|

Svédország új Gripenekre áhítozik

A Svéd Fegyveres Erők parancsnoka, Sverker Göranson a napokban úgy nyilatkozott, hogy új, növelt képességű vadászbombázóra van szüksége a Svédországnak, melyekből azonban kevesebbet rendszeresítenének, mint a most szolgálatba álló flotta tagjainak száma.

Sverker Göranson február 29-én a svéd parlamentben tartott elemzésében elmondta, hogy Svéd Légierőnek 60-80 darab új vadászbombázóra van szüksége 2020 és 2030 között.

„Egy folyamat közepén tartunk, melynek célja, hogy rugalmas haderőt építsünk ki.” – nyilatkozta a beszámoló után Göranson. „Amennyiben egy ütőképes légierőt kívánunk működtetni 2020 után, újjá kell építenünk.”

A Svéd Légierő jelenleg közel 100 darab JAS-39 Gripen típusú vadászbombázóval rendelkezik, ezeket kívánják leváltani a jövőben 60-80 darab korszerűbb masinával. A program várható költségeiről nem Göranson nem kívánt nyilatkozni.

„Jelenleg az egyeztetési folyamat legelején tartunk, badarság lenne ilyenkor nyíltan beszélni a várható költségekről” – mondta.

Fotó: Saab ,

A Saab természetesen rögtön reagált a Göranson beszédére, nyilatkozatban közölték, hogy vállalnák a Gripenek korszerűsítését, melyek hosszabb sárkányszerkezetet, erősebb hajtóművet és korszerűbb elektronikai és avionikai eszközöket kapnának, növekedne a típus hatótávja és fegyverterhelése is. Ez természetesen költséghatékonyabb megoldás lenne, mint új példányok vásárlása.

A Saab korábban már tett ajánlatot a skandináv ország vezetése számára, és egy ideje a Svéd Légierő is gondolkodik a Gripen-flotta korszerűsítésén, azonban nem vágnak bele a programba partnerország nélkül. (Ez a megrendelő várhatóan Svájc lesz, ahol bár győztes típusként nevezték meg a Gripent, a szerződés aláírása még várat magára, a döntésre a közvéleménynek népszavazás útján is rá kell bólintania.) A Svéd Fegyveres Erők vezetősége úgy számol, hogy a korszerűsített Gripenek akár 2040-ig is szolgálatban maradhatnak.

—-

A Gripen NG, a Gripen Demo és a JAS-39E/F jelzések körüli tisztánlátás érdekében érdemes elolvasni a korábban “Gripen NG: kérdések és válaszok” címmel leközölt írásunkat.

A típus iránt érdeklődő Olvasóinknak pedig ajánljuk a JAS-39 Gripen vadászbombázóról szóló típusismertetőnket.

3 hozzászólás “Svédország új Gripenekre áhítozik”

  1. „a döntésre a közvéleménynek népszavazás útján is rá kell bólintania”

    Inkább választópolgároknak nevezném, akik rábólintanak.
    Szerencsére még nem a „közvélemény” alapján hozzák a döntéseket!

    (Bár ki tudja, ahogy „fejlődik” a világ lehet, hogy legközelebb sms-ben fogják megszavaztatni valamelyik kereskedelmi csatorna esti bulvárhíradójában…)