A csehek is meghosszabbítják a Gripen-szerődést?

Cseh barátaink hozzánk hasonlóan a svéd madárkát üzemeltetik, ám velünk ellentétben ők csak elfogóvadászként számítanak a típusra, mellyel teljesen meg vannak elégedve.

Csehország 24 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázó beszerzése mellett döntött még az ezredfordulót követően, majd a korrupciógyanús ügyletek miatt éveket pangott a beszerzés, ám a MiG-21-esek élettartamának vége rohamosan közeledett. Végül 2003-ban 12 darab együléses és 2 darab kétüléses, csak légvédelmi feladatokra alkalmas változat rendszeresítéséről írtak alá szerződést. Ráadásul a megvásárlás helyett 10 éves lízinget választottak teljes logisztikai támogatással, ezzel harmadannyi költséggel használhatják a Gripeneket egy évtizedig. A kiöregedő 21-esek villámgyors típusváltást igényeltek, az első gépek leszállítása 2005 áprilisában megkezdődött, akkor érkezett az első hat gép a Caslav légibázisra. A maradék hat gépet még ugyanazon év augusztusában leszállították. A gépeket azóta elégedetten üzemelteti a Cseh Légierő, de mi lesz azután, hogy lejárt a lízingszerződés?

A csehek festett Gripenje felszállás után élesen kifordul | Fotó: HTKA.hu - Block 50

Az első hírek arról szóltak, hogy a cseh kormány 24 darab vadászbombázóra ír ki tendert. Természetesen a szóba jöhető típusok gyártói azonban megkezdték a promóciót. A németek használt Eurofighter Typhoonokat ajánlottak, de ebből nem kértek a csehek. Volt szó arról is, hogy maradékáron megveszik a jelenlegi Gripeneket és további példányokat vásárolnak a Svéd Légierő kötelékéből. A leglogikusabb és legköltséghatékonyabb döntés azonban a lízingszerződés meghosszabbítása, mely a magyar döntés után került még inkább előtérbe.

A hosszabbításról még nem született konkrét döntés, de Petr Nečas miniszterelnök nyilatkozatában elmondta, “jenlegi gazdasági helyzetben és a költségvetésre való tekintettel a kormány nem tartja helyesnek egy közbeszerzési folyamat lebonyolítását, bár minden bizonnyal hosszabb távú megoldást eredményezne a légtérvédelemben.”

A cseh kormányfő már megbízta védelmi miniszterét (Alexandr Vondra), hogy áthidaló megoldásként kezdje meg a svéd féllel (a fegyverexportért felelős állami szerv, az FXM képviselőivel) a 14 Gripen lízingjének meghosszabbítását célzó tárgyalásokat, melyek eredményéről 2012 közepén kell beszámolniuk a cseh parlament előtt. A miniszterelnök elmondta, hogy az előzetes tervek szerint Csehország csak 5 évvel hosszabbítaná meg a szerződést, a skandináv partnernek a jelenlegi szerződésben lefektetett feltételeket kéne továbbra is biztosítania.