|

Irán belemegy a cserébe?

Ha Teherán hajlandó elfogadni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az urándúsításra vonatkozó ajánlatát, akkor ezt a NAÜ-vel kell közölnie – jelentette ki kedden a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. P.J. Crowley ezt arra reagálva mondta, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő tévéinterjúban közölte: országa hajlandó elfogadni az ajánlatot.

A NAÜ októberben azt az ajánlatot tette Iránnak, hogy magas fokon dúsított üzemanyaggal látja el kutatóreaktorát, ha Irán hajlandó külföldön tovább dúsíttatni gyengén dúsított uránkészletét, és ezzel elhárítja a gyanúját annak, hogy atomfegyver előállítására törekszik. Ez volt az első olyan alkalom, amikor az elnök nem sorolta azokat a feltételeket, amelyeket Irán október óta rendszeresen elmond, ha a NAÜ-ajánlatról van szó.

„Mi azt mondjuk: adunk 3,5 százalékos dúsítottságú uránt, és cserébe megkapjuk az üzemanyagot. Beletelik 4-5 hónapba is, amíg megkapjuk. Ha külföldre küldjük a már valamennyire dúsított uránunkat, ők viszont nem szállítják reaktorunk számára a 20 százalékos dúsítottságút, akkor majd mi előállítjuk azt itthon” – jelentette ki Ahmadinezsád. Arról azonban nem beszélt, hogy mekkora mennyiségre gondol.

Az amerikai külügyminisztériumi szóvivő azt mondta: „Létezik egy fórum, amelyen nyilvánvalóvá tehető, hogy ez egy komoly válasz, mégpedig a NAÜ. Ha Irán komolyan gondolja, amit mond, akkor közli a NAÜ-vel, hogy hajlandó elfogadni az asztalon lévő ajánlatot. Mi viszont nem akarunk változtatni ezen az ajánlaton, nem érdekünk annak újratárgyalása” – szögezte le. Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő azonban megengedőbben nyilatkozott: „Ha Iránnak van valamilyen új mondanivalója, akkor mi hajlandók vagyunk azt meghallgatni”.

Forrás: honvedelem.hu

49 hozzászólás “Irán belemegy a cserébe?”

  1. Üdvözletem Mindenkinek!

    Szeretnék néhány információt és gondolatot megosztani Mindenkivel a témával kapcsolatban, elsősorban inkább gondolatébresztőnek szánom, nem vitaindítónak.

    2010. január végi CIA-Mossad találkozó (Leon Panetta vezetésével), a kiszivárgott hírek szerint a megbeszélés egy „új háború előkészületeiről” szóltak.
    A napokban Netanyahu, Barak és Degan (Mossad vezető) „felkészülés a katonai konfliktusra” címen tanácskozott.
    Az izraeli kabinet miniszter Yossi Peled, volt tábornok véleménye szerint az újabb Izrael-Hezbollah összecsapás már nem kerülhető el.
    A török kormányzó párt és az orosz Mignews jelentette múlt hét szombaton, hogy Izrael rendkívül fejlett elektronikus felügyelő rendszert és ellenörző állomást működtet évek óta, amely elsősorban az iráni és a szír kommunikációs hálózatokat figyeli. A hírt az ankarai katonai parancsnokság is megerősítette.
    A New York Times szombaton közölte, hogy a radikálisan megemelt izraeli „fegyversegélyek” mellett az USA tovább növeli a katonai jelenlétét a Perzsa-öbölben.
    Múlt év decemberében a francia Le Monde cikket közölt arról, hogy több EU-s államtól, így Franciaországtól is Izrael hatalmas mennyiségű lőszert és egészségügyi csomagot rendelt meg, sürgős szállítással.
    A héten Obama jóváhagyta újabb rakétavédelmi rendszerek és hadihajók kivezénylését a térségbe.
    Az Egyesült Államok megkezdte az iraki területen lévő, jelentősebb katonai támaszpontjainak áttelepítését Irak belső területeire, távolabbra az iráni határtól.
    A napokban megjelent National Rewiew friss számában Daniel Pipes, aki a Middle East Forum igazgatója és a Hoover Institution igazgatója olyan cikket publikált, amelyben azt tanácsolja az Obama kabinetnek, hogy az USA belpolitikai állapotait figyelembe véve szükségszerű lenne támadást indítania Irán ellen.
    Izrael a napokban jelezte, hogy készek szír célpontokra csapást mérni, amennyiben Szíria megkezdi a Hezbollah felszerelését SA-2 légvédelmi rakétákkal.
    Berlusconi a mai napon kijelentette Tel-Avivban, hogy a nemzetközi közösség nem tűrheti, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, ezt mindenképpen meg kell akadályozni. Sarkozy pár nappal korábban ugyanígy nyilatkozott, Merkel véleménye is hasonló volt.

    És most néhány, megbízhatatlan forrásból származó, enyhén az összeesküvés elméletek határát súroló információ (amitől persze még lehet akár igaz is):

    Izrael a Perzsa-öböl bejáratánál cirkáltat 2-3 Delphin osztályú tengeralattjárót, melyeket nukleáris robbanófejjel ellátott cirkálórakétákkal szereltek fel.
    Tavaly év végén az interneten több hírportálon is megjelent egy cikk, amely állítólagosan a Kreml-ből kiszivárogtatott infókra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz és a kínai vezetés figyelmeztette az USA-t és Izraelt, hogy egy nukleáris fegyverekkel végrehajtott támadás Irán ellen világháborút jelent.
    Irán állítólag már rendelkezik az SZ-300 PMU kínai változatával, illetve rendkívül sok, hadihajók ellen bevethető, kínai eredetű de Iránban gyártott cirkálórakétával, melyeket készek bevetni egy háborús helyzetben.
    Irak jelenlegi kormánya, Szaúd-Arábia, az Emírségek és Bahrein titokban zöld utat adott az Irán elleni háborúhoz, támogatva az USA és Izrael ezirányú céljait. Ugyanakkor Törökország egyre inkább vonakodik bármiféle ezirányú együttműködéstől.

    Hát ennyit erről.

    Véleményem szerint Irán megtámadása a küszöbön áll, teljesen mindegy, hogy a publikum előtt milyen vakítás zajlik még. Ennek a realitása igen nagy, természetesen a valódi ok nem a hivatkozott atomkérdés.

    Ami kicsit dühítő és elkeserítő az egészben, az az, hogy vannak államok, amelyek nem is tagjai az Atomsorompó egyezménynek, vannak atomfegyvereik, de őket senki sem vonja még véletlenül sem kérdőre – és most nem csak Izraelről van szó.
    Ugyanakkor pedig Irán körül bezárult a gyűrű (Yemen, Irak, Afganisztán), és beindult a világ Irán általi veszélyeztetéséről szóló hazug propaganda.

    Pedig az igazság jóval egyszerűbb – a Nyugati világ gazdasági mélyrepülése és a legújabb USA hiány (11% feletti) nem hagy számukra más kiutat. A napokban közzétett jelentés az amerikai hiányról pedig egyértelmű: legutoljára a II. világháború alatt volt ekkora. Ehhez képest Obama újabb rekordösszegeket költ háborús célokra. Pedig bőven lenne mire költeni ehelyett…

    Üdv: M

  2. Fade: Szerinted az internetet mire találták ki?

    Asszem Izraelnek jelenleg 3 Delphin tengeralattjárója van. Rendeltek még kettőt, azok nem tudom, hogy állnak. Meg néhány hete ajánlatot kértek/rendelést adtak le egy 6. tengóra.

  3. Ritkán mondok ilyet, de ha ez az okostóni banda megrángatja az iráni kandúr bajszát – s most nem a Tomcat-re gondolok – akkor itt Rohadt nagy balhé lesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ez nem Irak fiúkák! Ezek a srácok nem ássák el a gépeiket, ezek rátok küldik, még ha alig 15-20% van a sikerre, ha van annyi egyáltalán?
    Az a gáz, hogy néhány háborúsdid játszó kisfiúcska miatt az emberiség fog szopni!
    Kár hogy így lesz vége…..

  4. Üdv Fade!

    Valóban erre kiváló az internet, sok infót (és legalább annyi dezinfót) többnyire onnan veszek. Az külön figyelmet érdemel, ha több forrás egymástól függetlenül is hasonló sztorikról ír, ráadásul néhány még nevesíteni is szokott.

    És mindenki másnak:

    Vigyázó szemetek Tajvanra (és a Dalai Láma körüli mizériára) vessétek! Pont tegnap írtam a tajvani témával foglalkozó cikkhez egy másik hozzászólást, így most azt nem fogom elismételni, de az események időzítése nem véletlen.

    Továbbá történt még egy kis gebasz: a Déli Áramlat projekt győzni látszik a Nabucco ellenében, amely annyit jelent, hogy az oroszok bekerítési manőverén Grúzia után egy újabb rést ütöttek, ez pedig baj az USA-nak. A Nabucco pedig nem elválasztható Irán földgáz készleteitől!

    A történetnek van egy háttérben lévő egyéb érdekütközése is, ami kísértetiesen hasonlít az 1980-as évek második felében belépő tengizi mezők megnyitása és az 1991-es első Öböl-háború kirobbanása közötti kapcsolatra. Ugyanis ez a két történet is csak látszólag független egymástól.

    A lényeg annyi, hogy az Irán elleni háború megindítása sajnos nem attól függ, hogy a NAÜ és Irán miről beszélget egymással. Aki ezt hiszi, az sajnos tévúton jár.

    Üdv: M

  5. Montezuma, köszi a többi infót. Amikor elolvastam a posztot hirtelen az a gondolatom támadt azért megy bele Irán a csere-berébe mert látja hogy az USA nem viccel, pont kurvára leszarja ezt a részét, viszont így Irán sokkal kedvezőbben tüntetheti fel magát. És ugye ez feljogosíthatja az USÁval baráti viszonyt ápoló országok támogatását Irán irányába.
    Talán lehet azt a 2003as Iraki balhét valahogy máshogy kellett volna megoldani és akkor több hitele lenne az angolszászok szavának.

  6. Véleményem szerint Irán megtámadása a küszöbön áll, teljesen mindegy, hogy a publikum előtt milyen vakítás zajlik még. Ennek a realitása igen nagy, természetesen a valódi ok nem a hivatkozott atomkérdés.

    Kb. a X-dik – baromi nagy szám – alkalommal olvasom azt az elmúlt 5 évben, hogy itt és itt ekkor és itt háború lesz. Egyik sem vált valóra. A legutolsó amit még megjegyeztem az, hogy valaki 2008 októbere táján közölte, hogy 2009 márciusában az oroszok megindulnak. Azóta is várom…

  7. Mivel a hidegháborúból III. világháborúba való áttérés jóval nagyobb kockázatokkal járt volna, mint ez az Irán elleni háború, legalábbis szerintem.
    Valami oka csak van, hogy Irán mostanában folyton a figyelem középpontjában van ezzel az atomfegyver üggyel, rémisztgetni próbálják vele a közvéleményt, ezt én biztosra veszem, na és vajon miért kell Irán ellen hangolni az embereket? Vajon milyen célból teszik ezt?
    Nem mondom, hogy most, de a közeljövőben meg fogják támadni Iránt, egyébként fölösleges lenne démonizálni.

  8. Rommel: Arra, hogy ekkora baromságokat le lehessen írni? Persze Moszad beszélgetések az interneten…. jóhogynem Moszad teleregény agyrém.

    TC204: ha „rátok küldik” a 20-30+éves F14/Mig29….et (tegyük fel nem bombázták porrá első körben őket) te komolyan gondolod a „15-20%os esélyt”
    és ha igen mire alapozod?
    Tényleg érdekelne mire alapozod mert nagyon sok helyen küldték rá a hasonló állapotban lévő csodákat F15/F16…okra a statisztika pedig úgy alakul, hogy 108:0 meg 148:0

    mz: Én nem hiszek ebben a hallottam ahogy a Moszad beszélget a CIA éval. Max akkor derül ki ha azt akarják kiderüljön.

    A Nabucco legföbb szege, hogy a diverzifikáció (a legföbb ok) a Nabucco nélkül is szépen halad. Itt Algéria, Nigéria és a legujabb: Libiát emelném ki. Idézőjelesen megoldják olcsobban. A gázt nem elégetik hanem csepfolyósítják.
    A másik nagy szeg a: lesz e gáz bele kérdés. és itt ON Topic is lehetek: Ha Ahmadinezsán komolyan mondta amit mondot és garanciát is ad rá (ahogy ők is kapnak) semmi akadályát nem látom annak, hogy töröko szomszédjába is benézzen a vezeték.

  9. Kisendre:
    Szó nincs erről. Ez a NYi média sajátossága, hogy a legfontosabb a: „Nézettség”. Erre pedig az ember figyel. Ezért miden nap van/lesz hír róla.

    Nekem van egy komoly megérzésem. Kinek probléma az Iráni atom. Persze vmilyen szinten EU+USAnak vagy a szomzéd ruszkinak de a legjobban a nagyon gazdag szuníta államok érzik fenyegetve magukat + Izrael. És ki fizette a cehhet azért, hogy Iránnak ne legyen S300a? Ki vesz cserébe 4*annyi S300/S400at….? Ki támogatná alégterével és xyzvel azt, hogy rottyábombázzák Iránt? és lépjünk egyet tovább, ha ez így van akkor ezen államok fizetnének is azért (akár $100milliárd+t), hogy ne legyen Iráni atom? és ha USA nem vállalja, hogy rottyá bombázza $100milliárd$ért Iránt akkor ruszkik bevállalnák? Ne legyenek illúzioink az Iráni légteret még a ruszkik is tudnák uralni.

    Tudom ez így kicsit SciFi de biztos hülyeség?…. :DDD

  10. @Fade
    De pl. a szerb 29-esektől eltérően az iráni F-14-eseket tényleg modernizálták.
    Olyasmi ez, mint hogy az MLU-s F-16AM is sokkal veszélyesebb az alap F-16A-nál.
    A szakértők szerint Irán jól felszerelt gyárakkal rendelkezik (hála a sah fejlesztési programjának és a nyugati szállítóknak, meg az új rendszernek, hogy igyekezett még javítani ezeken a kapacitásokon) és szinte bármilyen rakétát, vagy hajtóművet le tud gyártani.
    Állítólag lesz/van egy RD-33 másolatuk, vélhetően ez kerül majd a jövő kéthajtóműves, közepes iráni harcigépeibe.
    S talán a JF-17-be, ha megveszik.
    Orosz és ki tudja még milyen (pl. pakisztáni, szerb?) vendégmunkás tervezők segítik a munkájukat.
    A saját fejlesztések, másolások mellett módjukban áll kínai licenszek beszerzése, pl. a légiharcrakétáknál.

  11. De pl. a szerb 29-esektől eltérően az iráni F-14-eseket tényleg modernizálták.

    Erre jó lenne valami bizonyíték is és nem csak vágyálmokat (?) leírni. Soha semmilyen mérvadó oldalon nem találtam ilyen meredek állítással. Még a legmerészebbek is csak azt írták le, hogy egyes alkatrészeket talán tudnak gyártani hozzá, hogy az eredeti flotta kb. 25-30%-a röpképes maradjon.

    Ki és hol moderinzálta volna nekik? Jenkik biztos nem. Az izraeliek vállalnak ilyesmit, de azért iránnak gyanítom ők sem. Anno Hawk légvédelmi rakéták felhasználásával akartak SARH rakétát öössze barkácsolni. Még ez sem jött össze…

    Olyasmi ez, mint hogy az MLU-s F-16AM is sokkal veszélyesebb az alap F-16A-nál.

    Szezon meg a fazon. Az F-16 gépek 0 BVR képességrőé előléptek egyből AMRAAM shoterré. Az F-14 gépeknél a modernizáció minimum AIM-54C lenne a ‘A’ helyett és mondjuk új radar. Ez lehetetlen.

    Potensebb radart Irán 100%, hogy nem képes összerakni. Az egész modernizáció – ha egyáltalán létezik – max. a kabin fejlesztését takarhatja. Erről semmi fotó vagy nyom, pedig Irán szeret kérkedni minden vacakkal.

    A szakértők szerint Irán jól felszerelt gyárakkal rendelkezik (hála a sah fejlesztési programjának és a nyugati szállítóknak, meg az új rendszernek, hogy igyekezett még javítani ezeken a kapacitásokon) és szinte bármilyen rakétát, vagy hajtóművet le tud gyártani.

    És kik ezek a ‘szakértők’? Akkor miért egy 40 éves F-5E gépet másolt le és gyártott le nagy nehezen az iráni ipar és nem egy legalább MiG-29 szintű gépet, ami szintén 30 éves? Ennyit arról, hogy ‘bármilyen’ rakétát vagy hajtóművet le tudnak gyártani. A 40 évvel ezelőtti másodvonalas jenki gép az megy. A valóság csak 0 szinten konvergál állításaidhoz.

    Állítólag lesz/van egy RD-33 másolatuk, vélhetően ez kerül majd a jövő kéthajtóműves, közepes iráni harcigépeibe.

    Állítólag, állítólag. Állítólag az mszp becsületes pár…

    Az F-22 meg ott repül a fejed felett, és nem csak állítólag…

    Bocs, de egyszerűen muszáj szarkazmussal írnom, mert amit írtál áprilisi tréfának jó, de másnak nem. Az ősrégi F-4 gépeknek is csak töredéke röpképes. Még azt sem tudják önerőből megtartani. Akkor hogyan fejlesztenének tovább egy annál jóval potensebb gépet?

  12. Fade!

    „Szó nincs erről. Ez a NYi média sajátossága, hogy a legfontosabb a: “Nézettség”. Erre pedig az ember figyel. Ezért miden nap van/lesz hír róla.”

    Igen, ez igaz, és ez az egyik lehetőség, van aki számára az egyetlen, de én nem csak ebben „hiszek”.
    Gondolom egyértelmű, hogy a média is bizonyos hírforrásokból értesül a világ dolgairól, és az hogy mi kerül nyilvánosságra, HOGYAN kerül nyilvánosságra, milyen gyakorisággal, abban nagy szerepe van a politikai hatalomnak. Szerintem.

  13. Ismét Fade!

    Válaszolva felvetésedre, hogy kinek lehet probléma az Iráni atom, nagyon egyszerű, aki meg akarja támadni Iránt(pl esetleg az USA), vagy aki tart Irán támadásától, de ő maga nem rendelkezik atomfegyverrel (pl az általad említett Szaud-Arábia), vagy akinek csak szimplán megváltoztatná a térségben elfoglalt geopolitikai helyzetét (pl Izrael).

  14. Rommel28

    RENDELTEK? Barátom, Izrael nem rendelte ezeket a hajókat, mivel a rendelés másik végén ott lóg a fizetés is. Izreal szépen kihisztizte magának ezeket a csúcs tengeralattjárókat. Németország ingyen adoadta nekik valami mesterségesen generált bűnbánat miatt.

  15. Üdv Montezuma!

    Nagyon meredek információid vannak. Ha ezeket az internetről szerezted, akkor megoszthatnád velünk a linkeket is, hogy lássuk kiféle-miféle oldalon állítanak ilyeneket.

    Ez a háború közeli állapot nem tegnap kezdődött és ilyen alapon holnaputánig vagy az utánig is fenntartható ilyen hőfokon anélkül, hogy kiborulna a forró leves. Ez a húzd meg – ereszd meg diplomácia valóban pengeélen táncolásnak látszik DE

    -Mint itt is írták már, Irán nem ugyanaz a kategória, mint Afganisztán vagy Irak. Afganisztánba még beleegyeztek az ázsiai illetékesek (Kína, Oroszország…), Irakba ha nem is volt beleegyezés, de a háború előestéjén valószínűleg jelezték az ázsiai nagyhatalmak, hogy nem fognak beleavatkozni. Iránt nem biztos, hogy csak így hagynák. Pl. Kínának igen jól jön, hogy Irán a nyugattól többé-kevésbé elszigetelt komoly olajexportőr, amellyel nagy volumenű energiabizniszt bonyolít már most is és bizonyára számít rá a jövőben is. Ezenkívül Kínának kiemelkedő fegyvervásárlója is, e téren már Oroszország is képbe jön, épp múlt héten nevezte a ruvr-on Oroszország no1 fegyverpiacának Iránt Szergej Lavrov.

    Szóval nyugati dominancia ide vagy oda, ez már nem az a világ, ahol Kína és Oroszország beleegyezése nélkül megléphetnék ezt a lépést a nyugati kereszteslovagok. Egy ilyen akciónak a beláthatatlan következményeit aligha lehetne lenyomni a nyugati közvélemény torkán.

    És pont a békedíjas fekete angyal tenne ilyet?

  16. KE: Ebben az esetben nagyon amatőr amit a „hirforrások” csinálnak.

    Amúgy tényleg ultimate kérdés: Ha Irán ahogy 100* elmondta nem törekszik nukleáris fegyverre mért nem adja a NY kezébe a garanciát? Itt a cikk és amit Ahmadinezsán mond. Azon nyomban nem hisztizhetne senki, Irán pedig semmit se vesztene.

    Mike3: Ha kurucról…. informálódsz ne csodálkozz ha egy hadtech forumon körbe fognak röhögni. Sajnálom ez van.

    Tilikov: Szvsz nem USA fogja rottyá bombázni ami kapcsolatos az Iráni atommal, hanem egy ilyen olyan Emirátusok, SzA, Izrael, Egyiptom kombináció.
    USA akkor száll be, ha az arabok megdobják egy valag pénzel. ha nem vállalja akkor majd ruszkik. Kutya ugat pénz beszél.

    Amúgy pedig ha Ahmadinezsán komolyan mondta amit mondott semmi értelme háborút vizionálni a probléma megoldódott.

  17. Szia Tilikov!

    Fogok válaszolni az írásodra még ma este, de rohanásban vagyok.

    Egyébként jól feladtad a leckét! :)

    Iránnal kapcsolatban így hirtelen:

    http://www.foxnews.com/story/0,2933,303097,00.html

    http://www.thetotalcollapse.com/putin-warns-russia-is-prepared-to-go-on-offensive-to-counter-us-global-aggression/

    http://dprogram.net/2009/07/18/russia-china-warn-us-that-israeli-attack-on-iran-means-%E2%80%9Cworld-war%E2%80%9D/

    http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/modern_kinai_vadaszgepek_irannak/

    http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=758&lap=2

    http://www.vg.hu/kozelet/vg_online/kozelet_-_kulfold/090217_iran_260894

    http://hvg.hu/vilag/20090929_izrael_iran_atomfegyverek_fenyegetes.aspx

    http://hvg.hu/vilag/20090723_Liberman_Brazilia_Iran_atom_nyomas.aspx

    http://kulonorak.extra.hu/articles.php?lng=hu&pg=175

    http://www.antalffy-tibor.hu/

    http://vilagnaplo.blog.fn.hu/

    Bocs fiúk, de relatíve elég sok oldalt látogatok és olvasok, úgyhogy még tuti kihagytam egy csomó írást.
    A kuruc. info helyett javaslom inkább a jövönk.info hírportált, Drábik János írásait, Bogár László blogját, Posta Imre írásait, az antiwar.com-ot, az echo.tv oldalán a Világpanoráma műsorait Szaniszló Ferenccel és még egy csomó egyebet. :)

    Ezen forrásokból Mindenki kedve szerint csemegézhet!

    Üdv: M

  18. Szia Tilikov!

    A felvetéseidre a következő Iránnal kapcsolatos poszton válaszolok!

    Üdv: M

    Szia Kisendre!

    Posta Imre és az oldalán található írások egy része kissé elfajult, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az illető kicsoda és honnan jött. Nyilván újabban a PR is bejátszik nála, de a korábbi írásai és ajelenleg is meglévő kapcsolatrendszere (mint információ források) nem lebecsülendőek!

    Üdv Neked is: M

  19. @Molnibalage
    Jelenleg, amíg a J-10 és a J-11B nem áll szolgálatba náluk, addig a Tomcat az iráni légierő Raptorja, ez a típus jelenti a vadászvédelem fő ütőkártyáját egy valódi összecsapás esetén.
    Természetes, hogy szigorú titkolózás veszi körül.
    Szerintem logikus, hogy a nagyon baráti kapcsolatot felhasználva az irániak megpróbálják berakni (berakták) a fegyverzetbe a Sidewinder, a Python-3 és más nyugati rakétatípusok korszerűsített kínai változatait. Plusz a PL-12 a nagy kérdés. BVR célra azonban átmenetileg a korábban már említett Aspide is megteszi. Lehet, hogy Kína már kidolgozta az aktív radaros továbbfejlsztést is.
    Az is felvetődik, hogy Irán „új”, saját gyártású harcigépei miyen fegyverzetet kapnak majd.

    A MiG-29-ben szerintem nem bíznak igazán, a típus eléggé leszerepelt az utóbbi évtizedek légiharcaiban. Amúgy sem favorizálják az orosz függést, amerikai vagy izraeli nyomásra, ígérgetésre Moszkva többször törölte vagy felfüggesztette szállításait. Kínában jobban megbízhatnak.

  20. @Onedin

    Az hiszem az a baj, hogy te kevered a klón, licensz másolat kifejezéseket.
    A PL-8 az valóban Python 3 másolat, mert a tervek alapján készült. Az R-3Sz az nem AIM-9B másolat, hanem klón. Roncsból fejtették vissza. Egy roncsot elég nehéz korszerűsíteni. Kína elvileg még a ’70-es évek beli AIM-9L-hez sem jutott hozzá. Mellesleg ezek is kit érdekelnek, mikor kőkemény BVR küzelem lesz? HMS és AIM-9X ellen meg Python 3 szinttel, F-4D és F-14A gépekkel elég érdekes vitézkedni. Még egy F-16A is lealázná ezeket manőverező légiharcban, nemhogy a mai gépeket. Papírforma szerint egyetlen paraméter van, amiben jobb akármelyik iráni cucc. Az AIM-54A kinamatikai hatótáva. Ennyi, kész, passz. Minden másban cirka 30-40 éves lemaradás és az is jenki technika. Magyarán túl nagy meglepi nincs…

    Az iráni légierő valóban legpotensebb gépe az F-14. Na de könyörgöm, majd 40 éves gépekről beszélünk. A jenkik gyártották őket. Az utolsó csavarig ismerik őket. Ráadásul „lobotomizált” gépek, egyes blokokkat magukkal vittek a jenkik anno. A gép az eredeti névleges harcértékét sem képviseli. Lehet, hogy anno MiG-21/23 és Mirage F1 gépek ellen ő volt a Jani, de F-22A ellen, de még csak az 4+ és SH ellen ez édeskevés. A darabszám is kb. egy tucat. Ez nem utőkártya, ezek a régmúlt maradványai.

    BVR célra azonban átmenetileg a korábban már említett Aspide is megteszi.

    Egy félaktív cucc, mikor a USAF és Navy cirka két évtizede az aktív radaros rakéták korában van? Mitha az ’80-as évek F1 technikája versenyezne a mai ellen. sok sikert…

    Lehet, hogy Kína már kidolgozta az aktív radaros továbbfejlsztést is.

    Lehet, lehet, lehet. Én meg inkább maradok a tényeknél. Ennyi erővel Halálcsillagjuk is lehet.

    A MiG-29-ben szerintem nem bíznak igazán, a típus eléggé leszerepelt az utóbbi évtizedek légiharcaiban.

    Zseniális megállapítás. Csak éppen egy generációval fejlettebb ellen igazából. AWACS supportos AMRAAM shoter F-15/16C-nek nekizavartak egy ’80-sa évek eleji MiG-et. Kit nem lep meg az eredmény? Nehogy azt hidd már, hogy az iráni gépek ettől nagyon eltérő eredményt produkálnának. Minőségi és mennyiségi arányban kb. ők is a ’99-es AF szinten lennének.

  21. Onedin kapitány

    @Molnibalage
    1. Elismerem, a Raptor ellen egyeetlen iráni gépnek sincs esélye.
    2. A halálcsillagos hasonlat szellemes volt, jót röhögtem.
    3. De szerintem alábecsülöd a perzsákat, úgy általában. Ott is van egy csomó műszaki szakember (számítógép-programozó, gépészmérnök, repülőmérnök, stb.) akit beiskoláztak a nagyvilágba. (Nyugati országok, Oroszország, Kína, Pakisztán?)
    Kínára meg általában számíthatnak, ha fegyverzet, vagy fegyverlicensz kell.
    Volt szovjet fegyvertervező-vendégmunkások dolgoznak nekik. Ez jelentős plusz kapacitás.
    És mint mint mondom, jól felszerelt, amerikai és nyugati rendszerekkel, gépsorokkal felszerelt gyárakat örököltek a sah-tól, akinek már szándékában állt az iráni harcjármű és repülőgépgyártás beindítása, de erre már nem maradt ideje. Ezeket a gyárakat közben modernizálták, úgyhogy elég sokmindent letudnak gyártani, ha megszerzik, vagy kidolgozzák a dokumentációt.

  22. Onedin kapitány

    A Sidewinder változatokhoz:
    A kínai hírszerzés elég intenzíven működik világszerte és az USA elég sok helyre szállított az AIM-9-ből. Az AIM-9L-t biztosan bevizsgálták, hiszen a különösen baráti Pakisztán valószínűleg ezt a változatot használta az F-16-osain.
    Feltételezem 91-ben Irakból és 99-ben Szerbiából is hozzájutottak AIM-9M, AIM-7M, és az utóbbi esetben AIM-120 roncsokhoz.
    Biztos vagy benne, hogy a kínai és az orosz szakértők nem jutottak ezekkel semmire?
    Másrészt pl. nem kizárt hogy a kínaiak beépültek a dél-koreai légierőbe és onnan sok mindent „kihozhatnak”.

  23. De szerintem alábecsülöd a perzsákat, úgy általában.

    Miért tenném? Ők maguk adták a bizonyítékot, hogy mire képesek. Nincs SARH fejlesztés és egy F-5E másolat összerakása ment. Ennyi. Minden más amit írsz véleményem szerint a saját képzelgésed. A valóság mást mutat. Pont. Azt is mondhatnám, hogy esetleges vágyaidat vetíted ki.

    Ott is van egy csomó műszaki szakember (számítógép-programozó, gépészmérnök, repülőmérnök, stb.) akit beiskoláztak a nagyvilágba. (Nyugati országok, Oroszország, Kína, Pakisztán?)

    És szerinted 0 órás mérnökök milyen repülőgépet tudnak tervezni? A Boeing, LM és a többi nagy gyártó igazai ereje az, hogyí cirka 50 éves tapasztalatuk van jetgép gyártásban. Van tapasztalat és van adatbázis és mindehez technológiai is. Iránban egyik sincs. Ja, és ez a tudás jellemzően nem eladó vagy megszerezhető…

    Kínára meg általában számíthatnak, ha fegyverzet, vagy fegyverlicensz kell.

    Mégsem láttam még egyetlen kínai légharc rakétát egyetlen iráni gépen sem. Még abból a gépből sem vettek, amiből a pakik. (JF-17) Megint csak feltételezés és saját álomvilágod kivetítése , semmi más. Nulla tény van emelett. Hol van legalább széndéknyilatkozat fegyverbeszérzésről, vagy bármiről? Az, hogy a jövőben mi lehet, az nem érdekl, mert perpillanat irreleváns.

    És mint mint mondom, jól felszerelt, amerikai és nyugati rendszerekkel, gépsorokkal felszerelt gyárakat örököltek a sah-tól, akinek már szándékában állt az iráni harcjármű és repülőgépgyártás beindítása, de erre már nem maradt ideje. Ezeket a gyárakat közben modernizálták, úgyhogy elég sokmindent letudnak gyártani, ha megszerzik, vagy kidolgozzák a dokumentációt.

    Imádod leírni azt, hogy ezt és ezt modernizálták. Bizonyíték kész termékben? Mert, hogy az sehol. Miért nem látni ebből semmit? A sah idején – ha egyáltalán léteztek – felszerelt gyárak 30 évesek. Azzal te nem fogsz modern cuccot gyártani. Hovatovább a kínai support azért érdekes, mert a ’80-sa években még Iraknak adatak el H-6 és J-7 gépeket és nem Iránnak. Akkor kire is számítson? A jenkiket 30 éve rugdalták ki és még mindig ők a sátán megtestesítői Iránban. Kína fegyvert adott el ellenségüknek…

    A kínai hírszerzés elég intenzíven működik világszerte és az USA elég sok helyre szállított az AIM-9-ből. Az AIM-9L-t biztosan bevizsgálták, hiszen a különösen baráti Pakisztán valószínűleg ezt a változatot használta az F-16-osain.

    A paki forrás lehetséges, csak szerintem ők nem L verziót kaptak. A ’80-as években a legszorosabb nyugati szövetségesek kaphatták meg. Egyelőre nem tudok linket adni, de az elterjedt gyakorlat szerint a pakik nem kaphattak ennyire elsővonalas rakétát. AIM-9P vagy S verzió a valószínű.

    Feltételezem 91-ben Irakból és 99-ben Szerbiából is hozzájutottak AIM-9M, AIM-7M, és az utóbbi esetben AIM-120 roncsokhoz.

    Szép dolog feltételezni, de szerinted pár vágottszemű nem tűnt volna fel senkinek? Az oroszok amúgy is közelebb voltak és nagyobb szerb haverok. Ha bármi is használható maradt, akkor az inkább náluk landolhatott. Az AIM-7M ma már eléggé túlhaladott pusztán amiatt, hogy félaktív. Komoly légierő ma már nem gondolkozhat félaktív rakétafegyverzetben.

    AIM-120 roncs is összesen két gépről lehet. Kevéssé valószínű, hogy bármihez hozzájutottak volna.

    Kicsit kezd az agyamra menni, hogy egyesek mindenhol 007-es ügynököt sejtenek és kompletten ellopott terveket. Olyan méretű dokumentációkról van szó, amit feltűnés nélkül elemelni érdekes lenne még a digitális korszakban is.

    Újabb kérdés. Miért nincs nyoma ennek a feltételezett lopkodásnak?

  24. Üdv Monte!

    Nagyon egyetértek az írásaiddal. Nehéz elképzelni, hogy ezek fényében Kína, illetve Oroszo. nem szánná rá magát a közvetlen beavatkozásra, hogy megvédje érdekeit. Az amcsiknak és Izraelnek egy ilyen lépés hatalmas kockázatokkal jár és nem szabad elfelejteni, hogy a technikai fölény csak egy tényező a sok közül és nem feltétlen döntő. Azt nem merném kijelenteni, hogy hanyat homlok menekülnek majd haza Iránból, de valószínű, hogy hosszabb távon olyan következményekkel jár majd ez az akció, ami az eddigieknél is jobban meg fogja gyengíteni mind Izraelt, mind Amerikát. Az európai szövetségesekről nem is beszélve. A napokban olvastam, hogy Obama Irán megtámadásával szeretné növelni/menteni népszerűségét. Ezt nevetségesnek tartom. Véleményem szerint ez csakis padlóra teheti a már amúgy is megtépázott szavahihetőségét. Ez a falat meg fog akadni a torkukon. Bármilyen szörnyen hangzik is talán szükség van erre a háborúra ahoz, hogy Amerika és Izrael végre megtanulja, hogy nem lehet büntetlenül terrorizálni a fél világot.

    Tisztelette,

    Khan

  25. molnibalagenak

    Nem sértésnek szánom, de úgy beszélsz mintha napi kapcsolatban lennél az iráni vezetéssel. Honnan tudod, hogy mit fejlesztettek és mit nem? Nem azért, de nem csekély összeg áll rendelkezésükre a fegyvervásárláshoz/fejlesztéshez és ez a hosszú évek óta tartó fenyegetettséggel kombinálva több mint valószínű, hogy komoly beruházásokra kényszerítette őket. Komolyan gondolod, hogy csak „hangágyúval” rendelkeznek? Biztosan sokat tudsz a haditechnikáról, de azért azt nehezen hinném el, hogy mindennel tisztában vagy az iráni hadipotenciált illetően. Feltételezem, hogy nem fogják világgá kürtölni, hogy mit és hogyan csinálnak egy amerikai-izraeli támadás árnyékában. Ne érts félre én nem a haditechnikán szeretnék vitatkozni veled, mert abban biztosan jobb vagy nálam. De azt te sem gondolodhatod komolyan, hogy bármelyikünk is up to date lehet az iráni állam és hadititkok terén. Azért ahoz mi kevesek vagyunk. Ha engem fenyegetnének nap mint nap és annyi pénzen ülnék, én is gőzerővel készülnék rá, hogy megvédjem magam. Gondolom te is..

  26. Nem sértésnek szánom, de úgy beszélsz mintha napi kapcsolatban lennél az iráni vezetéssel. Honnan tudod, hogy mit fejlesztettek és mit nem?

    Álljon már meg a nászmenet. Onedin és mások állítanak bizonyos dolgokat. Én meg csak annyit kérek, hogy jó lenne valami bizonyíték. Tehát inkább őket kérdezd, hogy honnan vesznek olyan meredek dolgokat amiket leírnak, mert a körülmények ismeretében nincs realitásuk szerintem.

    Nem azért, de nem csekély összeg áll rendelkezésükre a fegyvervásárláshoz/fejlesztéshez és ez a hosszú évek óta tartó fenyegetettséggel kombinálva több mint valószínű, hogy komoly beruházásokra kényszerítette őket.

    Ez az az ország, ami finomított kőolajterméket importál (!), mert még finomítót sem tudnak önerőből építeni eleget vagy egyáltalán.

    Feltételezem, hogy nem fogják világgá kürtölni, hogy mit és hogyan csinálnak egy amerikai-izraeli támadás árnyékában.

    Én abból indulok ki, hogy Irán mit mutat magáról. Tök átlagos rakétasztek bemutatása – meg a PS balhéja… – Még a motoros mittomén milyen nevű gárdát is felvonultatták, mint Irán hűséges erejét és ütőerőt. Tisztára, mint a magyar kerékpáros hadosztály 60 éve… Szerintem aki ilyen röhejes dolgokat még be is vall és ezzel kérkedik annál én nem fogok semmi más komolyat feltételezni, mert még engem néznek nagyon hülyének. A Il-76 is repült mindenféle demón, pedig nagyon értékes, volt. Ugyanis lezuhant.

    Ne érts félre én nem a haditechnikán szeretnék vitatkozni veled, mert abban biztosan jobb vagy nálam. De azt te sem gondolodhatod komolyan, hogy bármelyikünk is up to date lehet az iráni állam és hadititkok terén.

    Akkor a többiek miért állítják be úgy magukat akár szándékosan, akár nem? Én csak pusztán tagadom azt, amire 0 bizonyíték van. Azért az durva, hogy azt róják fel egyes, hogy tagadok valamit amire semmi bizonyíték sincs. Még közevetett bizonyítékok, amik magát a lehetőséget is alátámasztanák sincsenek szerintem.

    Azért ahoz mi kevesek vagyunk. Ha engem fenyegetnének nap mint nap és annyi pénzen ülnék, én is gőzerővel készülnék rá, hogy megvédjem magam. Gondolom te is..

    Csak az az „annyi” pénz is annyi, amennyi. Éppen nemrég cikkeztek arról, hogy a régi és mostani vezetés is csak enyhén korrupt és még rövidlátó is. 2002 is és 2008-ban is ugyanazt halottam Iránról. Nincs finomító kapacitás. Tehát 6 év alatt semmi haladás.

    Ezek után engedd meg, hogy az iráni vezetést ne tartsam olyan fúú, de nagyra főleg az utóbbi idők fényében.

  27. molnibalagenak

    Igaz az, hogy nincs bizonyíték sem erre, sem arra, de én mégis meg merném kockáztatni azt a felvetést, hogy gőzerővel készülnek. Azért ahoz, hogy egy országban vezető pozícióra tegyen szert egy ember, vagy egy csoport kell némi sütnivaló. Függetlenül attól, hogy milyen szándék vezérli azt az adott csoportot. Konkrét bizonyítékok hiányában azt mondom, hogy minden lehetséges, de ennek ellenére nehezen hihető, hogy „kőkorszaki” haditechnikára kívánnak hagyatkozni miközben a világ legerőssebb hadseregei készülnek megtámadni őket. Továbbá abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a kínaiak nem pupálják iránba a hadianyagot miközben veszélyben érzik a számukra olyannyira fontos nyersanyagkészleteket. Nem csak azért mert nem lesz benzin a sokszázmilló autó számára, hanem mert ha elvesztik az iráni készletek fölötti kontrollt, elvesztik jelenlegi hatalmi pozíciójukat. Mivel én sem vagyok otthon az iráni államtitkok terén csak magamból tudok kiindulni. Én biztos, hogy az irániak helyében sok sok milliárd dollárt és sok sok millió hordó olajat/gázt adnék a túlélésemhez szükséges fegyverekért és nem kürtölném világgá, nehogy az ellenségeim tisztában legyenek vele mire számíthatnak. Úgy tudom a háborúban a megtévesztés is fontos szerepet játszik. Én hiszek a meglepetés erejében :)

    Maguk nem tudták kitermelni és feldolgozni a nyersanyagot, de Kína és Oroszo. ezt megtette nekik és nyilván nem ingyen. Ez egy komoly érdekközösség és szerintem mint olyan, komolyabb az izraeli-amerikainál is. Legalább is az én logikám erre enged következtetni.

  28. Onedin kapitány

    @Molnibalage
    Biztos hallottál róla, hogy pár éve a Hezbollah egy kínai licensz alapján Iránban gyártott Exocet-szerű rakétával kapta oldalba a Libanont ágyúzgató izraeli hadihajót. Ennyit a „nem létező” kínai-iráni gyártási együttműködésről.

    Ezenkívül két újabb lehetőség jutott az eszembe. A MiG-29 és Szu-24 gépek fegyverzetének (pl. R-60 és még inkább R-73) részleges, vagy teljes lemásolása. (Ahogy pl. a BMP-vel és a T-72-vel már megtörtént.)
    A másik, hogy amikor 91-ben az iraki Mirage-ok közül átszökött néhány, azokon lehetett Magic-1,2 vagy Super R.530 …
    Magic-2 Iraknak korábban nem volt, de Kuvaitnak már beszerzett 50 példányt, még mielőtt megszállták. A szöv. légierők pilótáit figyelmeztette a parancsnokság a Magic-2 veszélyre.
    A további tényeket nem ismerem, de akár Iránba is kerülhetett „néhány mintapéldány” ebből a készletből- az „áttelepülő” Mirage-okkal, vagy más úton.

  29. Mi az, hogy Exocet szerű? Méretre? Sebességre? Szenzorra nézve? Kínának vannak saját fejlesztésű hajó elleni rakétája. 1:1-ben el lehet adni. Mármint a szenzor technológiáját. A hajó elleni rakéta nem egy nehéz fegyver, mert a hajónak akkora RCS értéke van, hogy még a legbénább filterezéssel is elég könnyen megtalálható. Nem gyors, nem manőverezik egy repcsihez képest. Az oroszok is nagyon jó kis levegő – föld cuccokkal bírnak. A légiharc rakéták terén már kicsit más a kép.

    MiG-29 és Szu-24 gépek átrepültek Iránba. Azt, hogy fegyverzettel tették volna meg, azt nem tudom.

  30. Onedin kapitány

    A MiG-29-et és a Szu-24 rendszerbe állításához az oroszok segítséget nyújtottak. Később a 29-esből még vásároltak újabb példányokat.
    (Apropó, a mi Fulcrumjaink szerintem vagy Irak, vagy a fizetésképtelenné vált Szíria számára készültek eredetileg. Van erről valakinek pontosabb infója?)
    Tehát Irán számára bőven akad mintapéldány ezen típusok exportváltozatának fegyverzetéből.
    Az R-60-nak csekély a jelentősége, de az R-73 lemásolása elég logikus.
    Tapasztalt orosz és mondjuk dél-afrikai (ex-Denel) vendégtervezők segítségével még tovább is fejleszthetik.
    Bár, ha Kína jobbat tud szállítani, akkor ennek sincs értelme.

  31. Khan ezt írta:

    „Úgy tudom a háborúban a megtévesztés is fontos szerepet játszik”

    Vsz. pont hogy ott van a kutya elásva hogy nem csak a háborúban, hanem a „mindennapok” szintjén is. Hatás-tanulmány gyanánt ez a ‘katyvasz ez senkit nem boldogít.. – így látom

  32. Onedin kapitány

    @Molnibalage

    „Hovatovább a kínai support azért érdekes, mert a ‘80-sa években még Iraknak adatak el H-6 és J-7 gépeket és nem Iránnak. Akkor kire is számítson? A jenkiket 30 éve rugdalták ki és még mindig ők a sátán megtestesítői Iránban. Kína fegyvert adott el ellenségüknek…”

    Közben Iránnak is adtak el J-6-osokat. (Az iszlám köztársaság a J-7-et szintén rebdszerbe állította, de számomra ismeretlen ennek időpontja, talán csak az Irak elleni háború után került rá sor.)
    Tehát Kína mindkét félnek szállított, mert mindkét fél olajára igényt tartott.
    Ma más a helyzet. Irak amerikai megszállás alá került, az ottani olajat már nem Kína számára termelik ki.
    Fő partnerként marad tehát Irán. Ugyanakkor az elszigetelt Iránnak rendkívül fontos, hogy legalább van 1 nagyhatalmi szinten lévő, fejlett hadiiparral rendelkező szövetségese.