|

Argentína modernizált Kfirekre feni a fogát

A dél-amerikai ország a legújabb hírek szerint modernizált izraeli Kfir típusú vadászbombázókat rendszeresítene.

Argentína jóideje játszik használt gépek beszerzésének gondolatával, de idáig mindez álom maradt. 2010 óta a jordán és spanyol ajánlat között válogatnak, sőt nemrég úgy tűnt, hogy az európai fél csomagját fogadják el, most újabb versenyző került be a képbe: a Bulgáriának is felajánlott, modernizált Kfir típusú vadászbombázó.

A kolumbiaiaknak leszállított, szintén modernizált Kfir C10

A kolumbiaiaknak leszállított, szintén modernizált Kfir C.10 ,

A Dassault Mirage 5 kissé módosított változatát az Israel Aerospace Industries jogelődje, az Israel Aircraft Industries gyártotta “Kfir” néven az Izraeli Légierő számára, mely 1976-ban rendszeresítette és 1996-ban vonta ki a deltaszárnyú vadászt. A nyugdíjazott típus modernizált példányait azóta árulják a világpiacon, vásárolt belőle Sri Lanka, Ecuador és Kolumbia is.

Az IAI tájékoztatása szerint jelenleg még körülbelül 50 darab gépet tudnának értékesíteni, ráadásul mindezt minden korábbinál nagyobb modernizációt követően tennék meg. A General Electric J79 hajtóművekkel és Elta Systems EL/M-2032 AESA radarral kínált, Block 60 jelzésű változattal elsősorban Bulgáriát célozták meg, de van elég átalakításra váró gép, így jutna bőven Argentínának is.

Az IAI emellett vállalta, hogy az 5.5 tonnás teherbírású Kfir fedélzetére a Python 5 és Derby rakéták mellett integrálják a RAFAEL Spice csapásmérő típuscsaládot és a Link 16 adatátviteli rendszert is. A modernizált gépek szállítását a szerződés aláírásától számított 1 éven belül elkezdenék.