|

Gázárcsökkentés Szevasztopolért cserébe

Ismert dolog, hogy az elmúlt években mennyire napirendi ponton volt Ukrajnában az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli bázisának, pontosabban a 2017-ben lejáró bérleti szerződés meghosszabbításának kérdése. Mindenesetre ha egyedül a NATO felé igyekvő Viktor Juscsenko-n múlott volna, még a szerződés lejárta előtt gyorsított eljárással kipenderítették volna őket. Azóta persze más szelek fújnak…

Viktor Janukovics lényegesen oroszbarátabb politikájának ígérete persze nem tartotta vissza Moszkvát attól, hogy még február magasságában finoman, burkoltan Kijev értésére adja, hogy majd csak igen óvatosan a 2009 folyamán módosított gázárszerződés Janukovics választási kampányában ígért felülbírálási terveivel, mert még a végén súlyos árról szóló számla megy. Azóta ez ügyben is történtek változások. Hovatovább igen drasztikus változások!

Hogy az ukránok valami komoly ajánlatot kívánnak bevetni annak érdekében, hogy lehetőleg ne európai áron kapják az orosz gázt, azt már április 11-én biztosra lehetett venni. Vlagyimir Putyin az ukrán kormányfővel, Mikola Azarov-val nukleáris energetikai kérdéskörben folytatott egyeztetése után tett egy olyan megjegyzést, hogy azért szóba került az ukránok által sokallt gázár kérdése is és ennek kapcsán az ukrán fél egy igen érdekes ajánlattal állt elő. Aminek részleteiről nem kívánt beszámolni.

A háttérmunkák után mindenesetre szerdán aláírásra került egy szerződés, melynek értelmében Moszkva a jelenlegi árnál 30 százalékkal olcsóbban számítaná meg a gázt Ukrajnának, cserébe a 2017-ben lejáró bérleti szerződés után a flotta további 25 évig élvezhetné Szevasztopol vendégszeretetét, hovatovább ezen időtartam még további 5 évvel meghosszabbítható lenne.

Dimitrij Medvegyev és Viktor Janukovics

Dimitrij Medvegyev és Viktor Janukovics az április 21-én, Harkovban aláírt megállapodás utáni sajtótájékoztatón | Forrás ,

A szerződés ratifikálása esetén a szevasztopoli bázis problémájának egy ilyen huszárvágással történő megoldása mibe is kerülne tehát Moszkvának? A megállapodás értelmében az 1 000 köbméterenkénti átlagos 330 Dolláros árra kapnának az ukránok egy 100 Dolláros kedvezményt, minden egyéb kapcsolódó költségvonatra pedig 30%-ot – 2010-ben 30 milliárd, a későbbi években pedig 40 milliárd köbméter gázra vonatkozóan.

Dimitrij Medvegyev a megállapodás kapcsán kihangsúlyozta Szevasztopol kulcsfontosságú szerepét a regionális biztonság szempontjából és ígéretet tett, hogy program kerül kidolgozásra Szevasztopol társadalmi és gazdasági infrastruktúrájának orosz megsegítésére, az Orosz Haditengerészet helyi renoméjának javítása érdekében.

Mondanunk sem kell talán, hogy az ukrán ellenzék azonnal bökőt ragadott és Janukovics torkának elnyiszálására készül arra hivatkozván, hogy ezzel bizony ellene ment az ukrán alkotmánynak, utalva azon korábbi figyelmeztetésükre is, miszerint bárminemű orosz jelenlét meghosszabbításához szükséges az alkotmány módosítása és népszavazás kiírása: a Julija Timosenko Blokk részéről Mikola Tomenko múlt szerdán emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány tiltja más államok katonai létesítményeinek jelenlétét ukrán területen. Juscsenko Mi Ukrajnánk nevezetű pártja azon az állásponton van, hogy az alkotmánnyal ellentétesen cselekvő elnököt felelősségre kell vonni.

A NATO részéről a reakció mindösszesen annyi volt, hogy sajtónyilatkozatban közölték, hogy mindkét fél a nyugati katonai szövetség partnere ezen felül pedig a kérdés szimplán a két félre tartozik.

43 hozzászólás “Gázárcsökkentés Szevasztopolért cserébe”

  1. „A NATO részéről a reakció mindösszesen annyi volt, hogy sajtónyilatkozatban közölték, hogy mindkét fél a nyugati katonai szövetség partnere ezen felül pedig a kérdés szimplán a két félre tartozik.”

    Nem is olyan rég az Ukrán fél még potenciális tagjelölt volt Grúzia mellett, de Ukrajnának legalább nem kellett háborúznia, hogy elfelejtse ezt a merész elképzelést.

  2. Itt az ideje, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok visszatérjenek az erdeti stratégiai kapcsolatok szintjéhez, amely Leonyid Kucsma elnoksége alatt volt. Már csak a Krím félsziget visszaadása hiányzik. Remélem így már nincs akadálya az orosz Fekete-tengeri flotta fejlesztésének és modernizálásának. Fontos az orosz erofolény megtartása a térségben.
    Jelenleg a torok hadiflotta sokkal erosebb.

  3. „ezenkívül sokszor leírták itt hogy a Moszkva cirkáló egyedül erősebb a környéken mindenkinél.”

    ez így nem teljesen igaz hisz a Moszkva jóformán egyedül van míg a törököknek lényegesen több harcképes egységük van ami kiegyenlíti a azt h a Moszkva egy az egyben erősebb minden szóba jöhető felszíni egységnél a fekete tengeren. (az anyahajókat és Kirovokat leszámítva a világ óceánjain sincs ellenfele a felszíni hajók közt)

  4. Az hogy ki erősebb a térségben elsősorban nem a flottákon múlik hanem a légierőn !!! A pancsikoló van annyira kicsi hogy egy egy kötelék át tud innen is onnan is rándulni hogy a reptereket, kikötőket stb lebombázza. Aki uralja a levegőt uralja a tengert is.

    Ezen a területen meg a törökök fölényben vannak.

  5. kérdés, hogy mihez. kontrolhoz egy fekete teneger+boszporusznál légierő mindent megold.törökök meg partraszállni tuti nem akarnak innen mindegy is a többi.

    Ilyen persze nincs de én 1:1ben nagyon sok mindent pontensebbnek tartok mint a slavat…. 30éve korszerűek voltak, meg pariban voltak a NYal. Mostanra csuzima….

  6. A ladik akkor kell ha szállítani, megszállni akarsz, de ha csak semlegesíteni, védekezni akarsz akkor a légierő és némi felszíni egység elég bőven.

    A Görögök most éppen államcsőd összeomlás szélén vannak ami miatt cca 10 éve belül nem hogy komolyabb fejlesztés nem lesz de ezt a szintet sem fogják tartani. Szerintem még az is kinéz hogy pár szigetet átadnak a Törököknek egymás mellére borulnak, sírnak, átveszik a béke Nobel díjat és a Görögök lefaragják a hadi kiadásokat minima felére. A Törökök viszont nem fogják. Gazdaságilag sincsenek rákényszerítve a katonai lobby is erősebb ( nem is kicsivel ) és a nagy északi fenyegetettséget is szeretnék kordában tartani. No meg hát a tőlük délre keletre eső területek is hogy úgy mondjam egy eseménydús régiók.

    A Görög haderő röviden le fog épülni mert nincs miből továbbviszont a Török marad.

  7. Dudi:

    a fekete tengeri flotta azért nem leírandó:
    1 slava rakétás cirkáló
    2 kivrak rakétás fregatt
    3 tengeralattjáró-elhárító fregatt (igaz ezek elég siralmas állapotban)
    2 bora (iszonyat gyors), 2 nanucska-3 rakétás korvett (bár az utóbbiak elég lestrapáltak)
    Van egy bevethető kilo is.

    Ezek nuki nélkül is elég impozánsak.

    A törököknek meg kb. semmi nagyobb. Van 8 o. h. parry fregattjuk, oszt csók. Van két marok kis hajójuk, de az kevés.

  8. molnibalage

    „És ezt egy 12-16 gépből álló csapásmérő kötelék úgy küldi a víz alá még az ősrégi Harpoonokkal is légifedezet nélkül, hogy öröm nézni… Ez kb. 24-48 darab célpont…”

    ezzel én nem értek egyet szerintem ez a gépmennyiség de inkább az általuk hordozott harpoonok elavultsága és száma kevés lenne a felsorolt flotta az elsüllyesztéséhez vagy akár harcképtelenné téteélhez hisz van akkora lévédelmi képessége h egy ilyen mértékű harpoon támadást visszaverjen még ha nem is veszteségek nélkül azt nem állítom h a támadó kötelék nagy részét megsemmisítenék de abban biztos vagyok h a szubszónikus haarponok döntő többségét leszednék mielőtt kárt okozhtnának

  9. Fade:

    a törököknek nincs elegendő tengeri erejük a térségben.
    Ha a légierőt is számoljuk, más tészta, hiszen „alig” van repülő az oroszoknak a körzetben. 10 szu-25-ös. A tengerészetnek.

    Csak éppen a 3. repülő brigád (szu-27), a 19. és 31. repülő brigád (mig 29), meg vagy 4 talicska szu-25 és egy kevés szu-24 is errefelé diszlokál.

    Ne felejtsd el, hogy a rakétás egységek (és a kilo) miskit-el és oniks-al vannak felszerelve. Ezek mind gyors és nukleáris fej hordozására alkalmas eszközök. Csak a Moszkva egyedül képes leradírozni Isztambult a térképről.

    Molni:

    Az Ak-130-ról én elég jókat olvastam, szerintem képes elfogni a harpoont. És van közelkörzeti is a Slava-n, az Ak-630 (?).

    Én inkább a lézerirányítású páncéltörő bombát tartom esélyesnek, ha a spotter kibírja annyi ideig. Ja, meg a torpedókat, mert azok ellen elég homály a fekete tengeri flotta védelme (BORA, KILO kivétel).

    Egyébként a vita akademikus, hiszen nem a NATO-ba kötne bele Oroszország, hanem a volt szovjet utódállamokba. A törökök is kussolnak, hiszen azért „az ellen nem véd”… :-D Nem véletlenül engedik ki-be járkálni a Moszkvát.

  10. Wolfrick
    Moszkva fegyverzet:

    16 P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) anti-ship missiles
    64 S-300PMU Favorit (SA-N-6 Grumble) long-range surface-to-air missiles
    40 OSA-M (SA-N-4 Gecko) SR SAM
    1 twin AK-130 130mm/L70 dual purpose guns
    6 AK-630 close-in weapons systems
    2 RBU-6000 anti-submarine mortars
    10 (2 quin) 533mm torpedo tubesa

    Kirvak fegyverzet: 4 SS-N-14 Rastrub/Silex SSM/ASW missiles,
    provision for 8 Kh-35/SS-N-25 Uran/Switchblade SSM,
    2 Osa-MA SAM systems (40 4K-33/SA-N-4 Gecko SAM)
    2x 2 AK-726 DP (2 x 76 mm)
    8 x533mm torpedo tubes (4 each SET-65, 53-65 torpedoes)
    2 x 12 RBU-6000 ASW RL (R: 3’000 m)
    mines total: 42

    Bora fegyverzet:• 2 × Quadruple MT-206ME launchers for 3M-80E „Moskit” marine cruise missiles (or various others)
    • 1 × 9K33M „Osa-MA” type surface-to-air missile system for anti-aircraft defense with 20 missiles
    • 1 × AK–176M automatic 76.2 mm cannon or 1 × AK-100 automatic 100 mm cannon
    • 2 × AK-630 30 mm anti-aircraft Gatling cannons
    • 16 × 9K38 Igla man-portable shoulder mounted surface-to-air missile launcher sets
    • 2 × 14.5 mm naval machine gun mounts
    • 1 × DP-64 anti-saboteur grenade launcher

    Nanucska-3 fegyverzet:

    * 6 SS-N-9 SSM (2×3) or 4 x SS-N-2 (export ships)
    * 1 SA-N-4 SAM (1×2) – 20 missiles
    * 2 – 57mm guns (1×2) or 1 x 76mm gun (III)
    * 1 – 30mm gun, AK-630 (III)

  11. ezzel én nem értek egyet szerintem ez a gépmennyiség de inkább az általuk hordozott harpoonok elavultsága és száma kevés lenne a felsorolt flotta az elsüllyesztéséhez vagy akár harcképtelenné téteélhez hisz van akkora lévédelmi képessége h egy ilyen mértékű harpoon támadást visszaverjen még ha nem is veszteségek nélkül azt nem állítom h a támadó kötelék nagy részét megsemmisítenék de abban biztos vagyok h a szubszónikus haarponok döntő többségét leszednék mielőtt kárt okozhtnának

    Most akkor mekkora az a flotta? Mert én úgy gondoltam, hogy 1-2 cirkálóról és 2-3 rombolóról van szó.

  12. Üdv Mindenkinek!

    Orosz-török viszály? Aki ebben gondolkodik, az a cseh 2-őt nézte eddig… :)

    Fekete-tengeri flotta: korrekt tűzerő. A térségben egyedül csak az USA 6. flotta erősebb nála.

    Slava-osztály: nem sok ellenfele van most sem a tengereken.

    Mit old meg a légierő a Boszporusznál? Ezt nem értettem…
    Anno a SZU, de jelenleg az orosz flotta is átmegy a Boszporuszon, ha akar. Egy légierő mennyi ideig tudná tartani a szorost egy virtuális orosz-NATO vagy orosz-török összetűzésben? És mit csinál addig az orosz légierő, a flotta légvédelme, a kozmikus erők, stb?

    Elhülve olvasok előre lejátszott ütközetekről és csatákról, sőt, megdöbbenve konstatálom, hogy Moszkva még nem kapitulált előre. Pedig ezt ők is tudhatnák, feltéve, ha még rendelkeznek valamilyen hírszerzéssel… bár lehet, már az sincs arrafelé. :)

    Viccet félretéve – Ankara és Moszkva stratégiai érdekei egyezőek, Ukrajna épp sorol vissza a Nagy Tetvér mellé, Kirgizsztánból a minap kiebrudalták a tulipános fanfant (bocs, Bakijevet), etc… A rossz hírem annyi, hogy nem a Kelet van bukóra állítva, de gondolom, ez mostanában azért látszik…

    Üdv: M

  13. molnibalage

    sztem elég lenne hisz a harpoonok nem jelentenek nehéz célpontot a légvédelmi rakétáknak és főleg nem a légvédelmi gépágyúknak éppen a szubszonikus sebesség miatt nem véletlen akarja a „Nagy Sátán” lecserélni őket

  14. Ha egyesével jönnek, akkor igen. Na de 48 db egyszerre 1-2 percen belül mindenhonnan? No, azér ez már más katgória. Mivel a Fekete-tenger táján az orosz légierő jelenléte jóformán jelképes…

    És ez még csk vacak kb. 12 gép négy ősrégi Harpoonnal. Mi van, ha beszáll 3-szor ennyi + hajók.

    Szerintem nem normális az, aki ezt a kis csoportot komoly erőnek nevezi. Magyarországgal szemben vagy románokkal szemben talán. Török vagy Görög reggelire megeszi.

  15. Dudi, Molni:

    2010. április 22. @ 19:05 hozzászólásban benne vannak a nagyobb egységek

    Molni:
    2010. április 23. @ 06:04 hozzászólásban ott van a jelképes? orosz légierő a térségben. Szeretnék ilyen „jelképes” légierőt…

  16. a mai torok hadiflotta:

    14 tengeralattjáró (6 – Type 209/1200, 8 – Type 209/1400),

    17 fregatt (8 – Meko 200, 1 – Knox, 8 – Perry).

    6 korvett (Type 69 A), építés alatt 2 (Milgem),

    25 gyors harci naszád (7 – Kiliç, 2 – Yildiz, 8 – Doğan, 8 – Kartal), építés alatt 2 (Kilic).

    18 aknaszedo-rakó hajó( 5 – Edincik, 4 – Aydin), építés alatt 2 (Aydin).

    49 tobbfeladatú desszant hajó.

    5 harckocsiszállító desszant hajó,

    2 nagy uzemanyagszállító hajó (Akar),

    18 tanker hajó.

    10 gyakorló hajó.

    2 mentési hajó,

    21 helikopter (14 – AB-212, 7 – S-70B),

    6 repulgép (CN-235),

    A torok hadiflotta állománya 51000 katona. (8. a világon a számot tekintve). A torok flotta 3. Európában a hajók vízkiszortásának osszegzése alapján – 250000 tonna.

  17. hadihajók:
    1 slava: 11490 t
    2 kara: 2*9900 t
    1 kashin: 4390 t
    2 kivrak: 2*3575 t
    6 grisha: 6*1200 t
    1 mukha: 475 t
    2 bora: 2*1050 t
    2 nanuchka-3: 2*670 t
    5 tarantul: 5*550 t
    3 gorya: 3*1100 t
    1 natya: 830 t
    2 sonya: 2*430 t
    összesen: 61685 t (a török hadihajók összesen: ~91000 t),

    tengeralattjárók:
    1 kilo 4000 t

    Egyéb egységek:
    3 aligator: 3*~4500 t
    4 ropucha: 4*~4300 t

    Az egész összesen: ~97000 t

    Ebben nincsenek benne a tartály és kísérőhajók, valamint a tervezett egységek, mivel arról csak találgatni lehet az oroszoknál. Ugyanakkor ha a török flottát az orosszal veted össze, kicsit más a kép. Az egy szem kirov 28000 t… A fekete tengeri flottával a török északi tengeri csoport (vagy mifene) néz szembe. Az jó, ha max. a fele.

  18. Nem hinném hogy a fele flottájukat beküldenék a fekete tengerre.
    Sztem csak kis őrhajókat legfeljebb.
    Véleményem szerint pedig nem is küldenek be soha többet mert ha a Boszporuszt járhatatlanná teszik akkor minden bezárva marad és a görögök dörzsölgetnék a kezüket örömükben.
    Vagy aknákkal vagy akár 1-2-3 civil hajó elsüllyesztésével a szűk pontokon minimális erőfeszítéssel hetekre-hónapokra le lehet zárni a Boszporuszt.
    Ezután már idő kérdése és MINDEN hajó a tenger fenekén köt ki és csak a légierők harcászkodnak tovább.

    Tyutyu

  19. wolf:
    „Csak éppen a 3. repülő brigád (szu-27), a 19. és 31. repülő brigád (mig 29), meg vagy 4 talicska szu-25 és egy kevés szu-24 is errefelé diszlokál.”

    Szép őskövületek, melyik tudja használni a megbízhtatlanságáról híres R77et? Mert Törököknél 200+gép lövi a C5ös amraamot.

    Nukleárisan lerairozni isztanbult azt jelenti, hogy törökök se fogják magukat vsszafogni nuki terén. Nagy üzlet…. és ezzel mit értek el? Mert ha a cél a boszporuszn való áthaladás, hát még mindig nem jön össze….

    és még mindig ugyanaz a kérdésem 86*is: Mit akarnak ruszkik? Mi a cél? Mert szép, hogy nukival dobálozol….

    mz: tudtomaml boszporusz török víznek számít és nem nemzetközinek. Ha ruszkik vagy akárki ki akarnak jönni vagy be akarnak menni akkor engedélyt kell kérni. Én is hülyeségnek tartom ezt a kinek a fasza nagyobb dehát ez ilyen hely…. :D

  20. 2010. április 23. @ 06:04 hozzászólásban ott van a jelképes? orosz légierő a térségben. Szeretnék ilyen “jelképes” légierőt…

    Ne a magyar légigyengét nézd. A török és görög légierő 100-as nagyságrendű F-16C/D gépeihez töménytelen aktív rakétafegyverzettel összevetve a Szu-27 + MiG-29 csak picit sovány. Nem csak minőségileg, mert mennyiségileg sincs olyan sok…

  21. molnibalage

    görög török légierőről beszélsz mintha azt akarnád sugallni h együtt vennék fel a harcot az orosz medvével???
    mert sztem ez nem történne meg sőt szerintem biztos nekiesnének a görögök a törököknek amint konfliktusba keveredne az oroszokkal

    Fade ezt h érted???
    „Nukleárisan lerairozni isztanbult azt jelenti, hogy törökök se fogják magukat vsszafogni nuki terén.”
    az elejét értem viszont a mondat második fele nekem nem ok

  22. Üdv Fiúk!

    Igaziból nem akartam hozzászólni, de nem álltam meg, mert tévút lett a kommentek sora.

    Igyekszem nagyon rövid és lényegretörő lenni és lehetőleg nem megbántani senkit:

    A geostratégiai erőviszonyok jelentős átalakuláson mennek végbe éppen, ráadásul gyorsulva, így jó eséllyel nem egy lassan lecsengő, szinte észrevétlen átsorolásnak vagyunk/leszünk tanúi.

    Abszolute lényegtelen, hogy éppen mennyi hajója van arra az oroszoknak vagy mennyi repülőgépe a törököknek. Az is tök lényegtelen, hogy melyik visz Amraam-ot, melyik pedig Granitot. Ugyanis nem lesz orosz-török konfliktus, sőt!

    Ha pedig mégis bekövetkezne egy ilyen nagyhatalmi összeütközés, ott – tetszik, nem tetszik, a törökök nem fociznának sokat. Ugyanis az a háború hihetetlen rövid időn belül egymás műholdas és kommunikációs rendszereinek kiiktatásával indulna, GPS és Glonass good-bye, elkerülhetetlen lenne nukleáris, vegyi és bakteorológiai fegyverek bevetése is, ergo, néhány óra vagy nap múlva a high-tech hadviselés átmenne anyagháborúba – már ami megmaradna a különböző hadseregekből persze.

    Az USA az európai térségben kb. 200 taktikai atomtöltetet tárol, Moszkva becslések szerint kb. 1000-et. Szerintetek mi maradna a környékből, ha megindulna egy háború? Ez már rég nem SZU-27-ről meg Raptorról, R-77-ről és Amraamról szólna.

    Álmodozunk itt papírforma szerinti csatákról – Uraim! A papírforma sokszor nem jött be, egyik oldalon sem! Ráadásul egy csomó olyan tényezőről elfelejtkezünk, amik alapvetően befolyásolnák egy ilyen erőpróba végeredményét! Olyan ez, mintha egy mozaik darabkából akarnám megfejteni, hogy mit ábrázol a kép. Esélytelen.

    És még valami: azért nem tört még ki a III. világháború a mai napig, mert per pillanat még semelyik nagyhatalom sem hiszi, hogy képes lenne megnyerni. Ennyire egyszerű. Mihelyt bármelyik úgy gondolja, hogy nyerhet, a háború elindul.

    Üdv: M

  23. @Monte

    Nálam meg eljött az a pillanat, hogy miér ne legyen releváns, amit írsz. Sokszor írtál sok dolgot, de valahogy egyik jóslás sem jött be. Azok jórészt technikafüggetlenek voltak. Iránt még valahogy mindig nem támadták meg sőt, kifejezetten nyugis a hangulat az elmúlt hónapokhoz képest szerintem.

    Ugyanis az a háború hihetetlen rövid időn belül egymás műholdas és kommunikációs rendszereinek kiiktatásával indulna, GPS és Glonass good-bye,

    És ilyen meredek kijelentéseket mire alapozol? Már bocsánat, de az ilyen kijelentésektől kapok agyfasz. Mire alapozod ezt?
    Ennyi erővel feltételezhetném, hogy a benzint pisáló marslakók beavatkoznak.

    elkerülhetetlen lenne nukleáris, vegyi és bakteorológiai fegyverek bevetése is, ergo, néhány óra vagy nap múlva a high-tech hadviselés átmenne anyagháborúba – már ami megmaradna a különböző hadseregekből persze.

    Törökország és Görögország nem rendelkezik ilyen fegyverekkel, de szerinted NATO tagállam ellen Oroszország bevetne ilyet? A Hidegháború legsötétebb óráiban sem történt meg.

    Az USA az európai térségben kb. 200 taktikai atomtöltetet tárol, Moszkva becslések szerint kb. 1000-et. Szerintetek mi maradna a környékből, ha megindulna egy háború? Ez már rég nem SZU-27-ről meg Raptorról, R-77-ről és Amraamról szólna.

    McNamara és többek szerint meg nem. Az atomfegyver egyetlen értelmes funkciója, hogy az ellenfél ne vesse be ellened azt és egyéb tömegpusztító fegyvereit. Ezek után akkor ki és mivel számolna? Mert akkor milyen egyszerű is lenne a fegyveres erők élete. Minek kell Szu-27 és minden más. Elég lenne atomfegyver és más nem is kell. A történelem bebizonyította, hogy atomfegyerrel egy másik tömb ellen, akinek szintén van, max. fenyegetni lehet, de azt nem veszik be. A totális elrettentés már a ’60-as évekre elvesztette hitelét, ekkortól jött a kölcsönös elrettentés. Eddig prímán bevált.

    Álmodozunk itt papírforma szerinti csatákról – Uraim! A papírforma sokszor nem jött be, egyik oldalon sem!

    Kélrek mutatass az elmúlt 30 évből egy olyan fegyveres konfliktus amit modern fegyverekkel vívtak és nyílt háború volt, ahol a technikai fölény és magas kiképzés nem nyomta le az ellent. 2006-os arab-izraeli balhé és egyéb ilyen szarrágások nem számítanak. AF, ODS, Békét Galileának, Falkland, stb.

    Mindig is figyeltem fél szemmel arra, amit eddig írtál, de valahogy nagyon komolytalan lettek írásaid. Egyszerűen semmi hitelességet nem értek. Ennyi erővel én is azt találhatnék ki politikai témában, amit nem széggyellek. Értelme a 0-val egyenértékű.

    Azt meg kellemesen elfelejted, hogy a politikai döntések azon is alapszanak – persze értelmes politikai vezetés estén – hogy az adott ország feyveres erői mire képesek.

  24. Idézet önmagamtól :-D

    „Egyébként a vita akademikus, hiszen nem a NATO-ba kötne bele Oroszország, hanem a volt szovjet utódállamokba. A törökök is kussolnak, hiszen azért “az ellen nem véd”… :-D Nem véletlenül engedik ki-be járkálni a Moszkvát.”

    # 2010. április 23. @ 06:04

  25. Üdv Molni!

    Sokszor írtam sok dolgot, de nem jósolok! Irán körül nyugis a helyzet – látszólag. Remélem, nem lesz háború Irán ellen, de Izrael vezetői és a Pentagon egyre türelmetlenebb. Engem nem téveszt meg az, hogy most épp nem naponta fenyegetik egymást, csak háromnaponta. Tehát minden rendben.

    Bár hozzáteszem, Kína és az oroszok elég egyértelművé tették a napokban az álláspontjukat a beharangozott hangzatos sajtócímek ellenére – ha jól rémlik, ezt is „megjósoltam”, nem? Ja, hogy közben az USA sem siet újabb háborút indítani Tel-Aviv kedvéért…, elnézve a helyzetet, megértem.

    A meredek kijelentéseimet többek között Stanislaw Lem utolsó írására alapozom, illetve az amerikai űrfegyverkezési program folytatására. Meg a kínaira. Meg arra az egyszerű tényre, hogy egy háború esetén épeszű hadvezetés a másik oldal kommunikációs, felderítő és irányító rendszereit óhajtja kiiktatni – mindjárt az elején.

    Ez Irak vagy Szerbia esetében jórészt földi telepítésű rendszereket jelentett, az USA vagy Oroszo. esetében azért akad pár műhold is a listán, nem? Emiatt ne kapj agyfaszt. :)

    Oroszország egy NATO elleni háború esetén minden további nélkül bevetne atomfegyvert NATO tagállam ellen. Szerinted eddig a NATO miért nem verte le Moszkvát a térképről?

    McNamara – mint a vietnami háború „értelmi szerzője” – elméletei nagyon „jók” voltak, bár jó ideig a vietnami háború elején még erőltette volna taktikai atomfegyverek bevetését is. Sőt, mielőtt az USA odament „megmenteni” Ázsiát, még a franciáknak is felajánlották ezen opciót.
    De a képlet ennél egyszerűbb: akinek van bevethető atomfegyvere, azt egy másik atomhatalom katonai erővel nem nyomhat le egy atomháború kockázata nélkül. Ergo: atomfegyver = kiváltságosnak lenni. Ebben az összefüggésben tényleg másodrangúak a hagyományos fegyverzetek.

    Papírforma szerinti kudarc: pl. Vietnam vs. Franciaország, Vietnam vs. USA (in memoriam McNamara), SZU vs. Afganisztán, USA (+NATO) vs. Afganisztán. Persze-persze, most jön a „politikusok” beleszóltak mindenbe, de ez nem változtat a tényen, a nagyságrendi eltérések ellenére kudarcról beszélhetünk.

    Nem szoktam elfelejteni a politikai döntések hátterének bonyolult összefüggéseit, ha jól emlékszem, pont én szoktam ezekről regélni. Lásd például az általad említett Irán körüli mizériát. Apropó, Iránról még lesz szó a közeljövőben, emiatt ne aggódj…

    Rendkívül sajnálom, hogy komolytalanok lettek az írásaim, valószínűleg azért, mert unom állandóan ismételni önmagamat, így – figyelembe véve a plusz kritikát is – a jövőben igyekszem rendkívül röviden hozzászólni bármihez is, a legalapvetőbb lényegre koncentrálva, maximum majd visszahivatkozom korábbi írásaimra.

    Üdvözlettel: M

  26. Engem nem téveszt meg az, hogy most épp nem naponta fenyegetik egymást, csak háromnaponta. Tehát minden rendben.

    A Hidegháború alatt is odamondogattak egymásnak. És? Ettől függetlenül is úgymond mindig egy 3. és 4. fél segítségével osztották egymást. Igazából nem nagyon tudom elképzelni, hogy ez a jövőben változna.

    Kicsit vicces is, mert a mai fegyverek olyan drágák, hogy sokan mintha emiatt bevetni sem nagyon mernék. Tisztára mint a csatahajók 90 éve…

    Bár hozzáteszem, Kína és az oroszok elég egyértelművé tették a napokban az álláspontjukat a beharangozott hangzatos sajtócímek ellenére – ha jól rémlik, ezt is “megjósoltam”, nem?

    Ne célozgass, írd le, hogy mire gondolsz. Mit jósoltál meg és hol?

    A meredek kijelentéseimet többek között Stanislaw Lem utolsó írására alapozom, illetve az amerikai űrfegyverkezési program folytatására.

    Már bocs, de kit érdekel egy sci-fi író? Akkor én meg idézzem Edgar Allen Poe-t? Mert kb. szerintem ennyire releváns…

    Űrfegyverkezési verseny?? Még a YAL-1-et is elkaszálták. Szó nincs űrbe telepített lézerről és egyéb dologkról, még a földi rakétavédelem is erősen rezgő lécen van. Az STS rendszer kikukázzák, mikor én semmiféle okot nem látok arra, hogy ezt miért kellene megtenni.

    1. Aki felmegy vele, vállalja a kockázatot.
    2. Gyakorlatilag 10-20 évles távlatban nincs semmi helyette.

    Akkor meg minek kidobni ennyire egyedi képességeket adó cuccot?

    Meg a kínaira. Meg arra az egyszerű tényre, hogy egy háború esetén épeszű hadvezetés a másik oldal kommunikációs, felderítő és irányító rendszereit óhajtja kiiktatni – mindjárt az elején.

    Én meg szeretném ha egy szupermodell minden nap… [cezúrázva]. Az óhajok és képességek sokszor – vagy iknább legtöbbször – messze esnek egymástól. Te meg lazán egyenlőségjelet teszel közé. Tényleg „elegáns” módszer.

    Ez Irak vagy Szerbia esetében jórészt földi telepítésű rendszereket jelentett, az USA vagy Oroszo. esetében azért akad pár műhold is a listán, nem? Emiatt ne kapj agyfaszt. :)

    Ez a mondat meg hogyan jön ide? A műhold felderítésre jó lehet, de főleg statikus célok ellen. Műhold még egyetlen gépet sem lőtt le. A GLONASS készen van már? Tényleg működik is? Még, ha igen is, működő fegyverrendszer alatt az beza nincs. Bejáratott orosz UAV gyakorlatilag nincs…

    Oroszország egy NATO elleni háború esetén minden további nélkül bevetne atomfegyvert NATO tagállam ellen.

    Egy orosz offenzíva estén is? (Már, ha lenne ennek értelme…)

    Szerinted eddig a NATO miért nem verte le Moszkvát a térképről?

    Tök jó, hogy ezzel a kérdéssel leírod az, hogy miért nem vetne be az orosz sem. Mert a MAD ott figyel…

    <i#Papírforma szerinti kudarc: pl. Vietnam vs. Franciaország, Vietnam vs. USA (in memoriam McNamara), SZU vs. Afganisztán, USA (+NATO) vs. Afganisztán. Persze-persze, most jön a “politikusok” beleszóltak mindenbe, de ez nem változtat a tényen, a nagyságrendi eltérések ellenére kudarcról beszélhetünk.

    Vietnám csakis a politikusok balfaszságának köszönhető. A Linebacker II-höz hasolnó „töködre lépek” bombázó offenzíva bármikor előadható lett volna később, ha Hanoi pattog. A szovjetek kellően modern fegyveretet, amivel a ’70-es évek jenki technikája megállítható lett volna nem adtak el, vagy nem is rendelkeztek nagyon sokáig. A 3. ilyen próbálkozás után talán rájöttek volna az a vietnámi elvtársak, hogy ennek semmi értelme…

    Erre a jenkik a sikeres LII után mit csináltak? Hazamentek. Ok. A gond az, hogy a leghalványabb látszatát sem tartották fel annak, hogy érdekelné őket Vietnám. Balfaszok voltak. Ennyi. X év elpazarolt erőfeszítés után a célszalag átszakítása után a nyereményt nem vették át az eredményhirdetés után, inkább szomorúan hazamentek. Megáll az ember esze…

    Viszon mi volt a hozadáka? Sem az El Dorado Canyon, sem az ODS alatt nem pofáztak bele, hogy mit és hogyan. A célt kijelölte a politika, a többi a fegyveres erők dolga volt, a kivitelezés rajtuk állt. Az AF (1999) alatt megint belepofáztak. A végeredmény ismert… (Mondjuk az ODS alatt is támadtak véleményem szerint olyan célokat, amit nem kellett volna, de utólag könnyű bölcsnek lenni.)

  27. dudi: „A total of 90 Tactical B61 nuclear bombs are hosted at the Incirlik Air Base, 40 of which are allocated for use by the Turkish Air Force in case of nuclear conflict…”

    Mondjuk nem tudom mennyi mindent milyen mélyen…. sikerülne megszórni vele, de lényegtelen. Törökországot nem lehet csak úgy „lenukizni” ahogy wolfrick mondja.
    és mint írtam hiába is nukizzák le 10* isztanbult attól még nem megy azon át semmi aminek nincs engedélye.

    újfent hozzáteszem nem lesz itt semmi nuki, molni jól leírta mért nem.