|

Vizen a második Sztereguscsij-osztályú korvett

Március elejei, az orosz Haditengerészet jövőbeni kilátásait boncolgató írásunkban megemlítettük, hogy az idei évtől felpörögni látszanak a már nem a szovjet mentalitás vonalán tervezett Project 20380 / Sztereguscsij-osztályú korvettek körüli dolgok: a névadó egység 2007-es, a Balti Flottánál történő hadrendbe állítását követően tavaly az idei és a jövő évre újabb 1-1 egység átadását ígérte az orosz United Shipbuilding Corporation. Az előbbi esetében bő egy hónapja március vége körüli időpontot jelöltek meg, amit ha nagyon kicentizve is, de tartottak: a második Project 20380-as korvett, a Soobrazitelny március 31-én vízre került.

Project 20380 Sztereguscsij

Sajna a Soobrazitelny-ről még nem sikerült fotót felhajtani, így be kell érnetek egy, a Steregushchy-ról nálunk még nem szerepelttel… Majd igyekszünk korrigálni ezt a problémát! :) ,

Az értelemszerűen az építést végző szentpétervári Szevernaja Verf hajógyárban tartott esemény kapcsán az Orosz Haditengerészet részéről a sajtó felé elhangzott, hogy a kissé hosszú nyúlt építési munkálatok alatt – 2003-ban kezdődtek meg a munkálatok – az első egységhez képest néminemű módosítások történtek a törzs és a felépítmény vonatkozásában. És hogy jelenleg az osztály további két egysége, a leendő Boiky és Stoiky áll építés alatt.

A Project 20380 osztályú korvettek képességeinek tanulmányozására javasoljuk 2009 év elejei írásunk árfutását.

15 hozzászólás “Vizen a második Sztereguscsij-osztályú korvett”

  1. @koci: a Pantsir még viszonylag új fejlesztés,direkt hajófedélzeti változata még tulajdonképpen nincs is. Míg a Kashtanon-on belül meg van oldva az automatikus rakéta utántöltés, a Pantsirhoz ez még nem lehet megoldva (vagyis csak annyi – 8 – rakétával tudnál gazdálkodni, ami indítóállványon van, addíg a Kashtannál 4 tűzkész + 24 tárban levővel). Más értelmes magyarázatot nem tudok…hogy a Pantsir sokkal többet tud, abban mindenképpen igazad van. Előbb-utóbb szerintem lesz hajófedélzeti változata is (főleg, ha valami külföldi megrendelő megfinanszírozza a dolgot).

  2. Tényleg elnézést kérek a tisztelt cikkírótól, de miért angol fonetika szerint írja egy orosz hajó nevét? Meg elég gyakran (de valóban nem mindig) így megy ez más orosz elnevezésekkel. Sokkal jobb lenne szabályosan, a magyar kiejtés szerint.
    Köszönöm.