|

Rövidhírek az ukrán fegyveres erők világából

Ez a hír(csokor) inkább hajaz a heti összefoglalóra, mint egy hír közlésére. Attól eltérően azonban ez kizárólag Ukrajna közelmúltbeli katonai jellegű hírekről fog szólni, amiből akadt egy pár.

A legfrissebb ezek közül a török Bayraktar TB2 UCAV (kiemelt kép) beszerzésre vonatkozik. A Mil.in.ua közlése szerint Petro Poroshenko ukrán elnök két éves tárgyalást követően november 3-4 között hivatalos látogatás keretében írt alá szerződést a MALE (Medium Altitude Long Endurance) kategóriás, Baykar Makina által gyártott pilóta nélküli gép megvásárlásáról, egyelőre ismeretlen darabszámban.

Forrás:askar.com ,

A Bayraktar gyártása 2012-ben kezdődött. A 650 kg maximális felszálló tömeggel rendelkező, 12 méteres fesztávolságú, maximálisan 22.500 láb (kb 6750 m) magasságon repülő eszköz 55 kg hasznos teher hordozására képes több mint 24 órás őrjáratozási idővel.

A BARS-8MMK a BARS-8 páncélozott jármű alapjára épített 120 mm-es mobil aknavető rendszer, amellyel kapcsolatban Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára, Oleksandr Turchynov elmondta, hogy „a komplexum mobilitása és számítógépes telepítő rendszerének révén képes ott tűztámogatást nyújtani, ahol az feltétlen szükséges. A tűzcsapás előkészítése az új pozícióban (ideális körülmények között) az eredeti helyszínhez viszonyítva mindössze egy percen belül megtörténhet. A válaszcsapást megelőzendő, tüzelést követően kb 20 másodperc múlva képes ismét pozíciót váltani. 60 lőszeres javadalmazása mellett a BARS-8MMK személyzete mindössze három főből áll.”

BARS-8MMK. Forrás: defence-blog.com ,

Október végén az UkrOboronProm újabb nagyjavított Uragan 220 mm-es MLRS járműveket adott át az ukrán fegyveres erők részére, erősítve annak tüzérségi képességeit.
Az Uragan az ukrán erők egyik legpotensebb tüzérségi eszköze. A 8×8-as kerékképletű felépítmény mindössze három percen belül tűzkész állapotba helyezhető menetből, ahol 16 rakétáját 20 másodperc alatt a maximum 35 km-re található célterületre képes eljuttatni.

Forrás: defence-blog.com ,

Az ukrán állami tulajdonban lévő SpetsTechnoExport bemutatta a RAM UAV tesztjéről készült videót.
A „késleltett” (ha az olvasónak van tippje a célterület felett járőröző, célpont kereső „öngyilkos” pilóta nélküli eszköz magyar megfelelőjére, örömmel fogadom) csapásmérő eszköz lényegét a zárójeles részben összefoglaltam, jelen hír apropója a 8 kg maximum felszállótömegű (ebből max 3 kg a harci rész) 1,78 méter hosszú, 2,3 m szárnyfesztávolságú RAM névre hallgató UAV sikeres tesztje adja. A 70 km/h-s utazósebességet egy elektromos motor biztosítja maximum 40 percen keresztül 30 km távolságban, 2 méteres találati pontossággal (célpont támadása esetén a gyártó szerint képes 150 km/h-ra gyorsulni). Az ukrán cég nyilatkozata szerint a célpont keresésben és követésben fejlett számítógépes algoritmus és egy elektro-optikai kamera segíti, amely hatékony és olcsó eszközzé teszi az alkalmazó számára.