|

Levegőben a VH-71 első szériapéldánya

Újabb fontos méföldkőhöz érkezett az Egyesült Államok tengerészgyalogsága által üzemeltetett elnöki helikopterflotta leendő típusa, az AugustaWestland EH-101-en alapuló VH-71 fejlesztése. Az angliai Yeovilben ugyanis levegőbe emelkedett a helikopter első szériapéldánya. A PP-1 jelzésü gép mellett az első fázisban további négy legyártását tervezik.


A szűzfelszállás alkalmából mind a gyártó, mind a leendő üzemeltető illetékesei méltatták a program haladását. A gépet előreláthatólag októberben egy C-17-es fedélzetén átszállítjak az US Navy Patuxent River-ben lévő bázisára.

VH-71
Levegőben a leendő Marine One

A második fázis 23 helikoptere már nagyobb hatótávolsággal, fejlettebb kommunikációs és navigációs berendezésekkel készül majd, és teljes egyészében alkalmas lesz a Fehér Ház követelményeinek kielégitésére.

Mint ismeretes, a Marine Helicopter Squadron One által üzemeltetett VH-3D illetve VH-60N helikopterek, amelyeket az Egyesült Államok elnöke és más fontos politikusa rövidtávú utazásaira alkalmaznak, lassan elérik üzemidejük végét. A leváltásukra kiírt tenderen pedig nem kis meglepetést okozva az európai típus nyert a Sikorsky VH-92-ével szemben.