|

Hivatalos: Meghosszabították a Gripenek lízingszerződését

A védelmi berendezéseket gyártó Saab csoport örömmel jelentette be, hogy Magyarország hosszútávú, stratégiai döntést hozott a Gripen vadászrepülőgépek folytatólagos üzemeltetéséről; ezzel az ország e modern védelmi képességének fenntartásáról és fejlesztéséről. Magyarország és Svédország az – eredetileg 2016-ban lejáró – lízingmegállapodást további tíz évvel, 2026-ig hosszabbította meg.

A tegnapi napon a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) megerősítette, hogy Svédország és Magyarország aláírta a Gripen programot további tíz évvel meghosszabbító szerződés módosítást. Az elmúlt hónapokban folyt szakértői tárgyalások lezárásaként, január 30-án, hétfőn Ulf Hammarström, a svéd FXM igazgatója és Kereszthelyi Gyula a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója szignálták a megállapodást.

Fotó: Saab ,

“Örömmel tölt el minket, hogy Magyarország stratégiai jelentőségű döntést hozott a Gripenek folytatólagos hadrendben tartásáról, ezzel újra a Svédországgal és a többi Gripent repülő országgal ápolt partnerség mellett döntött. “ – mondta Ulf Hammarström a szerződés aláírásakor.

“Nagyon örömteli hír, hogy Magyarország a Gripen lízingszerződést meghosszabbítása mellett döntött további tíz évvel. Mindez újra megerősíti, hogy a Gripen a világ egyik vezető vadászrepülőgépe, amely igen versenyképes mind a technológiai kiválóság, mind az üzememeltetési költségek szempontjából.” –nyilatkozott Lennart Sindahl, a Saab AB Repülési üzletágért felelős alelnöke.

A partnerséget a magyar és a svéd kormányok közötti szerződés biztosítja, amelyben a Saab alvállalkozóként vesz részt.

2001-ben az akkori svéd és magyar kormányok 14 darab Gripen C/D vadászrepülőgép lízing és beszerzési szerződését ratifikálták, amelyet 2003-ban bővítettek ki további képességekkel. A repülőgépeket 2006-ban és 2007-ben szállította le a svéd gyártó. A flotta összes tagja 2008 óta áll hadrendben. A korábbi szerződés 2016-ban járt volna le, a döntés értelmében ezt terjesztették ki további tíz évvel.

Forrás: Saab

5 hozzászólás “Hivatalos: Meghosszabították a Gripenek lízingszerződését”

  1. Idén repültek a legtöbbet, mikor Magyarország gazdasági helyzete 20 éve nem volt ennyire szar egyesek szerint. Idén érték el az először, amit a szerződés lehetővé tesz. Az air policy feladatkör maradéktalan ellátása kb. most valósul meg. Legalább már az alapokat megteremtik. Az előző kormányzat még erre is képtelen volt…

  2. Egy sikeres helikopter beszerzés után a következő nagy kérdés a szállító kapacitásunk biztosítása lenne.

    Sokat hallani, hogy az amcsik nyugdíjazzák a régebbi C-130-asok jelentős részét. Mit lehet ezen gépek állapotáról és üzemidő tartalékáról tudni? Számunkra jelenthetnek bármilyen alternatívát, ha igen milyen modernizációt, karbantartást kellene ezen modelleken elvégezni?