|

HTKA Hírhalom 2018. 18. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A US Army megbízásából több gyártó is dolgozik a ITE (Improved Turbine Engine) programon, melynek keretében a Sikorsky UH-60M Black Hawk és a Boeing AH-64E Apache Guardian helikoptereket is hajtó General Electric T700 típusú erőforrás leváltására egy 3000 lóerő körüli gázturbinát fejlesztenek. A projektben a General Electric mellett az ATEC (Advanced Turbine Engine Co., a Honeywell és a Pratt & Whitney társulása) vesz rész.

Az orosz védelmi miniszter-helyettes, Jurij Boriszov bejelentette, hogy 10 darab MiG-31-est módosítottak és alkalmassá tettek a Kinzsal hiperszonikus rakéta hordozására és már megkezdték a teszteket.

Fotó: Alexander Sukov ,

AZ indonéz védelmi miniszter megerősítette, hogy folytatják együttműködésüket Dél-Koreával a KF-X vadászbombázó fejlesztésével kapcsolatban. A szigetország tavalyi év során nem tudta kifizetni a fejlesztés ráeső, 124.5 millió dolláros részét, ami okozott némi zavart a kapcsolatban.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Trump kormányzat jóvá hagyná a legújabb F-16-os verzió és a THAAD légvédelmi rendszer eladását Tajvan számára.

A Nigériai Légierő újabb 2 darab Mi-35M típusú harci helikoptert vehetett át április 30-án.

Az EMBRAER új fejlesztésű teherszállító repülőgépe, a KC-390 első prototípusa kisebb balesetet szenvedett május 5-én. A PT-ZNF lajstromú, 39000001 gyári számú gép lefutott a Gavião Peixoto repülőtér futópályájáról. A brazil gyártó tájékoztatása szerint a személyzet sértetlenül hagyta el a gépet. Egyelőre vizsgálják, mi is történhetett.

A közelmúltban több incidens is történt, melynek során amerikai pilótákat Djiboutiban a helyi kínai bázis területéről lézertámadás ért. A kínai gyártású eszköztől két C-130-as hajózó könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Trump kormányzat jóváhagyást adott Németország számára 3-3 darab C-130J Super Hercules teherszállító és KC-130J tanker repülőgépek vásárlására. Az üzlet értéke 1.40 milliárd dollár. Mindez azonban még csak lehetőség, szerződés nem köttetett, de az A400M teherszállító gép csúszása miatt lehetséges, hogy a németek is (a franciákhoz hasonlóan) az amerikai típust választják réskitöltés gyanánt.

A Győzelem Napján tartott katonai felvonuláson új típusú orosz drónok mutatkoztak be. A Korsar (Kalóz) merevszárnyú és a Katran koax rotoros drónok felfegyverezhetőek rakétákkal és bombákkal. Előbbit a 9K111 Fagot, utóbbit 9M120 Ataka rakétákkal együtt állították ki.

Katran VTOL UAV | Fotó: Michael Jerdev ,

Korsar UAV | Fotó: Michael Jerdev ,

Az orosz védelmi minisztérium közbeszerzési pályázatot hirdetett, melynek keretében 4 darab Szu-25-öst modernizáltatnának Szu-25SzM3 változatúvá. A projektre 25 millió dollárt szánnak és a korszerűsítést 2019 végéig kell elvégezni.

Tajvan felfegyverezhető oktokoptert mutatott be. A négy pár emelőlégcsavarral ellátott repülőeszköz T85 40mm-es gránátvetővel és T91 gépkarabéllyal egyaránt felszerelhető.

Az USAF vezetése kiválasztotta az új B-21-es bombázó leendő bázisait: a texasi Dyess légibázis, a dél-dakotai Ellsworth támaszpont és a missouri Whiteman bázis lesz a csupaszárnyú csapásmérők otthona.

Indiai és amerikai diplomaták egyezségre jutottak az MQ-9 Reaper exportjának feltételeiről. Az ázsiai ország a Guardian variánst kapná meg, melyet tengerészeti felderítésre használnának, habár egyelőre drágállják a típusért kapott árajánlatot.

India 3 éve próbálkozik további 20 darab Hawk kiképzőgép vásárlásával, de nem tudtak eddig dűlőre jutni az angol féllel. A Surya Kiran bemutatócsapat számára beszerzendő sugárhajtású gépek vásárlásának szándékát a legfrissebb hírek szerint egy ideig jegelik a magas ár miatt.