|

Irán nem hisz az atomfegyverekben

Irán nem hisz az atomfegyverben, és nem akar ilyenre szert tenni – jelentette ki Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken az állami tv-ben. A NAÜ azt írta a sajtónak kiszivárogtatott bizalmas jelentésében, hogy olyan értesülései vannak Irán nukleáris tevékenységéről, melyek szerint az iszlám köztársaság atomfegyver előállítására készülhet.

|

Már az atomfegyveren dolgoznak Iránban?

Elképzelhető, hogy Irán atomfegyver gyártására alkalmas urándúsítással kísérletezik, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a sajtónak csütörtökön kiszivárogtatott jelentésében. A NAÜ aggodalmának adott hangot a tudomására jutott információk miatt.

|

Irán: cél a 20 százalékos urán

Irán tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy keddtől megkezdi uránkészletének 20 százalékosra dúsítását. Döntésével Teherán félresöpörte azokat a nemzetközi aggodalmakat, melyek szerint egy ilyen lépés közelebb juttatja őt ahhoz, hogy képessé váljon nukleáris robbanótöltetek gyártására.

|

Irán otthon dúsít

Irán hétfőn levélben tájékoztatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy megkezdi uránkészletének 20 százalékosra történő dúsítását – jelentette be vasárnap este Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője.

|

Irán szigorú szankcióknak teszi ki magát

Irán az Egyesült Államok és más nagyhatalmak „szigorú szankcióinak” teszi ki magát nukleáris programja miatt – jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki a kongresszus védelmi bizottságában azt mondta: e büntetőintézkedéseket „részben az ENSZ Biztonsági Tanácsa, részben az Egyesült Államok veti ki majd Iránra, és a többi ország osztja nézeteiket”.