|

Moszkva: Ukrajna nagyon messze van a NATO tagságtól

Miközben a RIA Novosztyi értesülései szerint Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár hétfőn a washingtoni Georgetown Egyetemen nyilatkozott Ukrajna és Grúzia NATO tagsága kapcsán, addig Oroszország NATO követe is hallatta Moszkva hangját a kérdésben.

Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy bár Bukarestben nem született konkrét céldátum, azért nem tettek le Ukrajna és Grúzia NATO-ba történő bevételéről, hovatovább munkacsoportok segítségével aktív kommunikációt folytatnak velük a kérdésben, ám mindkét országnak még jelentős reformokat kell végrehajtania, a minimális kritériumok elérése érdekében.

Ezen nesze semmi fogd meg jól nyilatkozathoz kapcsolódó hír, hogy szintén hétfőn Oroszország NATO követe, Dmitrij Rogozin az Ekho Moskvy nevezetű rádiónak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy Moszkva – Ukrajna új elnökének nyilatkozatára alapozva – úgy véli, jelenleg Ukrajna igen messze van a NATO tagságtól, lévén az nem lesz elsődleges prioritású kérdés a jövőben: a február 25-én hivatalába lépő Viktor Janukovicstól elődje, Viktor Juscsenko elnöksége alatt megromlott orosz-ukrán viszony helyreállítása várható.

Rogozin nyilatkozata szerint, ha a NATO csatlakozás kérdésé ismételten előtérbe kerül Janukovics alatta, arról népszavazás fog majd dönteni, ám a kérdés támogatottsága gyenge a baráti szláv országban.

„Ukrajna jelenleg extrém módon távol áll a NATO tagságtól” – mondtam, elismerve, hogy korábban valóban komoly erők munkálkodtak a megvalósításán. Mindezt kiegészítve azzal, hogy a NATO elérte „természetes” határait, a blokk újabb, kelet felé történő bővítése kedvezőtlen kihatással lenne Oroszország és a NATO kapcsolatára.

Vlagyimir Putyin

Kik maguk és mit akarnak az előszobánkban? ,

17 hozzászólás “Moszkva: Ukrajna nagyon messze van a NATO tagságtól”

  1. 1., Az arcképről hiányzik a szálkereszt…

    2., Ceteum censeo, Ukrajnából ki kéne űzni az oroszokat. Sosem voltak ott, a kijevi rusznak van vagy ezer éve! Most azért vannak Ukrajnában, mert a harmincas években a grúz vonatrabló és nagyorrú NKVD-s segítői mesterséges éhínséggel (holodomor) kiirtották az ukrán paraszti nép felét és félállat szintjén álló orosz proletárokat telepítettek a helyükre.

    3., Ha a kiűzés nem lehetséges, függőlegesen fel kéne osztani Ukrajnát kétfelé, orosz lakosságú orosz bábállamra keleten és ukrán lakosságú, szabad világbeli Ukrajnára nyugaton. A kettő közé hétszer vágott gyepű, három tucat örökégő napalmmal töltött harckocsi-akasztó árokkal, atom-aknázárral, kilencszer csavarodott villany-szögesdróttal, hogy a muszka ne tudjon átjönni rajta. Európa védelmében az ázsiai barbarizmus ellen!

  2. Puccsot terveztek a katonai vezetők
    40 vagy 50 Magas rangú katona tisztet tartozattak le.
    A mostani kormányt akarták megbuktatni és bombatámadásokkal akarták zülleszteni a kormányt.
    És egy Vadászgépet felakartak robbantani görög határnál és a görögökre kenni.
    ÉS harcokat kiprovokálni velük

  3. Üdv Uraim!

    Tacsk0 doktor hozzászólásához én is csak gratulálni tudok.

    Ugyanis pont Ukrajna szétszedése az orosz nacionalista és kontinentális startégák egyik nagy álma, miután a teljes ipari régió a keleti részen található (+ Szevasztopol illetve az oroszajkúak zöme), Nyugat-Ukrajna önmagában véve életképtelen államalakulat lenne, maximum némi mezőgazdaság működhetne.
    Egyszerűbben megfogalmazva: ha Kelet-Ukrajna orosz fennhatóság alá kerülne, a nyugati részre már nem is lenne szükségük. Azt oldja meg az EU, ahogy akarja.

    Star Trek:
    Nemrégiben egy másik cikk kapcsán részben a törökökről írtam, ahol az iszlamizmus állami/kormányzati szintre lett emelve, amitől a török hadsereg tisztikarának egy része egyre idegesebb.

    Az oroszok közreműködnek a görög-török kiegyezés elősegítésében, a török kormány pedig lépéseket (méghozzá nem sikertelenül) tesz a Balkánon a bosnyák-szerb megegyezés elősegítése érdekében.
    Mindezeken túl a török lakosság nagyrésze szimpatizál a saját kormányával, illetve a hadsereg fiatalabb korosztályát képviselő tisztikar sem híve a szekuláris berendezkedésnek.

    Ebből következően a mostani török kormány megbuktatása és a görög-török viszály bujtogatása elsősorban az USA-nak és Izraelnek érdeke az egyre látványosabb török politikai aktivizálódás valamint a török vezetés az oroszok és az iszlám világ irányába való elmozdulása miatt. Ez pedig nem érinti jól a NATO-t.

    Üdv: M

  4. Onedin kapitány

    Montezuma!
    Most akkor a török katonai vezetés USA-barát szárnya meg lesz tizedelve…. Eddig nagy hülyeségnek tartottam azokat az am.-i jóslatokat, hogy Törökországból a XXI. században még az iszlám világ vezető nagyhatalma válhat… esetleg mégis jól látják az elemzők?

  5. Üdv Onedin!

    Törökország történelmét figyelembe véve volt már az iszlám világ vezető nagyhatalma. Az Ottomán Birodalom szétbomlasztásában a britek és a franciák oroszlánrészt vállaltak, a II. VH után pedig nem véletlenül tartották kézben a hatalmat olyan körök, amelyek az állam irányítását mindenképpen iszlámmentesen képzelték el.

    A Nyugat számára a hidegháború idején létfontosságú volt Törökország NATO-ban tartása, ehhez pedig garantálni kellett a világi hatalom állandóságát, ha kellett, akkor katonai puccsal, melyet a demokratikus Nyugat természetesen támogatott.

    Mára érdekes helyzet alakult ki, a török elit egy részének a jövőképe nem feltétlenül NATO és EU centrikus! És akkor finoman fogalmaztam.
    Törökország pontosan látja azt, hogy ha el akarja foglalni méltó helyét a térségben, akkor ez bizony előre vetíti a szakítást az eddigi irányvonallal. Nem véletlen, hogy renitens módon nemcsak az oroszokkal működnek együtt egyre szorosabban, hanem Szíriával és Iránnal is.

    Üdv: M

  6. Onedin: „Eddig nagy hülyeségnek tartottam azokat az am.-i jóslatokat, hogy Törökországból a XXI. században még az iszlám világ vezető nagyhatalma válhat…”
    Nem válhat hanem már az. Ez nem kérdés. És megy ez így tovább amíg tart az ataturk féle vonal.

    Nem az USA barát szárny csinált pucsot az elmult soksok évben sokszor hanem az ataturk féle!! A jelenlegi kormánynak is megmondták merre meddig. Ha nem tetszik jön szép házi örizet vagy golyó a fejbe. Arrafele így megy. A két tábor véletlense keverendő márha van egyaltalán USA barát….

    MZ: Töröko pont azt csinálja mint 70éve folyamatosan. A törökök EU tagságának pedig a legnagyobb akadálya, hogy az EU vezető államainak lakossága mereven elutasítja azt. Hozzáteszem egyetértek velük, az Europai szellemiségg ott a Boszporusznál véget ér.

  7. Onedin kapitány

    @Montezuma
    Köszönöm a linkeket.

    @Fade
    De az iszlám világban nagy súllyal ott van még Irán, Pakisztán, és talán Egyiptom, Szíria. Sőt újabban visszatért a játéktérre a hossszú időre kiközösített és háttérbe szorított Kadhafi-féle Líbia, amely szintén fontos játékossá válhat.
    (Igaz, Líbiát és Egyiptomot lefoglalja, hogy elsősorban egymás ellen fegyverkeznek.)
    A törököket én se szívesen látnám EU-s zászló alatt. De Izraelt sem , akárhogyan erőltetik.

  8. Üdv Fade!

    Az EU-nak el kellene végre döntenie, hogy hova sorol. Én nem tartanám annyira rossz ötletnek, ha – figyelembe véve a földrajzi, gazdasági és egyéb európai érdekeket – nem feltétlenül erőltetné Európa az atlanti közösségesdit, ellenben az iszlám országok felé közeledne.

    Ennek okai sokrétűek, de a lényeg annyi, hogy egy konfliktus esetén a jelen felállásban az EU csak ráfizethet.

    Üdv: M

  9. > nem feltétlenül erőltetné Európa az atlanti közösségesdit, ellenben az iszlám országok felé közeledne.

    Oké, de eunuch leszel a háremben, ahol a húgodon vagy burka van, vagy a sejk… Akkor már inkább az erkölcsi fertőbe süllyedt nyugat!

    Volt már itt iszlám 150 évig, nem volt benne köszönet.

  10. > Nyugat-Ukrajna önmagában véve életképtelen államalakulat lenne, maximum némi mezőgazdaság működhetne

    Ukrajnában olyan feketeföld van, hogy leejtesz egy szem búzát, ráköpsz, másnapra lehet aratni az egész táblát. Az oroszok sosem tudták megtermelni a saját élelmüket a vacak minőségű szűzföld, a rossz éghajlat és az általános vodka-lustaság miatt, ezért mindig importra szorultak.

    Egy kapitalista, hatékony nagybirtok alapú mezőgazdasággal rendelkező Ukrajna vidáman megélne a ruszkik éhségéből, főleg ha a NATO katonai ereje biztosítja, hogy csak dollárral tudjanak onnan beszerezni, davaj-gitárral ne!

    Az oroszok által kiirtott, majd eloroszosított résszel nem érdemes foglalkozni, annak a lakossága még akkor is a Putyin alfelét csókolgatná, ha fegyver nélkül küldené őket a frontra. Az orosz lélek nem tud élni elnyomás nélkül, reménytelen demokratizálni őket, majd kipusztulnak maguktól a vodkától 50-100 év alatt. Az iparvidéknek meg ma már nem sok jelentősége van, mert minden Kínában készül!

    A valódi ukrán etnikumú rész még menthető a szabad világ számára, azt kell az olaj-gáz alapú eloroszosítás ellen megvédeni, ha kell atomaknazárral. Nagyon nem mindegy, hogy a következő nagy tankcsatát az ukrán, vagy a lengyel síkságon fogják-e megvívni!

  11. Üdv Tacsk0!

    Az enyhe russzofóbiával átitatott szkenárióid tényleg vidám perceket szereznek, élmény olvasgatni őket. De sajnos sem ezen, sem az iszlám világgal kapcsolatos sztereotípiáiddal nem tudok azonosulni.

    Szerintem mindenki számára egészségesebb lenne, ha inkább a realitások talaján maradnánk. Ettől függetlenül ne fogd vissza magad! :D

    Üdvözlettel: M

  12. Na vamit azért szögezzünk már le: a kijevi rusznak semmi köze az ukránokhoz, SEMMI, ezt az ukránok találták ki maguknak, h lehessen vmit tanítani általánosban.

    Ukránok egyedül csak a mezőn laknak ukrajnában, plus 3 nagyobb város: Lemberg Ivano Frankivszk Hmelnickij.

    Amúgy a felosztás elég jól hangzik. CSak az ukránok éhen halnának mert a muzsikáláson meg a piáláson kívül semmihez sem értenek.