|

Mennyibe is kerülne az Ukrajna?

Április vége felé írtunk róla, hogy Kijev és Moszkva összeborulása után az oroszok szinte azonnal pedzegetni kezdték a még ma is jelentős tűzerővel bíró Szláva-osztály negyedik, be nem fejezett és egyben Ukrajna tulajdonát képző cirkáló, az Ukrajna sorsát.

Ukrajna kilóra történő megvétele után nem sokkal tehát az Állami Duma védelmi bizottsága felől pedzegetve lett az Ukrajna rakétás cirkáló sorsa – mert az milyen jól is jönne Moszkvának alapon.

Akkor Mihail Nenashev 70 százalékban befejezettként utalt arra a hadihajóra, amit Kijev 2007 óta elegánsan 96 százalékban kész és mindössze csekélyke 30 millió dollár ráfordítást igényló cirkálóként hirdet – nem mellesleg sikertelenül próbálkozva Kínának vagy Indiának történő lepasszolásával.

Az Ukrajna rakétás cirkálóhoz következő fejlemény Dimitrij Medvegyev májusi ukrajnai látogatása során történt, mikor is Viktor Janukovics ukrán elnök bejelentette, hogy Oroszország beleegyezett abba, hogy „befejezi az Ukrajna építési munkálatait”.

A mai napon újabb fejleményt írhatunk a sorhoz, hiszen az Orosz Haditengerészet feje, Vlagyimir Viszockij admirális bejelentette, hogy Oroszország fontolgatja az Ukrajna megvételét.

„Megállapodtunk az ukrán féllel, hogy tanulmányozni fogjuk a hajó lehetséges sorsait és prezentáljuk javaslatunkat a következő, az év negyedik negyedében aktuális találkozó során” – nyilatkozta Viszockij visszautalva a múlt heti Szevasztopolban lezajlott kormányközi egyeztetésre.

És ami a lényeg: új infók is napvilágot láttak a hajó állapotával és az esetleges hadrendbe állíthatósági szintre hozatal várt költségeivel kapcsolatban. Egy, a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú orosz haditengerészeti forrás szerint az Ukrajna csak mintegy 50 százalékos készenlétben tengeti mindennapjait és a javítások és modernizáció költsége elérheti a 35 milliárd rubelt is – azaz dollárra átváltva az 1,1 milliárd zöldhasút.

Project1164 Ukrajna Mikolajivban 2004 júliusában

Project1164 Ukrajna Mikolajivban 2004 júliusában | Forrás ,

Ez a Kijev által anno reklámozott, mese habbal kategóriájú 30 millió dolláros összeggel természetesen köszönő viszonyban sincsen és már sokkal inkább közelítheti a hajó külső állapota alapján természetesen csak saccolható valós állapotok felszámolásának költségeit.

A forrás véleménye szerint ugyan ebből az összegből kihozható lenne 4 Kilo-osztályú tengeralattjáró, vagy 4 db modern, Sztereguscsij-osztályú korvett, (melyek természetesen elsősorban más feladatkörre alkalmasak, mint egy Szláva – a szerkesztő megjegyzése) ám elképzelhető, hogy az Ukrajnával való viszonyának helyreállítása végett Moszkva bevállalja ezt az anyagi ráfordítást.

22 hozzászólás “Mennyibe is kerülne az Ukrajna?”

  1. Azért pár gondolatot hozzátennék a post-hoz. Először is, ha globálisan akarjuk nézni a dolgokat, akkor látni kell, hogy Oroszország eldöntötte végre, hogy újjá akarja építeni a haditengerészeti flottáját, és erre nem sajnálja a pénzt. Ezt bizonyítja a 4 Mistral helikopter-hordozó megvásárlása illetve hazai megépítése is. De sorra korszerűsítik a régi Udaloy osztályú rombolóikat, és a Delta-IV. SSBN tengeralattjáróikat. Ebbe a sorba illeszkedik a Nagy Péter két testvérhajójának felújítása és újra szolgálatba állítása is, pedig a 2 Kirov cirkáló nagyszervize sokkal drágább lesz, mint a Slava-é, hiszen ott az atomreaktorokat is fel kell újítani. Egyszerűen azt kell belátni, hogy lépéskényszerben van az orosz vezetés, azzal kell gazdálkodniuk, amilyük van, hogy ne kelljen minden osztályból újat venni, vagy építeni, mint a Mistral esetében. Ráadásul, az a tény, hogy a Mistral-t is fegyverzet nélkül vehetik csak meg, azt bizonyítja, hogy az olyan komoly fegyverzetű hadihajót, mint egy Slava, amúgy sem tudnának importból beszerezni. Egyszerűen több nagy harcértékű egységre van szükségük, hiszen előbb vagy utóbb pl. a Nagy Péternek is a szárazdokkba kell vonulnia egy nagyszervizre, reaktor feltöltésre, és a Moskva cirkáló is nagyon egyedül volt a Fekete-tengeri Flottánál. (Azért a múltidő használat, mert ugyan az itteni hírekbe nem került bele, de sok portál megírta, hogy a Balti Flotta két fregattja, a Neustrashimy, és a vadonatúj Yaroslav Mudry hamarosan átvezénylésre kerül a Fekete-tengeri Flotta kötelékébe!) Tehát ezért jönne jól nekik az „Ukrajna” Slava cirkáló.

    „A forrás véleménye szerint ugyan ebből az összegből kihozható lenne 4 Kilo-osztályú tengeralattjáró…”

    Ennek az összehasonlításnak mi értelme van? Ha neked pl. almára vagy körtére van szükséged a kompóthoz, akkor mit számít, hogy abból a pénzből több krumplit is tudnál venni a piacon? :-)) Ráadásul, a Kilo osztályú tengók rég kifutottak, már az utódjaikat, a Lada osztályt gyártják a D/E tengeralattjáró kategóriában…

    „…vagy 4 db modern, Sztereguscsij-osztályú korvett.”

    Ez meg nem „vagy-vagy” kérdése. A korvettek nem Blue-Navy hajók, hosszú távú őrjáratozásra nemigen alkalmasak. Viszont az olyan hosszú tengerparttal rendelkező országoknak, mint Oroszország, szüksége van viszonylag sok ilyen kisebb hadihajóra is. Ezért az orosz viszonyokhoz képest „gőzerővel” dolgoznak a projekten: kettő már elkészült, és további négy korvett jelenleg is építés alatt áll.

    „Egy, a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú orosz haditengerészeti forrás szerint az Ukrajna csak mintegy 50 százalékos készenlétben tengeti mindennapjait és a javítások és modernizáció költsége elérheti a 35 milliárd rubelt is – azaz dollárra átváltva az 1,1 milliárd zöldhasút.”

    Szerintem ezt ugyanúgy nem szabad forráskritika nélkül elfogadni, mint a szintén „kissé túl optimista” ukrán verziót, a 95%-os elkészültségi szintről. Ha belegondolunk, akkor az oroszoknak az az érdekük, hogy vásárlás előtt leminősítsék az „áru” értékét, ahogy az ukránoknak meg pont az ellenkezője áll az érdekükben. Talán nem tévedek nagyot, ha gyakorló közgazdászként azt mondom, hogy a hajó tényleges állapota és értéke valahol e két szélsőérték között van…

  2. a Neustrashimy, és a vadonatúj Yaroslav Mudry hamarosan átvezénylésre kerül a Fekete-tengeri Flotta kötelékébe”

    Így lelőni a reggelre beidőzített hír témáját ;)

    A Sztereguscsij-osztályú korvettek kapcsán jogos az észrevétel, pótoltam is az eredetileg tervezett, de lemaradt megjegyzést az alapvetően eltérő feladatkörről

    Egyébként meg direkt vagy megszokásból, – nem tom – de még általában a Kilo-kra hivatkoznak, holott ugye kész a Lada export változata + a Szentpétervár is befejezte a hosszú-hosszú teszteket, szal sínen van az utánpótlás. Persze végül is lényegtelen :)

    Talán nem tévedek nagyot, ha gyakorló közgazdászként azt mondom, hogy a hajó tényleges állapota és értéke valahol e két szélsőérték között van…

    Igen egész biztosan benne van ez is a dologban, hajlok én is efelé.

    ——

    Egyébként meg miért nem szólt senki, hogy hüleséget írta,. Az ukránok természetesen csak 2007 óta hirdetik 30 millásra a befejezési munkálatokat, nem 97 óta… :)

  3. Kiegészítésként, még nem szuletett konkrét dontés, de az orosz admiralitás fontolgatja, mivel a szomáliai kalózok elleni hatékony harchoz szukséges , hogy kozelebbi támaszpontról tudjanak kifutni a hadihajók. (olcsóbb).
    Egyébként Viszockij szerint A fekete-tengeri flottát 2020-ig ossz.15 hadihajóval- fregattal ( Projekt 22350)és tengeralattjáróval ( Lada) akarják bovíteni. 2011 -tol miden évben egy -egy tengeralattjáró és fregatt építését akarják elkezdeni. Kérdés lesz-e rá pénz.

  4. Jahm, a Kilo még nem futott ki _teljesen_, de jó úton halad. Csak még nem sikerült 636-os Kilo helyett Amurra rábeszélni az új vevőket. :) Mondjuk most már tényleg hadrendben a Lada, ez már hozhat változást a jövőben.

    Szerintem Vietnam meg sokallta a Lada/Amur árát. Nyilván nem jött volna ki egy fél tucat a rá szánt összegből.

    A Jaszen kapcsán az a legaranyosabb, hogy asszem a RIA Novosztyin olvasni olyat, aminek kb. az a lényege, hogy : „hát igen, csináltunk egy orosz Seawolf-ot, azaz egy potens vadállatot. Ellenben drága, mi is drágálljuk, akárcsak jenki kollegáink anno, így köszi, de mégsem lesz nagy széria”.

  5. Szégyen így hagyni szétporladni egy ilyen fegyverrendszert. Remélem az oroszok felujítják és beállítják végre a Fekete Tengerre, hogy legalább a hajó életének hátralévő része méltón teljen. 20 éve dekkol Nyikolajevben, ideje kimozdulni, világot látni :)

  6. „A Jaszen kapcsán az a legaranyosabb, hogy asszem a RIA Novosztyin olvasni olyat, aminek kb. az a lényege, hogy : “hát igen, csináltunk egy orosz Seawolf-ot, azaz egy potens vadállatot. Ellenben drága, mi is drágálljuk, akárcsak jenki kollegáink anno, így köszi, de mégsem lesz nagy széria.”

    Oké, csak ez nem ennyire egyszerű. Ugyanis egy bizonyos mennyiségű SSN tengót muszáj szolgálatban tartaniuk, egyrészt a saját SSBN tengók oltalmazására, másrészt az idegen boomer-ek követésére, megfigyelésére. Ergo, ha a Severodvinsk osztály túl drága, akkor el kell kezdeniük igen gyorsan (!) kifejleszteni egy olcsóbb, némileg lebutított, de a fenti céloknak azért még tökéletesen megfelelő új SSN osztályt, ahogy az amerikaiak is kitalálták a Virginiát, három Seawolf legyártása után. Mellesleg ezt a spanyolviaszt sem az amik találták fel, hiszen az oroszok már jóval korábban párhuzamosan gyártották a méregdrága, titán ötvözetű, mélymerülésű, és nagyon gyors Sierra osztályt, a jóval olcsóbb, de semmi forradalmian újat nem hozó Victor-III. osztállyal. Szóval lehet ilyet játszani, csak az a baj, hogy a Severodvinsk mellé rendelt „új Victor-III.” talán még a tervezőasztalon sincs. Igaz, szükség esetén ki tudnák húzni addig néhány új Improved Akula SSN legyártásával is…

  7. Ergo, ha a Severodvinsk osztály túl drága, akkor el kell kezdeniük igen gyorsan (!) kifejleszteni egy olcsóbb, némileg lebutított, de a fenti céloknak azért még tökéletesen megfelelő új SSN osztályt

    Értelemszerűen. A bibi ott van, hogy elvileg nincs alternatíva a Jaszen-osztályra perpill ha minden igaz. Ergo amit írtál is: ha tényleg ez a döntés, akkor vagy valahogy olcsósítják, vagy Seawolf->Virginai mintára újat terveznek (necces) és addig kihúzzák azzal, ami van. Borejre még úgyse nagyon kell vigyázni legnagyobb bánatukra…

    Bár Jaszen folytatás lesz valószínűleg, hiszen abban a hírben, ahol a Szeverodvinszkot túl drágának minősítik egyesek a sorozatgyártásra megemlítik azt is, hogy a 2. egység, a Kazan lehet az olcsóbb változat prototípusa. Mondjuk ez kézenfekvő is lehet. Hasonlót meg elkövettek máshol is, pl. a nem is régen vízre tett 2. Sztereguscsij korvett lett belsőség szempontjából átalakítva kissé az első hajóhoz képest.

    Mondjuk a Virginia-kkal összevetve a Jaszenek occók lennének, én 1 milliárd körüli ár saccot olvastam/tengó, ami nagyjából egy fél Virginia. Mondjuk mások az anyagi lehetőségek még mindig.

  8. „sztereguscsij fegyverzete uran-e vagy yahont”

    Elvileg P800 Onyx/Yakhont rakétákat kap:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Steregushchiy_class_corvette

    Ugyanakkor az oroszoknál gyakran előfordul, hogy 1-1 hajóosztály egységeire más-más fegyverzet kerül, pl. a négy megépült Kirov cirkáló fegyverzete is lényegesen eltért egymástól. És úgy tűnik, hogy ez a gyakorlat a jövőben is megmarad, mert már most tudható, hogy a Yasen osztály második egysége, a Kazany, más fegyverzetet kap, mint a Severodvinsk. Ez a gyakorlat okoz néha zavart még a szaksajtóban is…

  9. „…vagy valahogy olcsósítják, vagy Seawolf->Virginai mintára újat terveznek (necces) és addig kihúzzák azzal, ami van.”

    Illetve, ahogy írtam is, legyárthatnak még néhány Improved Akulát. Eleve van 2 egység, amelyek 50-70% körüli elkészültségi szinten állnak jelenleg. Ezek azért még nem nevezhetők korszerűtlennek, lehetne még pár jó évük. Viszont nagy a csábítás, hogy a „létszám feletti” Akulákat inkább eladják jó pénzért Indiának, amely szemlátomást ambícionálná is a dolgot…

    „Borejre még úgyse nagyon kell vigyázni legnagyobb bánatukra…”

    Oké, de addig is annál jobban kell vigyázni a most korszerűsített, Sineva rakétás Deltákra, és elvileg ezentúl a 3 Typhoon-ra is…

    „Bár Jaszen folytatás lesz valószínűleg, hiszen abban a hírben, ahol a Szeverodvinszkot túl drágának minősítik egyesek a sorozatgyártásra megemlítik azt is, hogy a 2. egység, a Kazan lehet az olcsóbb változat prototípusa. Mondjuk ez kézenfekvő is lehet.”

    Én ebben nem hiszek! Ugye azt nem szabad elfelejteni, hogy ez nem egyszerű modernizálás, tehát amikor egy modernebb SSN lép az elavult régebbi helyére. Ez sokkal inkább paradigma-váltás, hiszen hagyják utód nélkül kikopni az Oscar-II. tengókat, és új, közös platformon létrehoznak egy SSN-SSGN kombót. Ilyen eddig nem volt. Márpedig, ha a haditengerészet stratégiai elemzői szerint szükségük van SSGN képességű tengókra is, akkor kizárt dolog, hogy ezt egyedül az 1 szem Severodvinsk képviselné a Flottában, és a többi egység már vissza lenne butítva sima vadásztengóvá, csapásmérő képesség nélkül. Én eddig csak olyan cikkeket olvastam a témában, amelyek a Kazanyt fejlettebb elektronikájú és fegyverzetű leendő egységként írják le, mint a Severodvinsk-et…

    „Hasonlót meg elkövettek máshol is, pl. a nem is régen vízre tett 2. Sztereguscsij korvett lett belsőség szempontjából átalakítva kissé az első hajóhoz képest.”

    Ebben az esetben sem hallottam lebutításról, képesség-csökkenésről, vagy hasonlóról. Szerintem csak arról van szó, hogy az újabb belső kialakítással, fegyverzettel, stb. egyelőre csak kísérleteznek, mivel egy új hajóosztályról van szó, és még nem tiszta, hogy melyik koncepció válik be. Ezen kívül, okozhat felszereltségi eltéréseket az is, hogy a konkrét hajót melyik flottacsoporthoz, és ott milyen feladatkörre szánják…

    „Mondjuk a Virginia-kkal összevetve a Jaszenek occók lennének, én 1 milliárd körüli ár saccot olvastam/tengó, ami nagyjából egy fél Virginia. Mondjuk mások az anyagi lehetőségek még mindig.”

    Sőt, TELJESEN értelmetlen összehasonlítani őket, ez a bulvársajtó kedvenc vesszőparipája. Nyilvánvalóan totál mások az előállítási költségek, a nyersanyag költségek, a bérköltségek, sőt, a majdani üzemeltetési költségek is…

  10. „…szerintem a wikin írt fegyverzet egyszerre nem nagyon fér rá a hajóra…”

    A fegyverzet egy része lehet opcionális, hiszen a VLS rendszer ezt sokkal jobban tolerálja, mint a „régi iskola” Shipwreck vagy Sunburn beépített rakétáinál. Mellesleg a maga kétezer tonnájával korvettnek elég termetes a kicsike… :-))