|

Iráni ultimátum a nyugat számára

Ultimátumot intézett a nemzetközi közösséghez Irán külügyminisztere: mint szombaton közölte, a perzsa állam maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben.A NAÜ novemberben ajánlotta fel Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba uránkészlete közel 70 százalékát dúsításra.

A nyugati országoknak el kell dönteni, hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot – jelentette ki Manusehr Mottaki az állami televízióban, hozzátéve, hogy ezt ultimátumnak tekinthetik. „Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja a szükséges szintre, 20 százalékosra dúsítani uránkészletét” – közölte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) novemberben ajánlotta fel Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba 3,5 százalékos dúsítású uránkészlete közel 70 százalékát, amelyet ott 20 százalékosra dúsítanának, majd Franciaországban nukleáris fűtőelemekké alakítanának át, végül – csaknem egy év elteltével – visszaszállítanák Iránba, ahol egy kutatási célú atomreaktor működtetésére használhatnák.

Teherán a 2009 végére kitűzött határidőig nem fogadta el az ajánlatot, hanem helyette azt javasolta, hogy a Nyugat adjon el neki fűtőanyagot vagy iráni területen bonyolítsák le az uráncserét. Az urándúsítás kérdése évek óta vitatéma Irán és a nyugati országok között, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik, melyet Izrael álláspontja szerint, akár fegyverrel, akár nem, de meg kell akadályozni.

Forrás: honvedelem.hu