|

T-90-esek érkeznek Algériába és Türkmenisztánba

Újabb modern harckocsikat kaphat hamarosan az észak-afrikai és a közép-ázsiai állam az oroszok legnagyobb örömére.

120 darab T-90Sz típusú tankot szállít Algériának Oroszország, valamint 30 példányt Türkmenisztánba is a tavaly aláírt szerződések értelmében, amelyek Moszkvát a legnagyobb tankexportőrévé teszik 2012-ben. Konstantin Makijenko katonai elemző szerint a szerződések értéke elérheti az 500 millió dollárt is.

Persze nem ezek lesznek az első T-90-esek a két országban, lévén még 2009-ben Algéria már vett 185 darabot, illetve Türkmenisztán is 2010-ben 10 darabot.

T-90 „izzó szemekkel” | Forrás: weapons.technology.youngster.com ,

Az aktuális szerződéseket algíri részről a 2011-es évi forrongások, míg a türkmén fél részéről az elnökválasztások hátráltatták. Az Algéria környékén tomboló „arab tavasz” és Líbiában folyó a polgárháború miatt az algériai elnök előbb inkább reformokat vezetett be, elkerülendő az előző két évtized vérengzéseinek a megismétlődését, Türkmenisztánban pedig február 13-án voltak a választások, ahol 97 százalékos többséggel választották újra az elnököt, így minden akadály elhárult a beszerzések lebonyolítása elől.

Egyébként ahhoz képest, hogy odahaza mennyire kiosztották szegény páncélost, a fenti számok tekintetében igen csak jól fogy külföldön. Bár arra még mindig nem sikerült rájönnünk, hogy Posztnyikov vezérezredes hogyan akart egy T-90-es árából (118 millió rubel ~ 4,1 millió dollár) három német tankot venni, de elképzelhető, hogy a germán barátaink előálltak valami „Tesco gazdaságos” Leopard változattal, csak nekünk felejtettek el szólni.

Szerző: GrGLy

—–

Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

28 hozzászólás “T-90-esek érkeznek Algériába és Türkmenisztánba”

  1. Az említett országok lehetőségeit figyelembe véve, pont jó tankot választottak.
    Egyébként, az itt is már bemutatott T-90 ms, nagyon jónak tűnt, bár közelebbi infót nem tudok róla.
    Igaz, ezek a harckocsik itt még nem azok a verziók.
    Valaki nem tudná, hogy a nálunk 2014-ig mindenképp hadrendben maradó T-72-esek kapnak valami pluszt Gödöllőn, vagy csak, épp működőképessé teszik őket, hogy meglegyen a megfelelő működőképes darabszámú tankunk, a HK zászlóaljba ?

  2. „Bár arra még mindig nem sikerült rájönnünk, hogy Posztnyikov vezérezredes hogyan akart egy T-90-es árából (118 millió rubel ~ 4,1 millió dollár) három német tankot venni”
    Szerintem úgy mint ahogy mi kapjuk a Helikoptereket az USA-tól ((„ingyen”)) :D

  3. Csak tudnám minek az algériaiaknak ez a több mint 200 tank. Testvéri arab rezsimek veszik körül, az al-kaidások ellen nem sok hasznát veszik. Valszeg. csak a reszim erőfitogtatásához, vagy a tüntetések eltiprásához kell.

  4. Ezt jól leírta!

    Akkor helyesen még egyszer:

    Akkor ez az ár(kb 4,1 millió dollár)a T-90MS-re vagy a T-90Sz-re vonatkozik(a két harckocsi közel sem ugyan az)?A hírben T-90Sz-et említenek viszont az orosz tábornok a T-90MS áráról nyilatkozta azt amit.

  5. Algéria erősen „keletes” a franciáktól való függetlenedésük óta, szovjetekkel már jó kapcsolatokat építettek ki.
    Ha ezt elvesztik az oroszok, akkor nem marad több erős szövetségesük a térségben. A nyugat-líbiai törzsek be fognak tagozódni az algírok mellé, ők nem „örököltek” olajat, az algíroknak azért van belőle rendesen.
    Ha Algériát elbuknák, akkor a kínaiak gyarmatai is veszélybe kerülnének a térségben.

  6. A T-90 is a T-72 sokadik fejlesztése !
    Az alap harckocsit más időkben, más doktrína keretében kívánták alkalmazni. Jelenleg kisebb – főleg afrikai – államoknak megfelelhet, de Oroszországnak ideje lenne a mostani elvárásoknak megfelelő korszerű
    tankot gyártani.

    Na, ez lesz az Armata.

  7. doca
    Szerintem nem az amikon múlik ez. A franciák Mistral-t adtak el nekik, azt sem tudták megakadályozni. Ez a kocsi (T-90) a világ legtöbb országának céljainak megfelelne és nagyon sok helyen örülnének neki.

    Más! Egy új Leo mennyibe kerülhet?

  8. Attól függ, hogy milyen kiszerelésben kéred. Durván 3,5 millánál kezdődik a friss gyártmányú, de akár 2,5-3 milláért is szerezhetsz 0km-esre felújított leo2 A4-est az A5-ös és A6-os újításaival a plusz páncélzat nélkül (lásd Chile)…

  9. dudi
    „A Németek olyan helyzetben vannak a nagyvilágban,hogy senki sem szólhat bele abba,hogy ők mit csinálnak.Pontosabban beleszólhat hisz mindenki azt mond amit akar csak nem kell,hogy érdekelje őket.”

    Azért ezzel vitatkoznék! Abban igazad van hogy olyan hekyzetben vannak, és abban is hogy nem kell hogy érdekelje őket hogy mit mond az USA vagy Telaviv, de mégis ezen van a lényeg. Bizonyára emlékeztek még arra a tavaji hírre hogy németek 6 db diesel-elektromos vadiúj tengót adnak izraeli barátaiknak jóval a tényleges vételár alatt a német állam(adófizetők) pénzén! Miért is??? Miért fizettek 60 évvel a háború és a holokauszt után még mindig kártérítéseket az áldozatok unokáinak??? Szóval ha reggelente nem úgy kelnének fel a német vezetők reggelente hogy a 39-45 között történtek miatt szembeköpik magukat a tükörben, akkor talán igazad lenne! Addig is azonban az számít egy ilyen volumenű üzelt esetében is hogy mit mond az USA
    és mit enged meg Telaviv nekik.
    Mielőtt elzavarnátok a kurucz-ra, azért gondoljátok csak át….

  10. Ja és még valami, ne hasonlítsuk a németeket a franciákhoz mivel a két ország politiaki súlyát tekintve nem egy kategória. A Franciákban még van büszkeség és tartás, a németekről azonban ez már nem mondható el. Ez a németek kapcsán a saját tapasztalatom (nagybátyám Eisenbergben él, gyakran vagyok kint, sokat beszélgetek…)