|

Tajvan bukta a Falcon-üzletet?

Az Amerikai Egyesült Államok illetékesei immáron sokadszorra tagadták meg a szigetországtól a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon típusú vadászgépek újabb példányainak eladását.

Bár korábban biztosban tűnt az üzlet, az amerikai kormány – ezúttal Obama elnökségével – újfent keresztbe tett a tajvani reményeknek, holott Tajvannak szüksége lenne az amerikai fegyverekre, hogy némiképp ellensúlyozzák a Kínai fölényt. A 66 darab F-16-os a számítások szerint 8.7 milliárd dollárba fájna a szigetországnak, és hozzájárulna ahhoz, hogy a típus gyártósorának életben tartásával 16 000 munkahely menekülne meg. Azonban az idő véges, mivel ha nem lesz több megrendelés, az F-16-osok gyártását 2013-ban beszüntetik és a gyártósort felszámolják. Így, ha addig sem fogadják el a tajvani igényt, akkor jóideig búcsút mondhatnak a modern amerikai harci gépek beszerzésének.

Tajvani F-16A Block 20 | Forrás: f-16.net ,

Mint ismeretes, a kis ország 2006 óta szeretne 66 darab F-16C/D Block 50/52+ verziójú vadászbombázót rendszeresíteni, továbbá modernizálnák meglévő 146 darab F-16A/B variánst, ám eddig nem jutottak dűlőre, mert az amerikaiak mindig elkaszálták a törekvéseiket. Ennek ellenére a jelenlegi technika korszerűsítését kisebb-nagyobb mértékben pártolják és segítséget is nyújtanak hozzá. Az AIDC F-CK-1 ‘Ching-Kuo’ típus 4 éves modernizációs programját 2009-ben indították el, a 126 legyártott példányból csupán 71 gépet korszerűsítenek 588 millió dollár értékben. Ennek ellenére 10 éven belül szükségük van új gyártású harci repülőgépekre a Northrop F-5E/F és Dassault Mirage 2000 típusok kényszerű nyugdíjazása miatt.

De nem csak a kiöregedett példányok lecserélése miatt sürgeti őket az idő, a kínai haderő az elmúlt néhány évben hatalmas minőségi ugrást könyvelhetett el. Szolgálatba állt a saját fejlesztésű Chengu J-10, ám máris megkezdték a típus modernizált változatának, a J-10B jelzésű variáns fejlesztését. Újabbnál újabb Szu-27 utódokat (J-11B, J-15) alkotnak a kínai mérnökök, emellett nemrég bemutatták az első ötödik generációs vadászbombázójukat, a Chengdu J-20-ast is.

25 hozzászólás “Tajvan bukta a Falcon-üzletet?”

  1. az amerikai kormány – ezúttal Obama elnökségével

    Ostoba, bezzeg ÉK-ba tuti küldené a segélyt, ha hagynák neki, még jó, hogy nem.

    Kiváncsi leszek ki lesz olyan tökös legény, hogy ad el nekik, én a Rafira látom a legnagyobb esélyt, különösen, ha Indiában a Typhoon nyer.

  2. Rafale. Főleg hogy a Mirage miatti Dassault kapcsolat okán. Azt, hogy a 16-ost bukták, hát ki nem számtott rá?
    Másrészt a gyártósor bezárása miatt állást vesztő 16 ezer ember esetét nem értem. Az F35-öst kik fogják összeszerelni? Azt nem Fort Worth készítik majd? Vagy azok gyártásának felpörgése és a 16-os gyártósor leállása közt olyan sok idő fog eltelni?

  3. Nem az a kérdés, hogy mit akar Tajvan beszerezni, a kérdés az ki fog neki eladni modern gépeket. Ne felejtsétek el Kínát minden országot óva int , hogy fegyvereket adjon el Tajvannak. Kína 2050-ben a második szuperhatalom lesz az USA után. Mindenki fél fegyvereket eladni Tajvannak, akinek komoly gazdasági kapcsolatai vannak Kínával.

  4. Obama lefeküdt Kínának? Ezt nevezem! Délé-Korea megkaphat mindent, ami csak kér, északra hivatkozva, aki mögött ott áll Kína így vagy úgy, de Tajvannak ez hanyadik NEM, már nem is tudja soron követni az ember.
    Ennyire azért nem kellene meghunyászkodni Kína előtt! Az a 16000 munkahely nem kis szám, s mind magasan képzett munkás, szakmájának mestere lehet, elvégre az LM nem alkalmaz naplopókat és két bal kezeseket! Ezt a munkaerőt – ha mégis rábólintanának a szerződésre – meg lehetne tartani, amíg teljes gőzre kapcsol az F-35 gyártása! Évekig vagy nem lehet talonban tartani az embereket, parlagon hagyni a szakértelmet… Amondó vagyok hogy Obama nagyon szabadulni akar az elnöki széktől. Túl nagy falat ez neki, vagy most kezd már a torkán akadni a dolog. Jövőre választások lesznek és nem lesz jó kampány szlogen, hogy: „Most novemberben megválasztotok, de jövőbe „csak” az LM-nél 16000 ember mehet arra amerre lát. Persze ez csak az érem egyik oldala, a másik ott van, hogy a Kínai politikai reakció kiszámíthatatlan, vagy nem olyan, ami jót tenne az USA-nak. Az MMRCA-t bukta Amerika, ezt leszámítva még mindig úgy tekintenek Indiára, mint egy szövetségesre, Kína féken tartására. Lehet hogy az új barátságot Tajvan szívja meg?
    A francia típus kérdéses, mert a fegyverzetéve voltak gondok az elmúlt hónapokban, nem talált, nem indult el stb. Az Indiai tender befolyásolhatja a döntést, mert logisztikailag mégis csak közelben lenne, az alkatrész ellátás…

  5. „Kína 2050-ben a második szuperhatalom lesz az USA után.”

    Szerintem hamarabb .
    a j-20 most repül 2016-ban 5 gen hajtóművet kap aminek a tolóereje 18 tonna .
    Az amerikai hírszerzés szerint a H-10 a b-2 hasonló lopakodó bombázó már repült 2009-ben .
    Az sz-400 fejlesztését is ők pénzelték .

  6. „Talán itt volt cikk”

    Az európai perseus rakétáról volt? amit most fejlesztenek és egyenlő a brahmos rakétával 300km hatótáv és 3M sebesség.
    Ráadásul két kisebb töltetet is magával vihet .
    Nem akarom kritizálni az oldalt de ez még nem volt itt .

    Ráadásul az oroszok szorosabb rep műszaki együttműködést ajánl Kínának .

  7. A Perseusról a hétvégén lesz írás, sőt van még pár érdekes hírünk a számotokra. Szerencsére rengeteg hírt hozott a párizsi bemutató, csak sajnos időnk nincs mindegyiket megírni, sok dolog csak a hírhalomba fér el… :/

  8. Nehogy azt higyjétek, hogy Obama és tanácsadói hülyék. Azt adják csak Tajvannak, amit Kína már – máshonnét is – ismerhet. Ha modern cuccot adnának nekik, az pár héten belül a kínai hadsereg kezében lenne, ha nem is fizikailag, de a tajvanon lévő kínai felderítők jóvoltából legalábbis laptopon…
    NEM félnek Kínától, nem a töküket fogja a kínai vezetés, hanem – jól felfogott érdekükben – nem akarják a modern technikát kínai kézben látni…
    Ennyi…..

  9. Jó napot srácok. Csonka honon innen és túlról.

    S-400 tudtommal Ivánnéknál tabu . Rakéta védelemre van optimalizálva az S-400 rendszer, az S-500 lesz majd az új légvédelmi rendszerűk.
    Oroszoknak ez volt az elmúlt 1-1,5 évtizedben az elsődleges, buzogány és Topol-M a rakéta védelmi rendszereken áttörésére tervezték. S-400 meg a hasonló rakéták elfogására.

    Obama jó döntést hozott. Dél-Koreát meg seg be kele billenteni ha T-50 vagy hasonló modern technikát ad el Kínának könnyen elérhető helyekre.

    Tajvan sorsa már eldőlt, a térségé még nem.

    Kínának van akkora gazdasági ereje hogy bár mely Eu-s államot parkoló pályára tegye.
    Most a görög krízis is óriási teher. Komoly belső feszültséget keltve az EU-n belül.
    Barozó drága új javaslata a nem euró zónatag, tagállamok eu-s forrásainak bizonyos részének átcsoportosítása görögök mentő csomagba. Ezt ha tényleg meg próbálják újabb viszály forrása lehet.
    Nálunk, Románoknál súlyos megszorításokat eszközöltek eddig is. Olyanokat amit a görögök most tapasztanak meg ráadásul mi is az eu-s átlag bér 40% keressük.

  10. monyok

    „Rakéta védelemre van optimalizálva az S-400 rendszer, az S-500 lesz majd az új légvédelmi rendszerűk.”

    Pont fordítva.A z S-400-nak valóban van rakétavédelmi képessége de nem arra van kihegyezve hanem a lopakodók elleni harcra.

  11. Puma. Pannon Puma

    Bizony, bizony az USA elárulta Tajvant ! Na, ennyit ér az amerikai imperialista elvtársak szava meg szerződése !

    Tajvan megfogja próbálni francia, svéd gépek beszerzését, ők nem igazán függnek Kinától de nem lehetetlen dél-koreai gép beszerzése sem – mert a délieknek sem igazán barátja Kína ! ( a politikában minden lehetséges, még talán egy tajvani-japán gép is ) /India?/

  12. Puma. Pannon Puma

    GSG ! Jó gép ! Titkos USA fejlesztési segítséggel ! Lényegében egy több feladatú könnyű gép de komoly tudása van. 6-8 légiharc rakéta, köztük AMRAAM kategóriáju saját rakéta.
    Jó doppler radar, kitűnő hajó elleni képességek.

    Csak gyenge hajtóművet tudtak beszerezni és gyártani ezért lett könnyű kategóriájú.
    Fejlesztették, de a legújabb F-16 többet tud.

    Több változata van, de azért egy kb. 25 éves fejlesztés.

  13. Pont fordítva.A z S-400-nak valóban van rakétavédelmi képessége de nem arra van kihegyezve hanem a lopakodók elleni harcra.

    Véleményem szerint nincs olyan, hogy lopakodók elleni harcra kihegyezve. Azon kívül hogy az érzékenységet növeled mit tehet egy X sávban dolgozó rendszer, mikor ezek ellen leghatékonyabb a stealth kialkítást…? [fejvakarás]

    A stealth gépek ellen az igen eltérő hullámhossz és bi/-multistatikius rendszereken kívül sokmindent nem lehet tenni. Apró bibi, hogy minden új rendszer továbbra is X sávban dolgozik és b/mstatik rendszer még nincs…

  14. Az inkább Mi-17, mert a 8-nak jobb oldalán van a farokrotor. És a „magyar festésü” Mi-17 hátamögött egy magyar festésű Z-9 búvik meg:)))
    A kép bal szélén, meg egy S-400 TEL orra kandikál ki a radarok mögül:)

  15. Puma. Pannon Puma

    ” Kérlek fejtsd ki, hogy miért? [Moderálva a hivatkozott hozzászólás moderálása miatt] ”

    Például a 6 pontos Reagani ígéretek miatt. Az elmúlt évtizedek katonai,politikai,gazdasági támogatása miatt !

    Most pedig Te fejtsd ki a turbómagyart, mer nem találom az értelmező szótárban.

    ” Milyen szerződésre célzol itten? ”

    Az l954-ben kötött kölcsönös biztonsági szerződésre !