|

Algéria további tengeralattjárókat vesz

Olvasóink számára nyilván nem ismeretlen, hogy a Földközi-tenger déli partján, Afrika északnyugati régiójában akad két szomszéd, akiket nem a felhőtlen diplomáciai kapcsolatok jellemeznek – ennek részeként Marokkó és Algéria konkrétan fegyverkezési versenyt folytat. Míg Marokkót főként az Egyesült Államok és Európa nyugati államai támogatják, addig Algéria elsősorban Moszkva támogatását élvezi – igaz nem kizárólagosan, lévén Algír nyugati haditechnika beszerzése mellett is voksolt haditengerészete kapcsán. Vízfelszín alatti képességek tekintetében ugyanakkor az orosz technika az általuk járt út.

Mint ezen hírünk címből könnyedén leszűrhető az algériai haditengerészet újabb Kilo-osztályú tengeralattjárókhoz jut majd pár éven belül. Minderről a Kommerszant értekezett orosz védelmi minisztériumi források alapján. Az orosz gazdasági napilap által leközöltek szerint Algéria formálisan jelezte igényét két további Project 636M típusú tengeralattjáróra – a források szerint konkrétan a szentpétervári Admiralitás Hajógyárt akarják kivitelezőként, amit az orosz Kereskedelmi- és Iparügyi Minisztérium elvileg már ki is jelölt kivitelezőként.

Algéria számára nem ismeretlen a hajóosztály, lévén ezidáig négy egységet rendeltek. Kettőt még a 80-as évek második felében vehetettek át – ezek a Kilo-osztály régebbi változatát jelentő Project 877 exportváltozatai, Project 877EKM jelölésű tengeralattjárók. A Nyizsnyij Novgorod-i Krasznoje Szoromovo hajógyár Algériának készített produktumainak 1986, illetve 1987-es hadrendbe állítását követően legközelebb 2010 folyamán állíthatott hadrendbe új tengeralattjárót Algéria haditengerészete. Egyből többet is, lévén a 2006-os, 600 millió dolláros, az Admiralitás hajógyár által teljesített szerződésben 2 Project 636M egység leszállítása szerepelt.

Algéria elsőként hadrendbe állított Kilo-osztályú tengeralattjárója, a Project 877EKM változatú Rais Hadi Mubarek 2006 novemberében. A két algériai Project 877EKMRais Hadi Mubarek jelenlegi állapotáról nem találtam megbízható információt. | Fotó: Cohen Mashaoul ,

Ám ha már az áraknál tartunk, akkor megemlítendő, hogy az újabb két Kilo-ról szóló szerződés összege egyelőre nem ismert, de vélhetően legkésőbb jövőre kiderül, ugyanis a végleges szerződés realizálódását a jövő év folyamán várják az információt megosztó források. Mivel még nincs végleges szerződés, így az árcédula mellett az sem ismert, hogy a marokkóiak jövőre hadrendbe álló tengeralattjáró vadász FREMM fregattja mikor futhat majd össze először jövőbeni játszópajtásaival.

Algéria haditengerészeti vonalas fejlesztései természetesen nem korlátozódnak a tengeralattjárókra, hiszen a felszíni egységek terén is folyik modernizálás, illetve új hajók beszerzése. A beszerzések részben orosz, részben pedig német és olasz eredetűek. Az orosz és német vonatkozásokról korábban írtunk már – a Sztereguscsij és Molnija típusú korvettek, valamint a MEKO A200 fregattok beszerzése mellett azonban valahogy nem történt említés azon bő 1 évvel ezelőtti szerződésről, melyben az olaszoktól rendeltek egy partraszállást támogató dokkhajót. Ez elvileg az Olasz Haditengerészetnél San Giorgio osztálynév alatt hadrendben álló LPD-k ráncfelvarráson átesett változata lesz.

1987 – 1994 között ezen LPD hajóosztályból 3 állt hadrendbe az Olasz Haditengerészet színeiben. Mint arról korábban írtunk ezen 8 000 tonnás dokkhajók közül az első kettő sorsa megpecsételődött, a jövőben 2 db 20 000 tonnás LHD váltja majd őket. A fenti, 2005-ben készült fotón a fotón az 1994-ben hadrendbe állított San Giusto látható. | Fotó: Dave Fliesen, U.S. Navy ,

One Response to “Algéria további tengeralattjárókat vesz”