|

Kérdéses a svájci Gripen-üzlet?

Azt eddig is tudtuk, hogy minden bizonnyal népszavazás dönt majd a Gripen-beszerzésről a független országban, azt azonban senki sem várta, hogy politikai szinten, pénzügyi okok miatt kaszálhatják el a döntést.

A Saab elismerte, hogy ezidáig még nem adott hivatalos információkat az új modell fejlesztésének várható költségeiről. A svájci Szabad Demokraták (FDP) és a katonai vezetés egyes tagjai szerint a fizetendő összeg meg fogja haladni a Svájc által maximálisan vállalható 3,126 milliárd svájci frankos (3.25 milliárd dollár) keretet. A Saab szerint a költségek természetesen alacsonyabban lesznek, bár ezt a svájciak ezt erősen kétlik, és megszorításokat vizionálnak más területeken, például oktatási szektorban.

Fotó: Saab ,

A kormánypárt azonban továbbra is elkötelezett a 22 darab JAS-39E/F Gripen beszerzése mellett, Ueli Maurer védelmi miniszter elmondása szerint még így is a svéd ajánlat volt a legolcsóbb, ráadásul prezentálták a pilóták és műszakiak képzési, valamint a gépek 20 évre előre tervezett javítási, karbantartási és modernizációs költségeit is.

Továbbá elmondta a skandináv féllel folytatott tárgyalások jelenlegi állása szerint Svájc és Svédország kéz a kézben viszi tovább a Gripen-programot, elkötelezettek az együttes rendszeresítésben (Svédország 40-60 gépet állít hadrendbe).


Az infóért köszönet forest kollégának!

5 hozzászólás “Kérdéses a svájci Gripen-üzlet?”

  1. Konkrét számokkal kifejezve:
    A Saab 4,7 milliárd frankra becsülte a várható költségeket 1 E/F gépre vetítve. Ezzel szemben az FDP 7,3 milliárd frankot saccol az új gépek darabjára.

    Egy biztos, a svájci védelmi miniszter Ueli Maurer kijelentette, hogy egy petákkal sem kívánnak többet adni mint a tender elején vázolt 3,126 milliárd frank.

    Elég nagy politikai vita folyik most a Gripen üzlet körül. Azt nehéz megállapítani, hogy ez mennyire szól a népnek a közelgő népszavazás előtt. A Saab ezidáig nem vázolt konkrét költségvetést az új modellt illetően, amennyiben ezt megteszik véget vethetnek a hisztinek. Feltéve, hogy tudják tartani a 3,126 milliárd frankos árat. A svájci haderőnél történt megszorítások és költségvetés során ekkora összeggel terveztek és egy frankkal sem tudnak ill. akarnak többet költeni a programra.

    Itt egy részletes svájci hírforrás:
    http://www.bernerzeitung.ch/schweiz/standard/Schweden-streitet-ueber-die-Kosten-des-Gripen/story/28334517

  2. Ott valami el lett számolva, a frank és az USD hasonló árfolyamon mozog. Egy B-2-es ára lett az óriási fejlesztési költségek alacsony darabszám miatt gépenként 2 milliárd dollár, kizárt, hogy a Gripen akár a közelébe kerüljön, az meg egyenesen lehetetlen, hogy 2xese legyen.

    A 3.126 milliárd frank a teljes összeg, amit a beszerzési programra költenek. Ezt ugorná meg „kissé” a Saab által beharangozott, és az ellenzék által is jósolt pénzösszeg.

  3. Elképzelhető, a cikk bevezetőjében szerepel az alábbi mondat:

    „Laut Hersteller Saab belaufen sich diese auf 4,7 Milliarden Franken.”

    Bár megjegyzem, hogy egy másik cikkben azt is ecsetelik, hogy az eredeti 3.126-os ajánlatnál a Saab még számított a Brazil és Indiai tenderre. Ez az elején még feltétel is volt (mármint még egy partner), valszeg éppen a költségek miatt.

    Mindenesetre a Saab eddig nem közölt hivatalos árat a gépekre.