vesztette.


Etiópia lett a Pantszir-SZ1 légvédelmi rendszer legújabb üzemeltetője.

Pantszir-Sz1-es egy 8×8-as Kamaz 6560-as teherautóra építve | Forrás: en.wikipedia.org

Március 12-én kézhez kapta első C-145A könnyű szállítógépét Észtország, melyet az Amerikai Egyesült Államoktól kapnak ajándékba.


Március 14-én fontos mérföldkőhöz érkezett a Román Légierő, az 53. század F-16-osai átvették a légtérvédelmi feladatokat a MiG-21 LanceR C vadászgépektől. Dél-keleti szomszédunk még 2013-ban vásárolt 12 darab használt Fightin Falcont Portugáliától, melyekért Bulgáriával versengtek.

Ex-portugál F-16-os immáron a Román Légierő színiben a portugáliai Monte Real légibázison 2016. szeptemberében.

Új, vadászbombázókba szánt katapultülés keresése mellett döntött az Amerikai Légierő. Az életmentő eszközt az A-10, F-15, F-16, F-22 mellett a B-1 Lancer nehézbombázók is megkapják. Olyan széket szeretne az USAF, mely felszerelésükkel együtt 62,6 és 153 kilogramm tömegtartományba eső hajózók mentésére alkalmas, 0 és 60 000 láb közötti magasságtartományban 1111 km/h sebességig. A mentőernyő ereszkedési sebessége nem lépheti át a 7,01 m/s-ot, valamint a kormányozhatóság felé elvárás a 20 fok/másodperc érték. Egyelőre még nem tudni, mikor indul a hivatalos ajánlattevési időszak, de a pályázók között erősen valószínűsíthető a Martin-Baker és a Collins Aerospace jelenléte.

A US16E katapultülés |Fotó: Martin-Baker

Március 11-én éleslövészet közben megsérült a Magyar Honvédség egyik JAS-39 Gripen vadászbombázója a hajmáskéri lőtéren. A pilóta a hiba észlelése után a gyakorlat felfüggesztése mellett döntött, majd visszatért a kecskeméti bázisra. A hiba okát svéd szakértők bevonásával próbálják kideríteni.


2,7 milliárd zöldhasú a következő 5 évben való elkülönítését kéri az Amerikai Haditengerészet, melyből 10 darab 2000 tonnás, korvett méretű személyzet nélküli hajót vásárolnának. Felszerelésükbe különböző szenzorok széles választéka mellett függőleges indító berendezés (vertical launch system – VLS) is kerül. A hajók a Csendes-óceánra kerülnek őrjáratozási feladatok végrehajtására.


Amerikai vadászbombázók tettek a földdel egyenlővé egy afgán katonai bázist múlt hét szerdán, miután a bázisról katonák tüzet nyitottak az Afgán Különleges Erőkre és amerikai csapatokra. A légi csapásban a helyi források szerint öten vagy hatan vesztették életüket, további 10 katona pedig súlyos sérüléseket szerzett.