|

Urándúsítás kizárólag Iránban!

Irán maga akarja 19,5 százalékosra dúsítani uránkészletét, amennyiben nem jön létre megállapodás a nemzetközi közösséggel – közölte a teheráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Alaeddin Borudzserdi felszólította az atomprogramjáról folyó vitában részt vevő államokat, hogy hagyjanak fel a „problémák gyártásával”.

„Változatlan Iránnak az az álláspontja, hogy a (fűtőelemek) cseréjének iráni területen kell megtörténnie. A Nyugatnak kiutat kellene keresnie a jelenlegi helyzetből ahelyett, hogy problémákat gyártana” – hangoztatta Borudzserdi. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavaly októberben terjesztette Teherán elé azt a megállapodás-tervezetet, amelynek értelmében Irán 2009 végéig 3,5 százalékos dúsítású, 1500 kilogrammos uránkészletéből 1200 kilogrammot küldene Oroszországba, ahol 19,75 százalékosra dúsítanák, majd Franciaországba szállítanák, és ott fűtőanyagrudakat készítenének belőle a teheráni kutatóreaktor számára. Teherán azonban visszautasította azt az amerikai, francia és orosz javaslatot, amelynek értelmében 3,5 százalék urántartalmú fűtőanyagát külföldre szállítaná, és onnan 19,5 százalékra dúsítva kapná vissza. Ezáltal biztosítható lenne a teheráni reaktor fűtőanyag-ellátása 2010 márciusa után.

Peaceful nuclear program in Iran

A külföldön történő urándúsítást célzó javaslattól a nyugati országok azt remélték, egy ilyen megállapodással minimálisra csökkenthetik annak veszélyét, hogy Irán magas fokon dúsított uránra tegyen szert, amely alkalmas atomfegyver előállítására. Irán a jelenlegi ismeretek szerint 5 százalékos dúsítottságú uránnal rendelkezik, atomfegyver előállításához legalább 90 százalékos dúsítottságú urán kell.

Forrás: honvedelem.hu

17 hozzászólás “Urándúsítás kizárólag Iránban!”

  1. Természetesen atomfegyvert akarnak. Az még nem azt jelenti, hogy be is vetnék. Valami olyasmit képzelj el, mint India és Pakisztán esetében. Ha Iránnak is lenne atomfegyvere, akkor nem nagyon lehetne fenyegetni az iszlám világ síita ágát mindenfélével. Ne felejtsd el, hogy Izrael csak az egyik ellenség. A síiták és a szunniták között néha nagyobb az ellenségeskedés, mint a zsidók és muszlimok között.

  2. Azért néhány dologra kíváncsacsi lennék. Ha meg is lesz Iránnak az atomfegyvere, mivel juttatja célba? Rakétával? Az egész országot körberakták rakétavédelmi ciccokkal. A repülőt, mint hordozót, azt hiszem elfelejthetjük…..

  3. @ LitteJohn:”Azért néhány dologra kíváncsacsi lennék. Ha meg is lesz Iránnak az atomfegyvere, mivel juttatja célba? Rakétával?”

    Szerintem meg fogják oldani a megfelelő hordozóplatform kérdését is. Ha idáig eljutottak, hogy képesek saját maguk dúsított uránt elállítani.

    Az ember hajlamos lebecsülni a vélt vagy valós ellenfelét csak azért mert azt hiszi erkölcsileg és technikailag és még sok egyébb szempontból magasabb szinten van, mint az a másik. Az emberiség számtalanszor belefutott már ebbe a csapdába, és még fog is. Mindenki tud szerintem egy két példát erre felhozni, ugyhogy talán én ezzel nem foglalkoznék. Mindenesetre nem szabad őket lebecsülni, mert csúnyán ráfaraghat aki így tesz.

    Ugyanakkor azt mondom én is, baromi veszélyes dolognak tartom, hogy Irán atomfegyverhez juthat. Márpedig, ahogy a dolgok állnak fog is. Szerintem a Nyugat nem fog nekikmenni, mert félnek a következményektől. Ha nem így lenne már leradírozták volna őket a térképről. A másik fele az, hogy erre még az USA sem lenne képes. Ezt arra alapozom, hogy a két szomszédos államban sem képes rendet rakni egyedül. Sőt a II. vh után Koreát és Vietnamot is tulajdonképpen vesztesként hagyta el. Ha most nekiront Iránnak azt már sem egyedül, sem szövetségben nem fogja bírni. (Nem lehet az egész világ ellen háborút viselni). Ebbe a németek is belebuktak!

    Szóval Iránnak, ha tetszik, ha nem lesz atomfegyvere és így igenis olyan tényező lesz a térségben, akit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    Tisztelt Uraim ez az én véleményem a dologról, lehet ízekre szedni:))

  4. Kedves Rock….
    Nem vitatom az álláspontod, én csupán technikai kérdést tettem fel. Én is biztos vagyok abban, hogy Irán meg tudja oldani a dolog rakétatechnikai részét…. de…. Izrael és az USA csak arra vár, hogy felemelkedjen valami Irán fölött. Azt a valamit még a felszálló ágban megsemmisítenék. Azt hiszem, ezt Te sem vitatod. Repülőgépen pedig vagy gravitációs bombaként, vagy magyar név híján cruise missileként tudom elképzelni. Az utóbbihoz a miniatürizálás miatt még kellene Iránnak némi idő, az előbbi – szerintem – felejtős.

  5. Sőt a II. vh után Koreát és Vietnamot is tulajdonképpen vesztesként hagyta el. H

    Koreában a célt elérték. Dél-Korea megmaradt, a kommunista terjeszkedést megállíották, még a kínai és szovjet támogatás ellenére is. Ez miért is vesztes állás? Melyik párhuzamos univerzumben számít vesztesnek az, hogy elversz egy ellenfelet és a kitűzött célt eléred?

    Vietnám. Nos, ott nem jött össze a dolog. A kérdés az, hogy a szovjeteknek megérte -e a dolog. Ezt meg nem fogom elemezni, mert nem értek hozzá és nem HT.

  6. Nekem pedig úgy rémlik hogy nem is olyan rég volt Iránnak egy sikeres ballisztikus rakétatesztje (nem lőtte le senki). Ezek alapján a nyugati szakik azt mondták hogy kb. Budapest magassága már elérhető lenne vele. Ráadásul nemsokkal ezután mondta vissza Obama is a Kelet-Európai rakétapajzs telepítésének a tervét…

  7. Szerintem se amerikának se senkinek nincs joga tiltani az atomfegyvereket. Az élet nem áll meg 20 év múlva lehet hogy pénztárca méretben is előállítják ,szembemenni a fejlődéssel baromság.
    Amúgy eleddig kizárólag amerika vetett be atomfegyvert ugye viszont ezt másnak meg tiltaná.Ennyi erővel ne legyen Iránnak se tankja se repülője de vegyiüzeme se mert micsoda rosszfiúk ők!
    Minek van az angoloknak franciáknak és a többi középhatalomnak? Indiáét elnézzük hátha el tudunk neki adni pár száz vadászgépet P-8-at meg mittudomén!Pakisztán a haverunk nézzük el nekik is.Izrael ről jót vagy semmit tehát semmit….

  8. @ Molnibalage:

    Nem vitatkozni akarok veled Korea kapcsán csupán az állításomat szeretném alátámaszatni. Ezt pedig imígyen teszem:

    Az amerikai katonák éheztek és rossz ruházattal voltak ellátva, sok fegyverük befagyott, ezért nem tudták a kínai támadást feltartóztatni. A legszörnyűbb helyzet a Csoszin-víztározónál alakult ki. 1950 decemberében az észak-koreai és kínai csapatok elfoglalták Phenjant, 1951 januárjában pedig Szöult. 1951 márciusában azonban az amerikai-dél-koreai hadsereg visszavette Szöult, s jelentősen visszanyomta az eddigi frontvonalat. Az amerikaiak most jobb fegyverekkel, több élelemmel és melegebb ruhákkal voltak ellátva, míg a kínai önkénteseknek és az észak-koreaiaknak elavult fegyverzetük volt.

    Végül 1951 márciusára a frontvonalak – nagyjából az eredeti határvonalnál – megmerevedtek, s a Nehru képviselte India javaslatára béketárgyalások kezdődtek, miközben a harc tovább folytatódott. 1953. július 27-én a felek tűzszünetet kötöttek, amely a határvonalat újra a 38. szélességi foknál rögzítette.

    Békét a felek az 1953-as tűzszünet óta sem kötöttek, jelenleg e megállapodás van érvényben. A félsziget megosztottsága rögzült, s északon a világ egyik legdiktatorikusabb kormányzata jött létre és maradt fenn a mai napig. Délen erősen autokratikus, antidemokratikus rendszer jött létre, amely csak az 1980-as évek második felében kezdett nyitottabbá válni. Mindkét rendszer fennmaradásában nagy szerepet játszott az állandó katonai fenyegetettség.

    A koreai háborúban Korea infrastruktúrájának nagy része elpusztult, s mintegy 2,5 millió koreai meghalt. Kína kb. 1 millió embert veszített. A koreai háború volt a hidegháború első fegyveres konfliktusa.

    Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Koreai_h%C3%A1bor%C3%BA

    Ne is haragudj, de ez az én szememben nem nyertes állás. Vagyis, ha megállították volna a kommunista terjeszkedést, ahogy te mondtad, akkor ma egyetlen egy, és nem két Kórea lenne egy tűzszüneti megállapodással.

    Elnézést a forrás használatáért:)

  9. Ha lesz atomfegyverük, a nyugat majd kétszer is meggondolja hogy mit mond Ahmadinezsádnak. És ha mások megengedhetik maguknak az atomfegyver nyújtotta előnyöket, hát miért ne lehetne Iránnak is, ha képesek arra hogy kifejlesszék… Azt meg kétlem hogy ők lennének az agresszorok egy esetleges eljövendő háborúban, ez a Mahmúd gyerek meg viszonylag megfontolt embernek tűnik, nyilatkozatai kifejezetten szimpatikusak.

  10. Ne is haragudj, de ez az én szememben nem nyertes állás.

    Miért? Megtámadtak egy országot és nem tudták elfoglalni. Ez mi, ha nem siker? Ugyanott voltak, ahol a balhé elkezedőtt, csak mindkét országrész romokban volt és meghalt sok ember.

    Ha McArthur nem nyomul annyira előre, akkor lehet, hogy Kína be sem száll és nem létezne ma ÉK, mert még a mainál is kevesebb ember rekedt volna abban a tetű rendszerben.

    Vagyis, ha megállították volna a kommunista terjeszkedést, ahogy te mondtad, akkor ma egyetlen egy, és nem két Kórea lenne egy tűzszüneti megállapodással.

    Már megbocsáss, de a balhé előtt is két Korea volt. Nem a háború hozta létre a két Koreát. Tehát, akkor miért is vesztettek? Hatalmas siker volt, mert:

    ad1. Talán először és életében utoljára az ENSZ képes volt egy másik ország szuverenitását garantálni egy agresszoral szemben. (Na jó, volt Kuvait is.) Ugyanis nem csak jenkik voltak ott, bár szokás szerint ők adták a nehézfegyverzet és ütőerő javát.

    ad2. Megmutatták, hogy nem engednek a kommunizmus erőszakos terjesztésének. Az első próbálkozás volt és jól orrba is verték a vörösöket. A veszteségeik egészen más nagyságrendben voltak, mint a másik oldalé. Technikában és emberéletben is. Az utóbbi a vörösöket jellemzően nem érdekelte amúgy…

    A szomorú az, hogy máshol nem volt ilyen sikeres a tevékenység.

  11. Fehér Tamás

    > Talán először és életében utoljára az ENSZ képes volt egy másik ország szuverenitását garantálni egy agresszoral szemben.

    Igazából egy kicsit csaltak, mivel Kína, az ENSZ BT állandó tagja nem volt jelen, mert az angolszászok kutyakomédiából a légypiszoknyi Tajvant ültették a helyükre szavazni.

    A koreai háború egyik legkevésbé ismert titka az, hogy fél évvel tovább tartott, mint kellett volna. Egy texasi Sabre pilóta lelőtte a béketárgyalásra érkező szovjet delegáció Iljusinját, fedélzetén több tábornokkal és a kiújult harcokban sok amerikai GI Joe is az életével fizetett ezért a légigyőzelemért.

  12. Szvsz az iráni vezetés legalább annyira szélsőséges vallási fanatikusok és nacionalisták gyülekezete, mint az izraeli, a nukleáris fegyverek birtokában legalább olyan pofátlan is lesz a kisebb vagy éppen gyengébb szomszédokkal való bánásmódban. Magyarán Irán megengedheti majd magának, hogy ne terroristáin (Hezbollah, Mahdi army, stb.) keresztül, hanem saját haderejével is beavatkozzon az öböl menti államok sorsába különös tekintettel Irakra és Afganisztánra. Szal kapni fogunk egy Izrael kettőt azzal a különbséggel, hogy most nem egy darab mediterrán bozót hanem hatalmas darab olajban gazdag sivatagok sorsáról lesz szó és ez már meg fogja határozni a Nyugat jövőjét is. Szvsz nem kell ez az iráni atom nekünk, a kérdés csak az, hogy az USA rászánja e magát az iráni atomprogram késleltetésére időnkénti tönkrebombázással vagy tehetetlenül sodródik a közép-keleti térséggel együtt egy szarabb jövő felé.