|

Nyélbe üttetett a thai Gripen-szerződés

A thai Gripen-beszerzés kapcsán már többször írtunk az ázsiai ország kormányának hezitálásáról, majd idén augusztusban arról is, hogy végül pozitív döntés született, és sikerült elkülöníteniük elég pénzt a költségvetésből a maradék hat JAS-39-re. 100 %-ban viszont csak most lett biztos az üzlet, hiszen eddig még nem került sor a szerződés aláírására. November 23-án viszont megtörtént a nagy esemény, ugyanis a két fél összeült, és nyélbe ütötte a megrendelést, melyben több is van, mint a hat Gripen.

A Stockholmban tartott ünnepség keretében Gunnar Holmgren, a svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának (FMV) vezetője és Itthaporn Subhawong vezérezredes, a Thai Királyi Légierő főparancsnoka aláírták a szerződést hat Saab JAS-39 Gripen vadászbombázó, egy Saab 340 AEW&C korai előrejelző és légi irányító repülőgép, valamint a szintén svéd gyártású RBS15F rakéta eladásáról. A megrendelt ’áruk’ leszállításának időpontját 2013 utánra datálják a gyártók. A szerződés értékéről csak annyit tudni, hogy a Saab a hat Gripenért 2,2 milliárd svéd koronát (cirka 316 millió dollár) kért.

A Svédország és Thaiföld között bimbódzó védelmi ipari együttműködés ezennel belépett a második szakaszába. Az első körben ugyebár hat Gripen és egy ERIEYE rendszerrel felszerelt Saab 340 AEW&C kaphatott thai felségjelzést. Egyelőre ezek közül még egy sem érkezett meg a megrendelőhöz, a tervek szerint 2011 első negyedévében kezdhetnek szállingózni a Griffek Thaiföldre. Jelenleg a hajózók és a földi személyzetek kiképzése folyik Svédországban, ahol már a Thai Királyi Légierő színeiben szelik az eget a repülőgépek.

A képen a jobb oldali rakéta az RBS-15F (Forrás) ,

A szerződés részét képezte az RBS-15F levegő-vízfelszín működési területű hajók elleni rakéta is. Ez egy szubszonikus repülési sebességű, 800 kg tömegű fegyver, mely 200 kg-os harci résszel rendelkezik. A pontos célba érésről GPS, inerciális navigációs rendszer és aktív radaros irányítás gondoskodik. Repülési profilja szerint a vízfelszín közelében halad, így nehezítve meg a megsemmisítendő objektumok légvédelmének dolgát. 250 km-es hatótávolságával a hordozó repülőgép biztonságos távolságból indíthatja, így csökkentve a bevetés kockázatát.

2 hozzászólás “Nyélbe üttetett a thai Gripen-szerződés”