|

Ukrajna elkezdi a thai T-84-esek gyártását

Az Ukrajna nevével fémjelzett T-84, melynek gyökerei a gázturbinás T-80U-ig vezethetőek vissza jelenleg a T-84 Oplot-M változatnál tart. A lőszerkészlet elszeparálásával a személyzet túlélési esélyeinek jelentős növelését hozó T-84 Oplot tovább modernizált változatának hadrendbe állításáról 2009-ben döntött az ukrán védelmi minisztérium. Áz Oplot-M menetközben egy messzi exportpiacot is talált magának, hiszen Kijev és Bangkok között 2011 szeptemberében megállapodás jött létre 49 T-84-es leszállításáról. A thai haderő modernizálás szárazföldi vonalán az ukrán harckocsi a „Baby Abrams” is nevezett, dél-koreai K1-est ütötte ki – aminek a thai harckocsizók nem örültek egyöntetűen.

Pillanatkép az Oplot-M teszteléséből ,

A thai tervek realizálódásának függvényében a thaiföldi harckocsizók potenciálisan akár 200 új harckocsival gazdagodhatnak, ám az aktuális szerződés csak 49 Oplotról szól tehát. Mely szerződés teljesítése a nagyobb mennyiségű BTR-3E1 páncélozott csapatszállító szállítása mellett mostanra eljutott arra a szintre, hogy az ukrán fél elkezdi a leszállítandó harckocsik első sorozatának gyártását. Mely természetesen a „harkovi iskola” (Morozov Tervezőiroda és Malisev Gépgyár) gyártásért felelős tagjánál, a Malisev Gépgyárnál zajlik majd. A harkovi üzemből az idei év vége előtt 5 harckocsi gördül majd ki a thai haderő számára, a teljes szerződés teljesítésére pedig elviekben 2 év áll az ukrán fél rendelkezésére.


További T-84 Oplot-M részletfotók

28 hozzászólás “Ukrajna elkezdi a thai T-84-esek gyártását”

  1. Azért kíváncsi lennék,hogy mire képes ez a tank,a K2 (Altay) és a Leo 2 ellen.Tudom,hogy sok minden közrejátszik,csak filózgatok:). Bár szerintem azért nem egy kategóriában van a másik kettővel szemben.

    Anno próbálták elpasszolni a törököknek a Yatagan verzióját,csak ők nem azt választották,hanem a K2-est.Szerintem jobban is jártak a K2-vel,minthogy egy jóval kisebb előrelépést érjenek el a T-84-el.
    Viszont a bébi Abrams ellen lehet,hogy jobban teljesítene,de a thai harckocsizók nem így látják lehet,hogy ők tudják jobban:).

  2. A thai kormány elvileg 7,155 milliárd baht (180 millió euró / 232 millió dollár) nagyságú összeget különített el a 49 harckocsira. Nincs részletezve a csomag, de nyilván nem csupaszon csak a járművekre. Ha ezen árból számítunk egységárat, akkor harckocsinként 3,67 millió euró / 4,7 milla dollárt ad ki. Hogy ebből milyen arányú lehet a lőszer, képzés, tartalékalkatrész, doksik, stb. költsége azt a fene tudja.

  3. Több oka is lehet, hogy az alapvetően Amerika barát thai vezetés miért döntött az Ukrán tankbeszerzés mellett.
    Korrupció, ár-érték, rendelkezésre álló anyagi források a kívánt mennyiséghez erre a típusra elegendőek, stb. …
    No meg, azt sem árt figyelembe venni, azon lehetséges ellenfelek, akik ellen esetleg használniuk kellene hazájuk védelmében, érdekében, a thai katonáknak, mivel is rendelkeznek ellenben.
    Lehetséges, a döntéshozók úgy érezték, ez a harckocsi számukra tökéletesen megfelel.
    Új gyártású tankokról lehet szó, sok minden kiegészítővel, ha közel 5 millió a darabár, dollárban.

  4. Szerintem,készünek a közelgő ázsiai konfriktusra.
    Ukrajnábol mindig tudnak majd vásároloni,bárki legyen épp
    az aktuális szövetségesük.
    Ez nem mondható el Usa,Kína,Oroszország,Németország,Izrael,Anglia
    vonatkozásában.
    Talán a franciákat sorolnám még az ukránok mellé,és már ki is
    merült az MBT piac.

  5. Úgy tudom,hogy nincs még rendszerben.meg inkább exportálni akarják. Elvileg ez az utolsó „félmegoldásuk”,ezután már a T-95-üsök,T-99-esük (Armata) jön,azok lesznek az „igazi” új tankjaik. A fekete sast fejlesztését nem fojtatták tovább,pedig az se volt kismiska.

  6. Nyugodj meg, ezért az ötletért már több fiatal kreatív hadnagyot kirúgtak különböző hadseregekből.
    Mit kapott ez a Dani őrnagy azért, mert javított a radaron? Fegyelmit. Amíg nincs háború, addig a szabadalmi rabláson tahó százezredesek osztoznak. Olyan buták, mint a föld. El se tudod képzelni, milyen kontraszelekció megy a hadseregekben. Kivéve az izraelit, mert ott konkrétan élet – halál kérdése a fejlesztés. Azért a politika ott is beleszól. Az Iron Dome 10 éve működő cucc volt, de nem telepítették, mert ha nem találnának el semmit a rakéták, akkor miért irtanák a palesztínokat?

  7. gacsat:

    „Olyan buták, mint a föld.”

    Ezzel csak egyetérteni tudok;).Ha nem ülnének ezek a szerencsétlenek a fejlesztési,meg a beszerzési osztályon (tisztelet a kivétel), akkor talán értelmesebb cuccai lennének a honvédségnek.

    A Dani Zoltános eseten nagyot néztem,mikor olvastam.Mondom ez az ember,meg az alatt szolgálók kilőttek egy F-117-est,ezért előléptetést érdemel.Erre mit csinálnak azok a begyepesedett szerb vezetésben,büntessük meg mert megtagadta a parancsot+ nem rendeltetésszerűen használta a berendezéseket stb… Kb Darwin díj szint :D.

  8. Ezért is rendeltek Stingray tankot a thájok. Dzsungelharcra ideális.
    Teljesen felesleges 5 millió dolláros tankokkal a dzsungelt járni, mert 1. nehézkesebbek
    2. ugyanúgy ráfuthatnak/belefuthatnak akna/páncéltörő tüzérségi erődítménybe, ami felülről felderíthetetlen.
    3. a fő hangsúly a gyalogságon van, a hk. csak egy hangsúly lehet ilyen terepen

    Kambodzsa is inkább kézi pct-s egységekkel, erődökkel készül, persze kínai segítséggel.

  9. Igaz igaz,a Stingrayről elfelejtkeztem. Nem akarom én felértékelni a thaiokat,mert itt nem csak az számít,hogy ki milyen új csicsás járműveket vesz,csak ha papírforma alapon nézzük,akkor a Thaiok erősebbek.Persze ez a papíros dolog sokszor semmit se ér:). Elég ha csak a Vietnami háborút nézzük,még az űrgyalogságot is bevetheted,akkor is veszthetsz.:)