|

Olcsóbban kaphatnak Gripen a svájciak?

Akár a svédeknél is olcsóbban kaphatják meg Saab JAS-39 Gripen típusú vadászbombázóikat a svájciak – legalábbis így értesült egy helvét kereskedelmi rádió.

A skandináv fél mindent megtesz a svájciak kiszolgálása érdekében, ígéretükhöz híven rendszeresítik a Gripen E/F verzióját, ráadásul próbálják úgy alakítani, hogy a svájci félre minél kevesebb anyagi teher háruljon az F-5E/F Tiger II-esek leváltására kiválasztott 22 darab JAS-39E/F rendszeresítésekor.

A Gripen Demo Svájcban | Fotó: Saab AB ,

A svájciak félnek, hogy a vártnál magasabb lehet a Gripen-program költsége, amely egy része természetesen rájuk hárul majd, hisz mindez a darabárban visszaköszön majd. A hírek szerint azonban a svédek legújabb ajánlata szerint a helvéteknek gépenként (járulékos költségekkel együtt) csak 100 millió svájci frankot (azaz 107 millió dollárt) kell fizetni, mely 10-15 százalékkal alacsonyabb, mint amennyit a svéd fél fizet majd a saját gépeiért (erről pontos információ nem áll rendelkezésre).

Kérdéses, hogy a Svéd Légierő illetékesei mennyire örülnek majd annak, hogy a hazai gyártó alacsonyabb áron szállítja majd a gépeket egy másik ország számára, hisz a 40-60 darab masina beszerzési árának kicsengetéséhez így is megszorításokat vizionálnak.

—-

A Gripen NG, a Gripen Demo és a JAS-39E/F jelzések körüli tisztánlátás érdekében érdemes elolvasni a korábban “Gripen NG: kérdések és válaszok” címmel leközölt írásunkat.

A típus iránt érdeklődő Olvasóinknak pedig ajánljuk a JAS-39 Gripen vadászbombázóról szóló típusismertetőnket.

9 hozzászólás “Olcsóbban kaphatnak Gripen a svájciak?”

  1. A Svéd beszerzés a helyi munkaerő és a helyi adók, járulékok visszaszámolása után, valószínűleg még így is nagyság rendel kevesebbre jön ki….
    De azért elgondolkodtató, hogy mennyire durván üzletelnek a svájciak! A végén majd kitalálják, hogy pénz helyett Rolexet adnak a Griffekért!

  2. Összehasonlításképpen:

    „A hírek szerint 4 százalékkal olcsóbban, gépenként 107 millió dolláros áron (az eredeti 111,6 millió dollárral szemben) vásárolhatja meg 22 darab F-35A gépét az Egyesült Államok az ország első számú haditechnikai gyártójától.
    A Lockheed Martinnal kötött üzlet összértéke 3,8 milliárd dollár, melybe a hagyományosan fel és leszálló típus mellett beletartozik még három darab F-35B és hét darab F-35C is, így összesen 32 Joint Strike Fighter kerülhet az USA fegyveres erőinek állományába, amennyiben a felek pénteken aláírják a szerződést.”

    http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/tipusok/olcsobban_vasarolhat_f-35-osoket_a_pentagon/

  3. A svájciak döntésénél az egyik fő szempont az alacsonyabb üzemeltetési költségek voltak a rendszerben állás teljes ideje alatt. (Ami állítólag nem tér el jelentősen a többi 4. generációs gépétől.) Az f-35-nél viszont most épp ezzel van probléma.

  4. „The purpose of the flights was to verify the integration of the new AESA radar. Test results were recorded and will be used by Saab and the radar manufacturer Selex Galileo for the next development steps.”

    ttp://www.aviationnews.eu/2012/12/13/swiss-test-fly-gripen-in-sweden/