|

HTKA Hírhalom 2018. 22. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

271 darab AGM-88B HARM radargyilkos rakéta átalakítását rendelte el az Amerikai Haditengerészet. A fegyvereket a legújabb AGM-88E AARGM konfigurációjával megegyező szintűre módosítják, ebből 253 példányt kap a U.S. Navy, 8 gyakorló és 10 éles verziót pedig külföldi megrendelésre készítenek.

AGM-88E HARM

Az AGM-88E a korábbi HARM változatokkal szemben sokkal nehezebben kijátszható | Forrás ,


15 hónappal az ajánlatkérő levelek kiküldése után a Raytheon-Kongsberg páros zsebelte be az Amerikai Haditengerészet megrendelését a látóhatáron túli hajók elleni rakéta beszerzésére kiírt pályázaton. Az LCS (Littoral Combat Ship) és a rakétás fregattok váltótípusának fedélzetére szánt NSM-ből (Naval Strike Missile) 8 példányt vásárolnak a 2019-es költségvetési évben, és további 64-et utána. Nem okozott túl nagy meglepetést az amerikai-norvég páros győzelme, ugyanis ők voltak az egyetlen hivatalosan is megerősített pályázók, a Harpoon-t gyártó Boeing már 3 hónappal a pályázat kihirdetése után visszalépett.


A Reuters hírügynökség forrásai arra következtetnek, hogy az Amerikai Egyesült Államok THAAD rendszerek Németországba telepítésével szeretné kibővíteni Európa légvédelmét. Ha valóban a megvalósulás útjára lép a terv, az elővetítheti Donald Trump döntését, mely szerint kilépnének a 2015-ös iráni nukleáris egyezményből. A perzsa állam Shahab 3 ballisztikus-rakétái jelenleg 2000 kilométeres hatótávolsággal bírnak, de ez csupán stratégiai döntés, iráni híresztelések szerint technológiai okok nem állnak a további hatótáv növelés útjában. Már a jelenlegi képességgel is elérhetik Dél-Európa területeit, ezért tartják indokoltnak a THAAD rendszerek telepítését. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez Washington és Moszkva között is feszültséget idézne elő.

THAAD indítóállás. A rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni. Azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képzi. ,


Svédországban is napirendi pont a légvédelem fejlesztése, őket azonban a Lockheed Martin által fejlesztett Patriot rendszer képességei győzték meg. Szintén a Reuters hozta le a hírt, hogy a skandináv állam már a megegyezés véglegesítését folytatja Washingtonnal, a csomag értéke 1,13 milliárd amerikai zöldhasú.


Az MBDA sikeresen demonstrálta a Land Ceptor elfogási képességeit egy Svédországban, a Vidsel lőtéren tartott teszt során. A Brit Királyi Hadsereg számára készülő légvédelmi rakétát már a terepen töltötték be az indítócsőbe, majd a rendszer aktiválása után a Girafe-AMB radar érzékelte a célgépet, és nem sokkal később a rakétát is útjára indította. A fegyver eltalálta a célpontját, ezzel bizonyította képességeit. A rakétáról tömören: irányításáról aktív radar és a hozzá tartozó számítógépek gondoskodnak, 1-25 kilométeres távolságban képes a légő célok legyőzésére. Századmásodpercekkel azután, hogy kivetették az indítócsőből, kisméretű robbanótöltetek irányba állítják, majd beindul a rakétahajtómű, melynek kiégésekor 3 Machos sebességgel száguld célpontja felé.


Szu-24MR felderítőgépek modernizációjára ajánl csomagot az ukrajnai Odessa Aviation Plant vállalat. Az átalakítás elsősorban a szenzorokat érinti, de az avionika nagy részét is felújítják, hogy az megfeleljen a NATO és az ICAO sztenderdeknek.

Fotó: Morar Anatolij ,


A vadászbombázó flotta mellett a harci helikopterek számát is bővíti Kazahsztán. A KADEX-2018 kiállításon 4 darab Mi-35-re adtak le megrendelést, ezzel megduplázzák a típusból rendelkezésre álló mennyiséget.


Új információk kerültek napvilágra a Moszkvában a győzelmi napi parádén bemutatott Katran pilóta nélküli helikopter kapcsán. Ha minden a terv szerint halad, a felderítő és tűztámogató feladatokra szánt forgószárnyas tesztelését a nyáron kezdik meg. A Katran normál felszálló tömege 340 kilogramm, mellyel 4 órát tölthet a levegőben, de akár 490 kilogrammos össztömeggel is képes a felemelkedni a talajról, ebből maximum 60 kilogramm lehet a hasznos teher. Meghajtásáról egy 115 lóerős motor gondoskodik, mellyel 12 m/s-os emelkedő képességet és 130 km/h-s sebességet érhet el. Maximális lebegési magassága 2000, repülési magassága 4000 méter. Az UAV szárazfölről és hajókról is üzemeltethető, a győzelmi napi parádén két KAMAZ-65117 teherautó platóján utaztattak két példányt.

A Katran egyik prototípusa | Forrás: janes.com ,


Indiában új hazai fejlesztésű vadászgép fedélzeti infravörös felderítőrendszer (Imaging Search and Track System – IRST) fejlesztése mellett döntöttek. Az új eszközzel a Szu-30MKI pilótafülkéje előtt található OLS-30-as leváltását kezdik meg, és  legalább 100 szett megvásárlása van napirenden. Az új rendszernek éjjel és nappal egyaránt biztosítania kell a gépek felderítését kisugárzás nélkül.


Az amerikai védelmi miniszter James Mattis vietnami kollégájával, Ngo Xuan Lic-el találkozott Szingapúrban június 1-én. A beszélgetés állítólagos tartalmáról a vietnami média számolt be, azt állítják, hogy Washington fontolgatja kiképzőgépet átadását Hanoi-nak. Ha megszületik a megegyezés, az is mutatja, hogy az egykor háborúban álló két ország viszonya mára teljesen rendeződött.


Sikorsky MH-60R helikopterekkel szemez a Tajvani Haditengerészet. 2025-től esedékes a Chi Yang-osztályú fregattok leváltása, az új hajók fedélzetén pedig már nem mutatnának jól az 1977-ben szolgálatba állított MD-500-asok. A tajvani kormány korábban már visszautasította az Egyesült Államok MH-60 Romero forgószárnyasokra szóló ajánlatát, mondva azok árcéduláján túl nagy szám szerepel, de úgy tűnik, Amerikában hajlandóak lejjebb szorítani azt szövetségesük kérésére.


Június 1-én az tajvani AIDC üzemében megkezdődött a hazai fejlesztésű kiképzőgép prototípusának építése. Az F-CK-1 Ching Kuo vadászbombázókat megalkotó gyár a védelmi minisztériumtól kapott utasítást még 2017-ben egy újgenerációs kiképző repülőgép fejlesztésére és 66 példány legyártására, mellyel megkezdődhet az AT-3 és F-5 típusok leváltása.

AIDC AT-3 Thunder Tiger Aerobatics

AIDC AT-3 géppár a Thunder Tiger bemutatócsapat színeiben | Fotó: Cruise, Wikipedia ,


Japánban megkezdték az AH-1S harci helikopterek váltótípusának keresését, május 7-én már ki is küldték az ajánlatkérő leveleket a kategóriában jártas gyártóknak.