|

HTKA Hírhalom 2013. 48. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 48. hét

Egyre forróbb a talaj az Egyeüslt Arab Emírségek vadászgép beszerzési programja körül. A beszerzés kihirdetésének elején még egyértelmű győztesnek látszott a Dassault Rafale, a franciák azonban nem tudták teljesíteni az arabok elvárásait. Így került a képbe az Eurofighter Typhoon, az utóbbi két évben pedig az utóbbi két cég próbált egyre csábítóbb ajánlatokkal a dúsgazdag ország kedvében járni. A jó francia-arab kapcsolatok ellenére most nagyon úgy tűnik, hogy a közös európai fejlesztés számára áll a léc, hisz a néhány héttel ezelőtt lezajlott Dubai Airshow előtt pár nappal az ország adatokat kért az Eurofighter konzorciumtól 60 Typhoon rendszeresítésének árcédulájára. Az esélyek javítása érdekében a brit miniszterelnök, David Cameron is ellátogatott az Emírségekbe a show ideje alatt, támogatva a BAE Systems küldöttségét.
Az Eurofighter egyébként jól halad a gépek átadásával, a tervek szerint két nap múlva, azaz december 4-én leszállítják a 400. kész példányt, mely a Német Légierő állományába kerül. Emellett a BAE Systems kivitelezésében már folynak az első Tranche 3-as példány földi hajtóműtesztjei.

Eurofighter Typhoon Abu-Dzabi felhőkarcolóival a háttérben

Fotó: Eurofighter – K. Tokunaga ,

Szintén a Typhoon-hoz köthető hír, hogy Olaszországban megkezdték az repülési teszteket a Storm Shadow cirkálórakétákkal a szárnyak alatt. Az első ilyen repülésre a szardíniai Decimomannu légibázisról felszállva került sor, a két, egyenként 1,3 tonnás fegyver hordozóplatformjaként az Alenia Aermcchi szolgálatában álló, második sorozatgyártású példány szolgált. A Storm Shadow várhatóan 2015-től kerülhet a négy fejlesztő ország – Nagy Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország – Typhoon-jainak fegyverarzenáljába, kibővítve ezzel a típus csapásmérő képességeinek hatótávolságát 250 km fölé.

Első közös repülése az Eurofighter Typhoon-nak és a Storm Shadow-nak | Fotó: Alenia Aermacchi

Első közös repülése az Eurofighter Typhoon-nak és a Storm Shadow-nak | Fotó: Alenia Aermacchi ,

A Dubai Airshow-n egy másik fontos bejelentés is érkezett az Eurofighter konzorcium részéről, mely szerint 4,5-ös generációba sorolt vadászbombázójuk végre elérte azt a szintet, hogy immár jogosan többfeladatúnak nevezhető. Laurie Hilditch, a típus képességeinek fejlesztéséért felelős részleg vezetője elmondta, az alkalmazók már napi rendszerességgel használják a célmegjelölő konténereket, gyakorolják a lézer-bombák célra vezetését, mindezt a teljes légiharc képesség fenntartása mellett. Az előző hírben említett Storm Shadow integráció is megkezdődött, és a németek által rendszeresített Taurus csapásmérő robotrepülőgép sem marad el, az első repülést december 7-re tervezik Németországban a Cassidian kivitelezésében. Néhány év múlva ezek is szolgálatba állhatnak, azután pedig már hasonló csapásmérő képességekkel rendelkezik majd a típus mint nyugati társai.

A Textron nyilvánosságra hozta új könnyű csapásmérőjének első gurulópróbájáról készült videóját. A 2012 januárja óta fejlesztett Scorpion Kansas államban, Wichita községben hajtotta végre első saját erőből kivitelezett gurulását, november 25-én. A típusról bővebben itt lehet olvasni, és most pedig következzen a videó:

A Cassidian kapta a megbízást a Német Légierő barát-idegen azonosító rendszerének modernizálására. A hazai vállalat a Mode 5 standardra hozza fel a légierő gépein megtalálható IFF (identification friend or foe) rendszereket, mely a NATO új szintjét képviseli majd. A lépéssel a németek úttörővé válnak a szövetségen belül, hisz még egyik tag sem állt neki gépein megtalálható IFF rendszerek modernizálásának az új lépcsőfoknak megfelelően. A NATO-ban a teljes átállás várhatóan 2020-ra fejeződik be.

A Dubai Airshown jelentették be, hogy a Lockheed Martin és a Raytheon 176 millis szerződést kapott Javelin Block I-es rakéták és kilövők leszállítására. A szerződés 842 rakéta és 120 kilövő beszerzését biztosítja, 5 megrendelő között elosztva: az Amerikai Hadsereg és Tengerészgyalogság, valamint Omán, Jordánia és Indonézia rendelt a páncélozott járművek elleni fegyverből. Az átadást 2014 októberében kezdik meg, az Amerikai Hadsereg szállítmányával.

A Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) hajógyártó vállalat a Sagem navigációs rendszerét választotta az új indonéz tengeralattjárók számára. A dél-koreai DSME 3 példányra legyártására kapott szerződést még 2012-ben, ezekhez választották most a Sagem termékét.

Sikeres levégződtek az F/A-18E/F Super Hornet és a Joint Strike Missile rakéta illeszkedési tesztjei. A norvég Kongsberg a Boeing segítségével hajtotta végre a függesztési kísérleteket, egy kétüléses F/A-18F Block II Super Hornet, és a fegyver néhány makettjének felhasználásával. A szélcsatorna teszteket jövő év elején kezdik meg, ezek sikeres elvégzése feltétele a légi tesztek megkezdésének. A fegyver első függesztésére néhány hete került sor, melyről lapunk is beszámolt.

JSM-ek a Super Hornet szárnyai alatt | Fotó: Boeing

JSM-ek a Super Hornet szárnyai alatt | Fotó: Boeing ,

Új erőátviteli rendszer fejlesztését rendelte el az Amerikai Hadsereg meglévő és jövőbeni szárazföldi harcjárműveihez. A megbízást az L-3 Communications kapta, a feladatra 20 millió zöldhasút szánt a hadsereg vezetősége. A Gemini Transmission program célja egy olyan erőátviteli rendszer kifejlesztése, mely az új technológiák alkalmazásával növeli a páncélozott harcjárművek mobilitását, megnövekedett élettartam mellett. A fejlesztéssel 2017-ben kell elkészülnie a Michigan állambeli vállalatnak.

Potenciális külföldi vásárlók profitálhatnak az V-22 gyártásának lassúságából. A Boeing a nyáron kapott szerződést 99 Osprey leszállítására, ebből 92-őt kap a tengerészgyalogság és 7-et a légierő, és ha az opciót is érvényesítenék, 121 új Halászsas állna a haderők szolgálatába. Az első exportmegrendelés is begyűjtötte a Bell-Boeing páros, Izrael 6 példány beszerzéséről kötött szerződést. A több mint 100 billenőrotoros gép elkészítésére 2019-ig kapott időt a gyártó konzorcium, így ezen megrendelések teljesítése nem köti le a teljes gyártási kapacitásukat, kb. 18-19 további példány elkészítésére lenne lehetőségük megrendelés esetén ebben az időintervallumban, így a potenciális rendszeresítők is rövid időn belül hozzájuthatnának a gépeikhez. Ugyan konkrét országot nem neveztek meg, egy japán megrendelés valószínűsíthető.

MV-22 landol a USS Nassau (LHD 4 ) helikopter-hordozóra | Forrás: Wikimédia Commons

MV-22 landol a USS Nassau (LHD 4 ) helikopter-hordozóra | Forrás: Wikimédia Commons ,

24 millió dollár értékben kapott szerződést a Lockheed Martin az Amerikai Légierőtől, az A-10 Thunderbolt-ok logisztikai támogatásáért és modernizálásáért. A 4 évre szóló elkötelezés során a cég fejleszti a gépek fegyverrendszereit, mellyel akár 2028-ig is harcképesek maradhatnak a „Varacskos disznók”.