|

Halad a thai flottabővítés – PHOTO UPDATE

December 13-án okkal örülhetett a Thai Légierő állománya, mivel Linköpingben átvehettek két Saab 340 típusú repülőgépet, melyek közül az egyiket légtérellenőrző, míg másikat szállítási feladatokra és kiképzési repülésekre használják majd.

Thaiföld kiöregedett 15 db F-5E/F Tiger II gépének lecserélése 12 Gripen (4 db együléses JAS-39C és 8 db kétüléses JAS-39D) beszerzése mellett döntött. Az első szériát (4 db JAS-39D, 2 db JAS-39C, 1 db Saab 340 Erieye) egyből megrendelték, ám a második turnusra csak a közelmúltban került sor. Az első adag most átadott részét még augusztusban mutatták be a Nagyérdeműnek, azóta az Erieye radarrendszerrel felszerelt gép berepülése folyt.

Forrás: FMV ,

A Gripenek átadása is napirenden van, melyek várhatóan jövőre állnak hadrendbe. Az ehhez szükséges műszaki személyzet és pilóták képzése folyamatban van, év elején megkezdődött közel egy éves oktatásuk, mely immáron végső fázishoz érkezett. A svéd szakemberek mellett tevékenykedő thai műszakiak az első 6 hónapban elméleti oktatásban vettek részt, majd két részre osztva (10-10 fő) az F 7 és F 17 ezredek állományában végezték új munkaeszközük kiszolgálását. Az OJT (On the Job Training) néven emlegetett fázis során minden terület életébe bepillantást nyertek, így a sárkányszerkezet, a vezérlőrendszer, a hidraulika rendszer, az üzemanyag-rendszer és a hajtómű titkait is megismerték.

A thai szakemberek hazatérvén hazai szokásaikhoz igazítva egyéni képzési rendszert dolgoznak ki a svédek segítségével. A most jogosítást szerző műszakisok mellett két éven keresztül egy svéd csapat is tevékenykedik majd, melynek tagjai már Thaiföldön, az új Gripen-bázison dolgoznak, munkájukkal próbálván minél zökkenőmentesebbé tenni a skandináv technológia rendszerbe állását.

3 hozzászólás “Halad a thai flottabővítés – PHOTO UPDATE”