|

Megkezdődött az algériai Jak-130-asok leszállítása

A orosz Irkutszk-i repülőgépgyár megkezdte az első széria Jak-130-as sugárhajtású kiképző repülőgépek leszállítását az Algériai Légierő számára. A 16 megrendelt példányból az első hármat tegnap gurították ki a hangárból, hogy a szibériai télből az észak-afrikai megrendelőhöz szállítsa a Volga-Dnyeper légitársaság An-124 Ruszlan típusú teherszállító repülőgépe.

A sivatagi terepszínre festett Jak-130-asok az algíri L-39ZA Albatroszokat fogják kiegészíteni, melyekből 1987-90 között 32 példányt szereztek be. A repülőgép típus még annyira új, hogy az algíri személyzet kijelölt állománya az Irkutszk-i gyárban kapta meg a kiképzést rá. Az Algériai Légierő (al-Quwwat al-Jawwiya al-Jaza’iriya) elsősorban a Szu-30MKA ‘Flanker-C’, MiG-29 ‘Falcrum’ és Szu-24MK2/MRK2 Fencer típusú harcigépeire kerülő pilóták képzésére fogja használni új repülőgépeit.

Képek a jeles eseményről:

Fotó: RIA Novosztyi ,

Fotó: RIA Novosztyi ,

Fotó: RIA Novosztyi ,

Az új gépek a régi Albatroszokat váltják ,

Képek és írás az algíri gépek gyártásáról.

Írta: Galcom

9 hozzászólás “Megkezdődött az algériai Jak-130-asok leszállítása”

  1. Kedves Bigfoot…
    A ‘Falcrum’ egy sajátos szójáték…. A falcolás, mint tudjuk: nyelés. A rumot meg nem kell magyarázni….
    A MiG-29, mint köztudott, nyeli a kerót… A pilóta pedig a rumot. így megvalósulni látszik minden légierők álma: a gép és a pilóta harmonikus együttműködése…