|

Thai Oplotok

Az Interfax-Ukrajna hírügynökség a napokban tette közzé az állami fegyver exportőr vállalattól, az Ukrspecexporttól származó azon értesülését, mely szerint Kijev és Bangkok között megszületett a megállapodás 49 T-84 Oplot harckocsi szállításáról.

T-84 Oplot-M

T-84 Oplot-M ,

A thai haderő földön, vízen, levegőben történő fejlesztése kapcsán a harckocsi beszerzés már korábban is szerepelt a sajtóhírekben, hiszen annak nem megerősített híre, miszerint az ukrán harckocsi kiütötte a „Baby Abrams”-et (Hyundai Rotem K1) és akár 200 darab is beszerzésre kerülhet, már idén márciusban szerepelt a médiában. Néhol azzal fűszerezve, hogy a thai harckocsizók állítólag nem örülnek a döntésnek a T-84 automata töltője miatt. Arról nem szól a fáma, miszerint az eredeti T-84 Oplotról, vagy a cirka 2,5 éve rendelkezésre álló, az ukrán haderőben egyelőre kis mennyiségben – 10 db – rendszeresített modernizált, továbbfejlesztett változatról, a T-84 Oplot-M-ről van-e szó. Ugyanakkor persze igen valószínű, hogy az utóbbi eset áll fent.

Pillanatkép az Oplot-M teszteléséből ,

Az „eredeti” Oplot lőpróbán ,

Az Ukrspecexport nem volt túl bőbeszédű az árcédulával kapcsolatban, csak annyit árult el, hogy eddigi üzleteik között igen előkelő helyet foglal el ezen thai rendelés. Egyes értesülések, illetve becslések szerint 240 millió dollár körül van az üzlet értéke – melynek pontos tartalma nem ismert.

Ukrajnának nem ez az első nagy üzlete Thaifölddel, hiszen jelenleg épp folyamatban van nagyobb mennyiségű BTR-3E1 páncélozott csapatszállító leszállítása a délkelet-ázsiai országnak. (A linkelt hírünk publikálása óta további 121 BTR-3E1 került megrendelésre.)

7 hozzászólás “Thai Oplotok”

  1. én sem akartam írni már semmit erre a hírre.. de annyit mégis hogy elemzők szerint k1a1-nél ne legyen már drágább. Amellett hogy abba hitbe éltem hogy már csak K2 panther van, megamiket korábban gyártottak.
    csodás. Esetleg az etióp üzlet is csak kacsa volt? – nem a szerkesztőségnek szóló kritika természetesn, csak béégetek kicsit. Bee-Bee

  2. @tzso
    Nem tűnik praktikusnak, teljesen felesleges ennyi különálló „pixelt” rakni rá, mert bár látványos ahogy beleolvad a háttérbe, de ez csak egy bizonyos szögből működik. Kíváncsi lennék viszont, hogy mennyire lenne hatékony egy „egyszínű”, vagy legalábbis sokkal kisebb számú nagy burkolóelemből álló rendszer a Spike vagy Javelin típusú rakéták ellen. Ezek érzékelője sokkal kevésbé érzékeny és kisebb felbontású mint pl. a harckocsikon található hőkamerák, valamint maguktól kell követniük a célpontot, ezért valószínűleg könnyebben megzavarhatók mint az embert is tartalmazó rendszerek. A Spikeről ráadásul az a hír járja, hogy az álcázás nélküli célpontokat is hajlamos elvéteni, pedig azok csak úgy világítanak a hőképen(http://www.youtube.com/watch?v=IZVqUeA1FhQ 2:30-nál el lehet képzelni mi történne ha a célpont olyan szép világosszürke lenne mint a környezete). Ez szvsz olyasmi amit talán mi is tudnánk fejleszteni, a román Spikeok miatt hasznos is lenne.