|

Typhoonokat rendel az Emirátusok is?

Ahogy arról már korábban írtunk, az Egyesült Arab Emírségek hosszú évek óta tárgyalásokat folytat a Dassault Aviation vállalattal a Rafale eladásáról, hol több, hol kevesebb sikerrel. A francia kacsa mellett az amerikai Boeing F/A-18E/F Super Hornet és a páneurópai Eurofighter Typhoon is szóba került a Dassault Mirage 2000-9-esek váltótípusaként.

Legutóbb a brit miniszterelnök, David Cameron járt közben a BAE Systems által promotált típus kegyeiért. Cameron arab kollégájával, Shaikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan elnökkel találkozott, mely után hosszútávú stratégiai megállapodást kötöttek a két ország nevében. Az egyeztetés után mindkét fél pozitívan nyilatkozott egy esetleges Typhoon-rendelésről. A brit remények szerint az Egyesült Arab Emírségek 60 darab Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázót vásárol röpke 3 milliárd font (4.77 milliárd dollár) értékben.

Eurofighter Typhoon Abu-Dzabi felhőkarcolóival a háttérben

Fotó: Eurofighter – K. Tokunaga ,

A térségben már sikerült eladni a típust, Szaúd-Arábia 72 darabot (24 darab Tranche 2 és 48 darab Tranche 3A változatot) vásárolt 2006 augusztusában. Cameron ide is ellátogatott, mivel reménykednek egy újabb megrendelésben. A tervek szerint 24 géppel nő a rendelési állomány, de rebesgetnek egy újabb 72 darabos megrendelést is.

Emellett Omán is potenciális vásárló, a közel-keleti ország a már megrendelt F-16-osok mellé Eurofighter Typhoon vadászbombázókat is vásárolna. A felek közel állnak ahhoz, hogy aláírják a 12 vadiúj Eurofighter eladásáról szóló szerződést. Az üzlet várható értéke 2 milliárd dollár, mely minden valószínűség szerint tartalmazza a vonatkozó költségeket (vagy azok egy részét) is. A gépek leszállítása a Szaúd-Arábia számára készülő – már megrendelt – példányok elkészülte után lehetséges, ez várhatóan 2015 környékén lesz esedékes.

7 hozzászólás “Typhoonokat rendel az Emirátusok is?”

  1. Én magam Rafale-párti vagyok, de ez most a hozzászólásoim szempontjából lényegtelen.
    A kérdés ugyani az, amit idáig már sok HTKA kommentelő feltett:
    Mi a fenének ennyi gép oda? Az első 72 darabos, közismerten korrupciógyanús Typhoon-t se vették még át, hajózó se nagyon van rájuk, csak 24-30 darab lett átadva. Vagy több, de majd kijavíttok, ennek még nem néztem utána.
    Most erre jön plusz 24 darab, ami később 72 lesz, vagy még azon felül lesz 72 darab gép.
    Közben meg megrendelték a jó sok F-15SE-t is. Upgradelik az F-15C-ket, mellé nemsokára az F-15S-eket is.
    Tébolyda.