|

Moszkva egyelőre nem változtat álláspontján

Atommagokkal operáló fegyverekkel kapcsolatos hírünk, melyben együttesen szerepel majd a taktikai és a stratégiai arzenál. A hír címe az előbbihez kapcsolódik.

Nem szolgál új információval, hogy a tavaly áprilisban aláírt és nem is olyan túl régen orosz részről is ratifikált Új START szerződés mellett Washington pedzegeti a harcászati atomfegyverek mennyiségének hasonló szabályozását. Ami nem véletlen, hiszen Obama utópisztikus álmára kicsit rásegített a Szenátus azáltal, hogy a legújabb START egyezmény ratifikálásra mellé kiadta ukázba Washingtonnak a kétoldali tárgyalások megkezdésére a témában.

Moszkva ugyanakkor köszi szépen, de egyelőre túl korainak tartja a taktikai atomfegyverek leszereléséről történő tárgyalások megkezdését, egyelőre tovább élvezné az általuk biztosított biztonságérzetet.

„Még csak a közelében sem tartunk annak, hogy ebben a témában tárgyalásokat folytassunk a lehetőségekről, már csak azért sem, mert még nem tudjuk, hogy az új egyezmény (az Új START) hogyan lesz implementálva.” – nyilatkozta korábban Szergej Ribakov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak. „Míg nem látjuk, hogy miként teljesülnek a vállalások, az egyezmény szellemisége mennyire kerül követésre a felek részéről, addig ez a kérdés számunkra korai.” – állt nyilatkozatának folytatásában.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy kerek-perec elutasítják a dolgot, ám a tárgyalásoknak pusztán a megkezdéséhez is komoly feltételeket dobnak be.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a napokban egy, a nukleáris leszerelésnek szentelt konferencián mondhatni elismételte az orosz álláspontot, miszerint a további leszerelési tárgyalások kapcsán egy sor tényezőt figyelembe kell venni, mint az űrbéli fegyverkezést, a globális rakétavédelmi rendszer egyoldalú telepítését, a hagyományos haderők terén meglévő eltéréseket, illetve a többi atomhatalom arzenálját.

Ez eddig semmi új, ahogy a szintén „lerágott csont” kategóriát erősítő feltétel, az amerikai harcászati atomfegyvereknek Európából történő kivonása sem. Utóbbi kapcsán azonban bedobtak egy eddig elvileg – legalábbis publikusan – nem felvetett megkötést, mely szerint a kivonáson felül a kiszolgáló infrastruktúrát is teljesen fel kellene számolni, biztosítva a gyors visszatelepítés kivitelezhetetlenségét:

„A probléma megoldásához vezető első lépésnek a taktikai atomfegyvereknek az azokat birtokló állam területére történő visszaszállítása és a telepítést biztosító infrastruktúra felszámolása kell hogy jelentse, kizárva ezzel a külföldi telepítés lehetőségét.” – közölte Lavrov.

Ezen korábban nem hangoztatott nézet vélhetően az Európában telepített B61-es bombák jelentette probléma egyik javasolt megoldására lehet a válasz. Egy javaslat szerint ugyanis az Egyesült Államok visszavonná ezen termonukleáris harcászati tölteteit, azonban megtartaná a gyors újbóli áttelepítés lehetőségét.

Exercise Desert Rock I - Operation Buster-Jangle Dog

Az atomfegyverek harcászati alkalmazását mindkét oldalon vizsgálták. A fotón a nevadai tesztmezőn megtartott Desert Camp I-ben résztvevő amerikai katonák láthatóak az 1951-es Operation Buster-Jangle tesztsorozat Dog nevezetű robbantása során ,

Míg a harcászati atomfegyverek kapcsán repkednek a kérdőjelek, az cseppet sem bizonytalan, hogy a megújítás alatt álló orosz hadászati atomarzenál egy újabb fejezetéhez érkezett: az SS-27 Topol-M MIRV-esített változatának, az RS-24 Jarsznak véget ért a teszt korszaka, a tavaly megkezdett telepítésű ICBM immáron valóban teljes értékű tagja a Stratégiai Rakétaerőknek.

Az első ezred 2010 decemberében kapta meg a második garnitúrát jelentő 3 rakétát, azaz jelenleg 6 mobil indítóállás hordoz RS-24-eset Tejkovo körzetében, azonban ezen szám a jövőben változni fog, hiszen mint tudjuk az 1 visszatérő egységes SS-27 a továbbiakban csak silóba kerül, (RS-12M2) míg az SS-25 Topol-ok leváltása a továbbiakban már nem az RS-12M1-el, hanem az RS-24-el folytatódik.

Tejkovoi átalakítások

Google Earth-ből kinyert műholdfelvételek a Tejkovo körüli 4 bázis egyikéről, melyet elsőként kezdtek átalakítani az új „lakók” fogadására. A sárga kiemelések a ledózerolt, vagy az újonnan létesített létesítményeket jelölik ,

7 hozzászólás “Moszkva egyelőre nem változtat álláspontján”

  1. Ugye azt Amerika se gondolta volna, hogy az oroszok lelkesen rábólintanak a csökkentésre, miután az amik egyre nyilvánvalóbban felfegyverzik az űrt? Vajon a most felbocsátott hónapokig kémkedő demonstrátor után komolyan azt hitték, hogy az oroszok lemondanak egy stratégiai előnyről, és kiteszik magukat a védtelen kategóriába?

    Ugyan már, propaganda az egész.

  2. Bocsi előre is, mert kicsit off topic, viszont szerintem érdekes, és nem találtam olyan post-ot a mostaniak között, ahova illene:

    http://rusnavy.com/news/navy/index.php?ELEMENT_ID=11661

    Gyakorlatilag pont került az „Ukrajna” (Slava-IV.) cirkáló kérdésére. Az oroszok kőkeményen bezsarolták az ukránokat: vagy átadják a hajót ingyen, esetleg egy jelképes összegért, vagy nyugodtan olvasszák be az egészet, nem fognak sírni utána. Az ukrán védelmi miniszter, aki amúgy fiatal korában matróz volt a szovjet flottánál, most nem tudja, hogy melyik újját harapja meg…

  3. Én egyre kevésbé gondolom így. Valószínűleg felmérték az oroszok, hogy még ha ingyen megkapják, akkor is horror pénzeket kell beleölni, mire olyan állapotba kerül, mint a Varyag, a Moskva, vagy a Marshal Ustinov. Ennyiért igazából nem is kell nekik, ezért azt a módját választották a visszautasításnak, hogy pofátlan módon elkérték ingyér’, remélve, hogy az ukrán parlament ettől besokal, elküldi őket a búsba, és inkább a MÉH-be viteti a hajót, mint hogy ingyen gazdagítsa az oroszokat…