|

Lezuhant egy Osprey

Újabb halálos baleset színesíti CV-22 Osprey tiltrotoros repülőeszköz eddig sem problémamentes történetét, tegnap este ugyanis eddig ismeretlen okokból lezuhant a típus egyik példánya Afganisztánban.

A billenőrotoros repülőgép a dél-afganisztáni Zubul tartomány központjától 7 kilométerre semmisült meg. A Nemzetközi Békefenntartó Erők (ISAF) részéről sajtóközleményben tudatták, hogy a baleset során három amerikai katona és egy civil az életét vesztette, emellett számos sérültje is van a katasztrófának.

Az eset során megindultak a találgatások, az egyik NATO-szóvivő azt nyilatkozta, hogy a tálibok lőtték le a szerencsétlenül járt gépet, míg egy másik szerint az Osprey technikai probléma miatt esett le az égről az éjszaka kellős közepén. Az Egyesült Államok részéről mindenesetre annyit nyilatkoztak, hogy az eset kivizsgálás alatt áll, az első vizsgálatok végéig a gép részükről „ismeretlen okokból” zuhant le.

A V-22-es 2006-os első éles bevetése óta folyamatosan telepítik ki a típus példányait, a baleset pillanatáig 14 darab CV-22-es üzemelt az USAF felségjelével. Az Egyesült Államok tengerészgyalogsága is üzemelteti az Osprey MV-22 verzióit, ezekből 2007 óta 10 darab üzemelt Irakban, 2008 végén újabb kettő érkezett. Tavaly született megállapodás, miszerint Afganisztánba is kerül pár példány.

A típusnak ez volt az első elvesztett szériapéldánya, ám az Osprey fejlesztése során a tiltrotoros megoldás kiforratlanságából adódóan számos baleset következett be, volt köztük halálos is.

  • 1991. június 11-én a rosszul kábelezett vezérlőrendszer miatt a V-22-es 4. prototípusa irányíthatatlanná vált, majd a földnek csapódott. Az esetnek két súlyos sérültje volt.
  • httpv://www.youtube.com/watch?v=wquQXfAOOw4

  • 1992. július 20-án az 5. prototípus erőátviteli rendszerében tűz ütött ki, majd a gép a népes közönség szeme láttára a Potomac folyóba zuhant. A fedélzetén mind a 7 fő életét vesztette.
  • 2000. április 8-án egy tengerészgyalogos V-22-es jobb rotorja leszállás közben átesett, túlpörgött, majd darabokra szakadt. A tolóerőt vesztett, sérült gép 70 méter magasságból a földnek csapódott. A fedélzeten tartózkodó 19 fő életét vesztette.
  • 2000. december 11-én egy újabb tengerészgyalogos V-22 semmisült meg, a gép hidraulikaszivárgás és műszerhibák láncolata következtében az észak-karolinai Jacksonville közelében egy erdőbe zuhant. Négyfős személyzete a helyszínen életét vesztette.