|

Német gigacsomag Algériának

A lehetséges indonéz Leopard-üzlet „kiesése” esetén sem kell félnie a német hadiiparnak a megrendelések elmaradásától, mivel  már egy ideje egy elég szoros együttműködés körvonalazódik Algériával.

Az észak-afrikai állam az utóbbi időben igencsak aktívan fejleszti haderejét, elég csak az elmúlt egy év tank, repülőgép és tengeralattjáró-ügyleteire gondolni. A német kormány nem is szab ennek gátat, még 2011-ben adta beleegyezését, hogy négy nagy német cég 10 milliárd euró értékben szállítson le katonai eszközöket Algériának. A Rheinmetall és a MAN TPz Fuchs páncélozott csapatszállítókat, a Daimler teherautókat és terepjárókat, a ThyssenKrupp pedig fregattokat gyártana az afrikai országnak. Vagyis nem csak gyártana, ugyanis 195 millió euró értékben már le is lett szállítva 54 darab Fuchs.

Egy német TPz Fuchs Afganisztánban – nem is áll rosszul neki a sivatag | Forrás: militaryphotos.net ,

Maga a TPz Fuchs egyébként praktikus kis jármű, a németek mellett Szaúd-Arábia, Hollandia és Venezuela is használja, sőt, még az USA is rendszeresített belőle 123 darabot M93 Fox néven (igaz, ők még anno Nyugat-Németországtól vásárolták azokat). Maga a „Róka” 12 fő befogadására képes és alapesetben három darab MG3 géppuskával van felszerelve, de létezik egyéb konfigurációkban, például MILAN tankelhárító rakétákkal is, illetve Afganisztánban az ISAF erők GMG gránátvetőkkel és M2 Browning géppuskákkal használják. A felsoroltak mellett még létezik többek között ABV, felderítő és tűzszerész feladatkörben változatban is.

Egyébként a konkrét darabszámokról egyelőre nincs információ, annyi azonban bizonyos, hogy a német várakozások szerint 1200 darab páncélozott járművel sikerül majd bővíteni az algériai hadsereget, és ez a 10 milliárdos csomagnak „csak” a tizede lenne.

3 hozzászólás “Német gigacsomag Algériának”

  1. Miből: fosszilis energiahordozók – kőolaj és földgáz

    Ki ellen: nos Marokkóval játsszák a privát kis fegyverkezési versenyüket, amiből mind a nyugat, mind az oroszok jól profitálnak. Marokkót a nyugat, Algériát elsősorban (de nem kizárólagosan) az erre a piacra újból visszatérő oroszok fegyverzik.