|

Célegyensben az indonéz kiképzőgép tender?

Indonézia nem titkolt terve, hogy első vonalbeli szintre tornázza fel légierejét. A folyamat már egy ideje beindításra került: a Szu-27SzK és Szu-30MK2 már megtörtént, illetve további, esetlegesen F16-osokkal is megfűszerezett beszerzési tervei mellett a légierő egyéb komponensei sincsenek elhanyagolva: a szállító és kiképző kapacitás fejlesztése is folyamatban van. Hírünk apropóját utóbbi adja.

2009 novemberében reppentek fel először a hírek, hogy az Indonéz Légierő kiöregedett OV-10 Bronco és BAE Hawk 152-es gépeinek leváltására készül. Előbbiek cseréjét a brazil Embraer EMB314 Super Tucano-kkal kezdték meg, míg utóbbiak kapcsán tavaly év végén két típust neveztek meg: az orosz Jak-130-ast és a kínai FTC-2000 Mountain Eagle-t. Idén januárban azonban már tudni lehetett, hogy 5 versenyző fog megmérkőzni: Aero Vodochody L-159B Alca, Alenia Aermacchi M-346 Master, Chengdu FTC-2000, Korea Aerospace Industries/Lockheed Martin T-50, és a Jakovlev Jak-130.

Jak-130

A gépeknek könnyű csapásmérő feladatkörben is meg kell állniuk a helyüket. Természetesen ez a Jak-130-asnak nem okoz fejfájást. | Forrás ,

Purnomo Yusgiantoro indonéz védelmi miniszter bejelentése szerint a tender célegyesbe érkezését a cseh, a koreai és az orosz versenyzők érték meg – tehát nem kell a kínai portéka, a Jak odavert „féltestvérének” és a szoros partneri együttműködést ajánló Dél-Korea büszkesége is esélyes. Az eredményhirdetéssel kapcsolatban konkrét időponttal nem szolgált.

Egy igen nehéz döntést igénylő csapat gyűlt össze: a felesleges gépeiktől szabadulni akaró csehek tarolhatnak az árral, azonban az oroszok is minden bizonnyal kedvező csomagban tudják kínálni a cseh gépnél komolyabb képességű portékájukat, ráadásul a Szuhojok kapcsán eleve jó a kapcsolat. Az ősszel pedzegetett, középtávú tervek szerint ráadásul nagy mennyiségű Szuhoj vadászbombázó jelenhet meg az Indonéz Légierő színeiben.

[singlepic id=972 w=584 float=none]

Ugyanakkor a nemrégiben Szingapúrban alulmaradt Szöult sem kell leírni, hiszen ők meg a csökkentett észlelhetőségű, 5. generációs vadászgépüknek, a KF-X-nek a fejlesztésébe kívánják bevonni az indonézeket (is), ezzel párhuzamosan szorosabbra fűzni a kapcsolatokat.

T-50 Golden Eagle (Forrás) ,

A védelmi miniszter nyilatkozatából továbbá úgy tűnik, hogy a Hawk géppark helyzete továbbra sem rózsás: az alkatrész utánpótlás nehézségei miatt a BAE madarak a földön vesztegelnek. „Hangsúlyoztam a BAE elnökének, hogy meg kell bízniuk bennünk és biztosítani az alkatrészek beszerezhetőségét. A kapcsolatok javítását ígérték” – nyilatkozta a miniszter hozzátéve azt is, hogy ha a jövőben nem javul a helyzet, akkor Jakartának a Hawk-ok végleges kivonása mellett kell döntenie.