|

Elnöki Osprey?

Mint arról mi is beszámoltunk, a „Marine One”, azaz az Egyesült Államok mindenkori elnökét szállító, a tengerészgyalogság kötelékébe tartozó forgószárnyas-flotta leváltása nem halad ép zökkenőmentesen, a költségvetési plafont izomból kifejelő EH101/VH-71A finoman szólva is kiverte a biztosítékot mind a Pentagonban, mind pedig a Kongresszusban, így törölték a megrendelést, a programot pedig lefújták, legalábbis jegelték egy darabig.

Obama is ezzel az őskövülettel repül ,

A mostanában éledező VXX beszerzés ismét az EH101 és az S-92 küzdelmét hozhatja, bár egyeseknek érdekes ötletük van a kiöregedő VH-3D Sea King flotta pótlására.

Greg Masiello ezredes érdekes, ám teljesen reális lehetőséget vázolt fel, mégpedig a tiltrotoros V-22 Osprey elnöki gépként való alkalmazását. Ez több szempontból kedvező megoldás lenne, hiszen a billenőrorotos repülőeszköz nagyobb sebességének és hatótávolságának köszönhetően többszörösen körözi a „hagyományos” helikoptereket. Nem elhanyagolható szempont azért az sem, hogy a típust már jelenleg is repüli az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága, mégpedig MV-22B jelzéssel.

Azonban nem minden fenékig tejfel azért az Osprey körül sem, hiszen a különleges kialakítású repülőeszköz darabára nem túl barátságos, ha az elnöki géphez dukáló egyedi elektronikai rendszerek integrációját is hozzácsapjuk, bizony lehetséges, hogy túlszárnyalja még a VH-71A „Kestel” rekordját is.
A másik nem túl előnyös tény a típus baleseti statisztikája, ami szintén a különleges kialakítású meghajtásból adódik. Majd’ egy hónapja zuhant le egy Osprey Afganisztánban, bár később nyilvánosságra hozott megállapítások szerint nem műszaki hiba okozta a balesetet, hanem a pilótát hibáztatják, aki egy kiszáradt folyómederbe történő leszállás közben a rotorlapátok által felvert homok miatt elvesztette a tájékozódási képességét (brown-out).

No de térjünk vissza Masiello ezredes nyilatkozatához, melynek hatására a Boeingot egyből elárasztották a sajtós kollégák kérdéscunamijai, de az amerikai vállalat részéről csak annyit közöltek, hogy valóban fontolgatják a tenderre való nevezést, tehát reális az esélye egy elnöki Osprey-flottának.

2 hozzászólás “Elnöki Osprey?”