|

HTKA Hírhalom 2018. 21. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Az idei év egy korszak végét jelentheti a Bell Helicopters és az Amerikai Tengerészgyalogság kapcsolatában, mivel a gyártó még az év vége előtt átadja a bőrnyakúak utolsó UH-1Y Venom helikopterét. A típus unokatestvérének, a 85%-ban azonos alkatrészeket tartalmazó AH-1Z Viper-nek a gyártása egészen 2022-ig folytatódik. Közben megkezdődik a típusok modernizálása, a H-1 program keretén belül továbbfejlesztett elektronikus önvédelmi és Link 16 adatátviteli rendszert kapnak, valamint növelik a rendelkezésre álló elektromos energiát és a strukturális megerősítéseket is eszközölnek, utóbbit azért, hogy növelhessék a függeszthető fegyverzet mennyiségét. Új fegyvertípusokkal is ellátják a forgószárnyasokat, mindkét gép megkapja a JAGM rakétát, és a harci támogató verzió önvédelmét az AIM-9X is javítja majd.


206 millió dollárért újítja fel az Amerikai Légierő MQ-9 Reaper gépeit a General Atomics. A szerződés 122 darab Block 5-ös szériájú példányra szól, további részleteket nem hoztak nyilvánosságra az üzletről.


Új szórakozási lehetőséget kapnak a Dél-Kaliforniában élő vagy tartózkodó emberek, az AAHF (Army Aviation Heritage Foundation – Hadsereg Repülési Örökségi Alapítvány) egy AH-1F operátor ülésében repülteti meg a jelentkezőket. Bárki részt vehet a repülésen akinek van legalább 325 dollárja, ez az ára a rövidebb programnak, míg aki a hosszabbra vágyik, annak 525 dollárt kell előhúznia a zsebeiből.


Modernizálás helyett inkább lecserélné E-3D AWACS gépeit a Brit Királyi Légierő. A Jane’s információ szerint a RAF közbeszerzési tisztviselői már felvették a kapcsolatot az ipar képviselőivel, hogy megvitassák a lehetséges megoldásokat.


Május 24-én jelentette be a brit védelmi miniszter, hogy a Royal Navy Type 23-as fregattjai immár éles körülmények között is bevethetik a Sea Ceptor rakétákat. A 850 millió fontos (1,134 millió amerikai zöldhasú) fejlesztés eredményeként megszületett fegyver a repülőgépek, helikopterek és rakéták ellen is hatásos, később ez a típus fogja ellátni a Queen Elizabeth osztályú repülőgép hordozók légvédelmét.


Az orosz védelmi minisztérium ülésén a védelmi miniszter nyilvánosságra hozta, hogy a Szu-57-esek szíriai küldetésük során csapásmérő robotrepülőgépet is indítottak. A fegyver típusát nem közölték, de valószínűleg Kh-59MK2-esről van szó.


Az Arktisz felett jelenhetnek meg az Orosz Légierő stratégiai bombázói az év későbbi szakaszában. Az orosz távolsági légierő parancsnoka, Sergei Kobylash május 18-án számolt be terveikről, azért bővítik ki az Északi-tengerre a Tu-160-asok repüléseit, hogy jobban tudják felügyelni a tengeri határaikat.


Sikeresen lezajlottak az Il-112V könnyű szállítógép sárkányszerkezetének vízállósági tesztjei. Az Iljusin már végzett a pilótafülke installációs munkálataival, a navigációs és tesztberendezések is megérkeztek már a gyárba, így a héten megkezdődhet a széleskörű tesztelési program.

Il-112V első példányai a gyártósoron | Forrás: United Aircraft Corporation ,


Újabb információk láttak napvilágot a Kinzsal hajók elleni rakétáról, pontosabban a hordozására alkalmassá tett MiG-31BM gépekről. A felfüggesztőn kívül további komoly módosításokat kell végrehajtani az alaptípuson, hogy alkamassá váljon a fegyver indítására. Ezek közé tartozik a pilótafülke átalakítása, közte egy célzórendszer beszerelésével, a radar eltávolítása, melynek helyére további üzemanyagtartály került. A repülőgépek aerodinamikai tulajdonságain és a hajtóművek teljesítményén is javítottak némileg, és a személyzeteket újraképzésre kell küldeni, mert a törzs alá rögzített fegyverrel megváltozik a gép súlypontjának helyzete.

Fotó: Alexander Sukov ,


A TASSZ hírügynökség forrásai szerint Kazahsztán újabb példányokat rendelt a Szu-30SzM vadászbombázóból. Eddig 18 gépre adtak le megrendelést, ezt fejelték meg most újabb 8 példánnyal a KADEX 2018 kiállításon aláírt szerződéssel.


Pakisztán 30 darab T129-es harci helikoptert vásárolt Törökországból. Bővebb információk egyelőre nem láttak napvilágot az üzletről.


Japánban a Liberális Demokrata Párt felfedte középtávú védelmi technikai terveit, melyben kulcsszerepet játszanak az F-35B-k. Sürgetik a kormányt a STOVL képességgel felruházott típus beszerzésére, és mellé az Izumo osztályú hajók átalakítását. Utóbbiak azonban a módosítások után sem kapnák meg a repülőgép-hordozó minősítést, inkább többcélú anyahajónak neveznék a 2 hajót. Úgy tűnik, Tokió egyre komolyabban gondolja a hajófedélzeti harci gépek meglétét, idén már többször szerepelt a hírekben ezen szándékuk.