|

HTKA Hírhalom 2010. 34. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Újabb fejlemények láttak napvilágot a holland F-35-beszerzés kapcsán, mely, mint tudjuk, igencsak zavarossá vált az elmúlt hónapokban. Most úgy néz ki, hogy a háromoldali tárgyalások után (melyben a Liberális Demokraták, a kereszténydemokraták és a jobboldali PPV párt vett részt) sikerült egyezségre jutni. A végeredmény az lett, hogy a védelmi költségvetést is jelentősen megnyirbálják egy 18 milliárd eurós megtakarítási csomag keretében. Konkrétan 300 millió euróval jut kevesebb a honvédelemre, ami annyi kihatással van a JSF-beszerzésre, hogy az eredetileg tervezettnél (85 darabnál) kevesebbet vesznek, valamint a jelenleg üzemelő F-16-osok tovább maradnak rendszerben.

Még sokáig láthatjuk a repülőnapokon | Fotó: Spawn HTKA.hu ,

Szeptember 1-től ismét az amerikaiak veszik át a Balti államok légvédelmét. Az Amerikai Légierő 4 darab F-15C ‘Eagle’ gépe augusztus 25-én érkezett meg a Siaulia légibázisra, melyek Lengyelország mostani küldöttségének MiG-29-eseit váltják.

Augusztusban elérték az egymilliomodik repült órát az Amerikai Haditengerészet T-45 Goshawk gépei. A fontos mérföldkőnek számító eseményt a Boeing és a U.S. Navy emberei közösen ünnepelték Jacksonville-ben.
A típust 18 évvel ezelőtt állította szolgálatba a US Navy, azóta ezen képzik nem csak a saját, hanem a tengerészgyalogság pilótanövendékeit is, mielőtt „igazi” harci gépekre kerülhetnének.

Annak ellenére, hogy az USA évek óta visszautasítja Tajvan azon kérését, hogy 66 új gyártású F-16C/D Block 52+ típusú vadászbombázót szerezhessenek be, a szigetország már meglévő gépeinek modernizálásában aktívan részt vesz. Augusztus 12-én az amerikai kormány beleegyezett, hogy a Tajvani Légierő AIDC F-CK-1C/D gépei számára berendezéseket adjanak el azok radarjának korszerűsítéséhez.
Egy másik szerződés is aláírásra került, melyben az AN-ALQ-165 elektronikai zavarórendszer és AN/ALQ-214 zavarótöltet szóró eszköz modernizálásáról esett szó közel 390 ezer dollár értékben.

Az Oshkosh cégcsoport 1100 darab szállító járműre kapott megrendelést az Amerikai Hadseregtől. Az új szerzemények a Nemzeti Gárda és a US Army FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles – Közepes Taktikai Járművek Családja) kötelékét gazdagítják majd. A megrendelés értéke 180 millió dollár, a szállítási határidőt 2012 áprilisában szabták meg.

A Lockheed Martin ezen a héten készül bemutatni Samurai elnevezésű nano UAV-t. A DARPA-val közösen fejlesztett pilóta nélküli légi jármű repülhet automatikusan, valamint távirányítással is. A Samurai a cég elmondása szerint arra szolgál majd, hogy megismerhessék az ilyen méretű járművek tervezésével kapcsolatos nehézségeket. A Lockheed célja, hogy egy egész gépcsaládot hozzanak létre az apró méretű és tömegű UAV kategóriában, egészen a pár grammosaktól egy 76 centiméteres típusig.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UY38uho9ZdE

Szingapúr első alkalommal küld UAV-ket, valamint oktatókat Afganisztánba. A pilóta nélküli gépeket üzemeltető 52 fős csoport tagjai Urugzan tartomány fővárosában, Tarin Kowt-ban kezdték meg műveleteiket, míg a 4 oktató Kabulban segédkezik az Afgán Nemzeti Hadsereg embereinek kiképzésében.
A UAV-k és személyzetük pénteken álltak szolgálatba, majd novemberben térhetnek haza, míg az egy héttel korábban érkezett kiképző csoport decemberig marad az országban. Őket egy második csapat fogja váltani, akik 2011 áprilisában térhetnek majd vissza a városállamba.

Közreműködött: Aim-120 és Phoenix

One Response to “HTKA Hírhalom 2010. 34. hét”