|

Új esélyt kapott Ománban a Typhoon

Nevezhetjük a sors furcsa fintorának, vagy túlzott optimizmusnak, de a lényeg ugyanaz: rá kell cáfolnunk saját magunkra. 2011. december 15-én ugyanis arról tudósítottunk, hogy immáron biztossá vált a Eurofighter Typhoon bukása Ománban, mégpedig az F-16 ellenében. Mentségünkre legyen mondva, fene se gondolta volna, hogy a 600 millió dollárért beszerzett 12 Fighting Falcon után Maszkat tovább gondolkodna az európai típus megvásárlásán. Azonban, elég meglepő módon, a szultánság még nem zárta le az évek óta húzódó kérdést.

Január 23-án mind a BAE Systems, mind pedig Nagy-Britannia kormánya bejelentette, hogy Omán hivatalos levélben ajánlatot kért 12 darab Typhoon vadászbombázó megvásárlásáról. Mind a gyártó, mind pedig a védelmi minisztérium üdvözölte az ajánlatkérést, melyet „fontos és lényeges lépésnek” neveztek egy jövőbeni szerződés megkötése felé. A BAE egyelőre annyit mondott, hogy záros határidőn belül elküldik ajánlatukat Maszkatnak. Az egész szituáció már csak azért is furcsa, mert a felek évek óta tárgyalásokat folytatnak egy hasonló kontraktusról.

[singlepic id=956 w=584 h=386 float=none]

A BAE egyébként egy 2012-ben létrejövő megállapodás esetén, legkorábban 2015-ben tudná szállítani a repülőgépeket Ománnak, addig ugyanis lekötik a gyártókapacitást a Szaúd-Arábiának készülő példányok. Rijád eddig 24-et vett át a 72 Typhoonból, ezek elkészülte után következhetne a 12 ománi gép. Tehát úgy látszik, Omán új gyártású Eurofightereket szeretne, nem elégszik meg a Brit Királyi Légierő állományából átadottakkal.

12 hozzászólás “Új esélyt kapott Ománban a Typhoon”

  1. Szívesen olvasnék egy elemzést – pld. Montezumától – mi oka lehet Ománnak az EF beszerzésére !
    Szerintem politikai, mert az USA-tól könnyedén vásárolhatnának 5. generációs típust is.

  2. „Szerintem politikai, mert az USA-tól könnyedén vásárolhatnának 5. generációs típust is.”

    Meglepne. Egy van ami elérhető lesz az F35 azt meg a térségben NATO tagon+Izraelen kivül mostanában nem kap senki.

  3. Nos, a HTKA Block 5 csomag még kidolgozás alatt áll, de februárban nagyon remélem, hogy debütálhat majd már a dolog.
    A fórumban lehet majd továbbra is aláírás, a kommenteknél meg amjd meglátjuk mit tudunk tenni ez ügyben. Nem ígérek ez ügyben egyelőre semmit :)