|

HTKA Hírhalom 2010. 39. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Németországban eldöntötték, hogy kivonják Afganisztánból az ott szolgáló Panavia Tornado-kat, melyre a védelmi miniszter szerint még novemberben sort kerítenek. A német Tornadok három és fél év után hagyhatják el a távol-keleti országot, ahol elsősorban felderítő bevetéseket hajtottak végre.

A védelmi miniszter továbbá azt is elmondta, hogy az Afgán Hadsereg kiképzésének megsegítésére 90 katonát küldenek ki.

Luftwaffe Tornado IDS 44-65

Luftwaffe Tornado IDS 44-65 ,

A Boeing szeptember 28-án bejelentette, hogy még a nyáron sort kerítettek az Mk-84 Laser JDAM (Laser Joint Direct Attack Munition – kombinált lézeres és műholdas irányítású bomba) első oldására. A tesztet júliusban hajtották végre, mely során az USAF egyik F-16 Fighting Falcon gépéről 30 000 láb magasból 0,95 Mach sebességgel két bombát engedtek útjukra. Mindkét fegyver előre beprogramozott intenzív manőverezést hajtott végre, mellyel az irányíthatóságukat tesztelték.

A 2 000 fontos (907 kg-os) fegyver lézeres irányítórendszerét az ugyan ilyen kombinált irányító rendszerrel ellátott 500 fontos (227 kg-os) GBU-54-estől vették át, melyet már éles körülmények között is kipróbáltak Afganisztánban, teljes sikerrel.

GBU-54 LJDAM munka közben – China Lake Naval Weapons Station, Kalifornia, 2008 augusztusa ,

Az indonéz védelmi miniszter, Purnomo Yusgiantoro Pekingben nyilvánosságra hozta országa azon szándékát, miszerint légierejüket 2024-re a térségben az egyik legütőképesebbé akarják tenni. Ezt arra alapozzák, hogy nem kevesebb, mint 180 Szuhoj vadászbombázó beszerzését tervezik, további F-16 vásárlások mellett. A 180 Szu-27 és Szu-30 Flankert 2024-re 10 század állományában üzemeltetnék, századonként 18 géppel.

Andrew Davies, egy ausztrál katonai stratégiai szakértő szerint, ha Indonézia komolyan gondolja a vadászbombázók beszerzését, az maga után vonja azt is, hogy Ausztrália F-35 megrendelését 100 példányra növeli.

Szuhoj Szu-30MK Indonézia

Indonéz Szu-30MK ,

A Szuhoj befejezte az első szériagyártású Szu-30M2 gyári repülési tesztjeit, melyekre a Komszomolszk-on-Amur melletti, Jurij Gagarinról elnevezett tesztközpontban került sor. Az Orosz Légierő még a 2009-es MAKSZ kiállításon rendelt 4 darabot a precíziós támadásra optimalizált Szuhoj verzióból, 48 új gyártású Szu-35S, és 12 Szu-27SzM verzióra történő modernizálása mellett.

A SAAB hozzákezdett a Thales által gyártott felderítő konténer integrációs munkáihoz a Gripen fedélzetén. Ezt követően a konténer átadásra kerül a Dél-Afrikai Légierő részére, ezzel jelentősen bővülnek a képességeik. A nagy felbontású és nagy lefedettséget biztosító elekro-optikai és infravörös kamerák kiváló lehetőséget biztosítanak a harctér megfigyeléséhez, és ezzel nagyban segítik a földön harcoló alakulatokat.

SAAG Gripen géppár

A Gripenek számára nem ismeretlenek a nagy sportesemények: 2010-ben szintén Gripenek védték a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság résztvevőit | Forrás: Saab AB ,

Az Iraki Légierő kézhez kapott további 3 T-6A Texan kiképzőgépet, ezzel 11-re nőtt a flottájukban szolgáló gépek száma. Jelenleg 12 irkai pilóta van az USA-ban kiképzésen, akik megkapják az oktatói státuszt. Közülük az első négy 2011 nyaráig befejezi a kiképzést, de a többiek is még 2011 folyamán elhagyják a kiképzőtábort.
Az első 4 Texant még 2009 decemberében kapták kézhez, a következő négyet már idén februárban, és még novemberre is várnak egy szállítmányt további 4 géppel.

T-6 Texan II

A lengyel EADS PZL Warszava-Okecie bemutatta az első felújított és modernizált PZL-130 Orlik kiképzőgépet. A lengyel gyártású könnyű kiképzőgépeket eddig meghajtó Walter M601T erőforrást kicserélték az amerikai Pratt & Whitney gyár PT6-25C jelzésű gyártmányára, valamint kaptak új szárnyakat, a svájci Garmin vállalat által készített avionikát, és új műszereket a pilótafülkébe. A modernizált gépek maximális sebessége a tesztrepülések adatai szerint 456 km/h, és arra is fény derült, hogy manőverező képességük 40 százalékkal javult, valamint fogyasztásuk 20 százalékkal csökkent. Az új képességekhez új név is dukál, a modernizáláson átesett gépek már Orlik TC-II névre lettek keresztelve. A gyárnak 16 gép átalakítására van megrendelése a Lengyel Légierő felől, de vélhetően később az Orlik TC-III nevű verzióra is igényt jelentenek be, mely jelenleg még a fejlesztés stádiumában van.

14 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 39. hét”

  1. Kolombusz

    Hogy mire készülnek az Indonézek ? Jó kérdés. Fenyegetni a térségben csak egy ország fenyeget burkoltan az pedig kína. Viszont érdekes módon indonézia a kötődéseit kínával fűzi szorosabbra mert a fegyverkezési programja már eddig is kína centrikus volt. Kínai hajó elleni rakéták felszini hajók már megrendelésre kerültek, és kínában kerülnek kiképzésre a Szu-27 es pilótáik is. Gynítom vagy inkáb nem lnnék meglepvehogy ha egy idő után miután a kinai gyártósor már megfelelő minőségben lesz képes gyártani a gépeiket akkor a további megrendelések onnan lesznek teljesítve. Indonézia tengeralattjáró flottáját is szeretné életképessé tenni . A fentiekhez tegyük hozzá hogy egy negyed milliárdos országról van szú egy iszlám országról aki már régőta ácsingőzik ausztráliai területek iránt.

    Bár a jelenlegi hivatalos hadereje nem túl jelentős de minden féle „mílicia” néven vannak fegyveres alakulatai amelyek száma több mint 600 000 együttesen .

    CCa két évvel ezelött írtam az INDEX-en hogy kína megpróbálja növelni befolyását indonéziában és az egész „díjja” ausztrália egy része. Most kezd az egész alakot ölteni. Többek között ez volt az ami miatt az ausztrál miniszterelnök nyiltan le „őrültözte” a kínai vezetést.

  2. Akkor most a Déli félteke kezdi majd a lába borulást?!!

    Bár szó mi szó európát már az új rend harcosai legyőzték.

    Európa ön magát is képtelen megvédeni.

    Önkormányzati választásokkor pont a roma kisebbség elnőke mondta ki azt az m1-en amit sokan még most se mernek hogy a cigányság bizony bizony a rendszerváltás óta meg 10x döt már nem 1X10^5 roma él hazánkba hanem 1×10^6.

    Az meg tény hogy nem Kádári időket élünk és nincs veszélyes munka kerülő kategória.

  3. Európa ön magát is képtelen megvédeni.

    Azért ekkora butaságot sem kellene leírni. Az európai NATO tagállamok a területvédelemre több, mint elég erőforrással bírnak. A környéken nincs akkora erő, mint a pár legerősebb európai NATO tag együtt…

    Ne keverjük már össze az expedíciós képességeket a saját országod megvédésének képességével.

    A Hidegháború alatt is csak a SZU lett volna képes egyáltalán „helybehozni” a gondot. Ennek kb. 20-30 évig – vagy talán „örökre” – vége. Mint szándék, mint forrásproblémák miatt. Mondj egy olyan államot az USA-n kívül, aki hadosztályszinten képes lenne bármit elhozni Európába úgy, hogy útközben is abajgatják őket. A USA-tól is eltekinthetsz, mint szövetgségestől, még akkor is igen combos mennyiség védi Európát.

  4. Molninak teljesen igaza van európát a NATO meg tudja védeni minden számításba vehető ellenségtől az amik segítsége nélkül is.Annyiban mégsem értek egyet molnival,hogy az USA képes lenne egy partraszállásra Európában egy háború során ahol Európa(az Angolok is Európa)harcol az amikkal.

  5. dudi

    Ezzel az össz Európai fellépéssel csak az a gond hogy az EU abszolúte de nem egységes. REntgeteg repedés érdekellentét, politikai gazdasági vallási ellentét feszíti ami egy krízis helyzetben töréshez vezethet.

    Gondoljatok csak bele pl az új tagok másodrendű kezelésébe ( agrátámogatás magyar parasztnak negyede mint pl a francia paraszté ) de sok sok egyébb akna van ebben a kreállmányban. Ha nincs egy erős vezérlő rő mint volt az USA akkor az EU szerintem több kisebb csoportra szétesne balhé idején akik önmagukért küzdenének.

  6. @dudi: „Az lehet,hogy a háború után szétesne de háború végéig nem lenne baj.”
    +1

    —–

    @Kuruc: „A fentiekhez tegyük hozzá hogy egy negyed milliárdos országról van szú egy iszlám országról aki már régőta ácsingőzik ausztráliai területek iránt.”

    Mondjuk az indonézeket régóta nem csipázzák az aussik emlékeim szerint, nem? Illetve, HA jól emlékszem az F-111-esek kapcsán volt egykoron olyan elképzelés is, hogy ha nagyon csúnyára fordulnak esetleg a dolgok, akkor a kengurus gépek tudjanak csinos kis gombafelhőt emelni Jakarta fölé.

  7. USt, Kínát és Oroszot is REntgeteg repedés érdekellentét, politikai gazdasági vallási ellentét feszíti ami egy krízis helyzetben töréshez vezethet.

    Én nem látom, hogy mért ne tudná megvédeni magát… Kitől is? Oroszok sanszosan sose képviselnek már arányaiban akkora erőt mint amit a 80as évek SZUja. (De ha igen akkor az minimum 20+év) Még vki?

    Erő projekcíóban persze ahoz képest, hogy gazdaságilag EU a világ legnagyobbja sehol sincs…. kihez képest? US. Azon felül azonban még mindig nem tudom egy kezemen megszámolni a Nimitzhez képest persze törpe méerteű EUs hordozókat. (CBGket) Mondjuk ha rájuk kerrül harrier helyett az F35B az nem kis ugrás lesz….

  8. Mondjuk az indonézeket régóta nem csipázzák az aussik emlékeim szerint, nem? Illetve, HA jól emlékszem az F-111-esek kapcsán volt egykoron olyan elképzelés is, hogy ha nagyon csúnyára fordulnak esetleg a dolgok, akkor a kengurus gépek tudjanak csinos kis gombafelhőt emelni Jakarta fölé.

    A jenkik nem hiszem, hogy adtak volna atomfegyvert. A pilóták sem voltak rá kiképezve. Nem is vagyok benne biztos, hogy a C gépekben a rendszerek fel voltak készítve arra, hogy a gép atombomázó legyen.

  9. „A jenkik nem hiszem, hogy adtak volna atomfegyvert.”

    Mivel nem az oroszok nyakába esett volna, szerintem sem.
    Igazából nem néztem utána, hogy ez mennyire volt konkrét, „házon belül” támogatott elképzelés, csak úgy belefutottam az említésébe valahol.