|

Hivatalos: India kilép az FGFA programból

11 évnyi adok-kapok után Indiában úgy döntöttek, nem kérnek a közös orosz-indiai együttműködéssel, a Szu-57 PAK-FA alapján kifejlesztés alatt álló FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) vadászbombázóból.

Új-Delhi és Moszkva még 2007-ben egyeztek meg a közös fejlesztésről, melynek nem titkolt célja, hogy az IAF egy olyan típust kapjon, amely képes ellensúlyozni a Kínai Légierő mennyiségi fölényét. Kiindulási alapként az akkor már előrehaladott állapotban lévő T-50 PAK-FA projekt ígéretes végeredményét választották. Első nekifutásra 200 példány szolgálatba állításával számoltak, az orosz kiindulási alaphoz képest kétüléses változatból – az indiaiak ugyanis az egyre fejlődő elektronika ellenére továbbra is vallják a több szem többet lát filozófiát.

A helyi vadászgép beszerzési programoknak megfelelően azonban ebben az esetben is rengeteg elégedetlenségről beszámoló hírrel találkozhattunk. 2012-ben először a beszerzendő mennyiséget csökkentették egy harmaddal, ekkor azonban még úgy tűnt, megvalósul a beszerzés: az első prototípus átadására – melynek avionaikai szintű megpiszkálását tervezték – 2014-ben kerülhetett volna sor, a sorozatgyártást pedig a harmadik, már végleges konfigurációjú példány alapján indítanák be. Eltelt két év, a prototípus még sehol nem volt, a vészjósló hírek azonban szállingóztak. Új-Delhi 3 fő pontban kritizálta Moszkva és a Szuhoj tevékenységét:

 1. az oroszok nem hajlandók a kritikus tervezési pontokat megosztani Indiával
 2. a tervezett AL-41F hajtómű nem megfelelő, a Szu-30MKI tolóerejét adó AL-31 erőforrásnak egyszerű továbbfejlesztése, nem biztosítja a szupercirkáló képességet
 3. túl magasak a költségek

Emellett olyan “apróságok” is felmerültek, hogy míg az oroszok egy radarral kérik a gépeiket, a “turbánosok” hármat szerettek volna beépíteni, amivel biztosítják a 360 fokos lefedettséget, emellett a “lopakodó” jellemzők, valamint az adatátviteli rendszer képességei sem elégítették ki a dél-ázsiai állam követelményeit. A módosításokra akkor 6 milliárd dollárt szántak, a végrehajtásukban pedig a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) szakemberei is szerepet kaptak volna.

Tavaly ismét az előbb említett első pont körül ment a vita, India csak akkor mutatott hajlandóságot további pénzeket fektetni a programba, ha Oroszország részéről teljes technológiai transzfert kap – beleértve a forráskódokat is.

A több mint egy évtizede zajló tárgyalások továbbra sem vezettek szerződéskötéshez, idén év elején már 8,63 milliárd dollárra becsülték az áttervezés és kért módosítások költségeit. Az Indiai Légierő egyébként is évek óta a rendszeresítés ellen van, más típusokon, mint például a Rafale-on szívesebben látnák a narancs-fehér-zöld színeket. Végül Új-Delhinél is betelt a pohár, és úgy döntöttek, hogy nem kérnek többet az FGFA-ból. A hírt elsőnek az Indiai Hadsereg nyugdíjazott ezredese, a manapság újságíróként dolgozó Ajai Shukla hozta le. Az indiai Business Standard hírlap értesülései alapján a döntést Ajit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó közölte az orosz minisztérium delegációjával egy februári védelmi beszerzési találkozón. Nem zárták ki azonban, hogy később visszaszálljanak a projektbe, és az IAF is beszerezze a Szu-57-est, miután az már szolgálatba állt és bizonyított az Orosz Légierő kötelékében.

Szuhoj T-50 (PAK-FA). Évek múlva talán indiai színekben is láthatjuk | Forrás: sherdog.com ,

A visszalépés után felmerül a kérdés: hogyan oldják meg a következő évtized végére fellépő vadászbombázó hiányt? Jelenleg 32 vadász századdal rendelkeznek, azonban a légierő vezetése évek óta hangoztatja ennek elégtelenségét Kína fölényének ellensúlyozására, szerintük legalább 42 század fenntartására lenne szükség. A MiG-21-esek és 27-esek kiöregedésével azonban nem hogy javulna a helyzet, épp ellenkezőleg, tovább fog romlani, és aki követte az elmúlt években az eseményeket, abban olyan kép rajzolódhat ki, hogy az összes beszerzésre kiírt pályázatuk zsákutcába fut, elég az MMRCA szappanoperára vagy a Tejas sikertelenségére gondolni.

A közel 8 éve belebegtetett AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) prototípusának már tavaly repülnie kellett volna, a Rafale beszerzés megakadt 36 példánynál, a 2016 őszén kihirdetett egy hajtóműves típusra kiírt beszerzés pedig úgy tűnik, az MMRCA második felvonásává alakul. A Lockheed Martin egyszer már az F-35-öst is felajánlotta számukra, akkor azonban nem kértek belőle – nincs kizárva, hogy azóta megbánták ezt a kijelentést, és hamarosan ők keresik meg az Amerikai Egyesült Államokat az 5. generációs vadászbombázó után érdeklődve.

Fórum hozzászólások

 • fip7
  waterloo

  Én még emlékszem a JSF program kezdetére, hogy milyen célokat tűztek ki akkor.
  Egy pénzügyileg éppen nagyon erős világbirodalom akkor azt tűzte ki célul, hogy csinál egy "lopakodó" F-16-ost, kicsit nagyobb hatótávolsággal.
  Ebből lett 20 év alatt az a rettenet, amit ma F-35 programként ismerünk. Irgalmatlan pénzeket vitt el az egész.
  Közben az USA anyagi helyzete megromlott, rosszabb, mint valaha. A társadalom szétesőben. Biztos van olyan hadipari cég aminek fontos egy újabb óriási pénzszivattyú, de az USA-nak, mint államnak nem érdeke a 6. gen program. Nincs már meg az anyagi és társadalmi fedezete sem. Arról nem is beszélve, hogy még értelmes cél sincs kijelölve amit el kellene érni.
  Ha tetszik ha nem, a nyugat hanyatlik. Nyugat Európának már a két világháborúval bealkonyult, az USA-nak meg most fog bealkonyulni. De ezt nem ebben a topikban fogjuk megbeszélni.
  Mivan...
  Már mi a retekért ne lenne érdeke fenntartani az R&D-t, ami az egész amerikai katonai hatalom alapja? A fejlesztés maga van olyan fontos, mint az eredmény, ha leállítod, veszik minden, főleg olyan ellenfelek ellen, mint Kína. A kutatás/fejlesztés az ipar agya.
  Másrészről az USAF vadászgépparkja öregszik (nem, az F-35 nem vadászgép, semmiképpen nem AF/AD). Még az F-22esek is valahol az élettartamuk felénél járnak, support hozzájuk egyre macerásabb. A gép simán átmenet, ahogy az F-16/35 úgy az F-15/22/F-X a folytatás. Szükség van rá, egyszerűen kiöregszik a flotta. A gépeknek élettartama van... és vegyenek ugyanazt zéró előrelépéssel? Sok értelme lenne (az a pár F-15X nem játszik az politika)...

  ogretankHU
  Már az F22 és az F35 de mondhatnánk a Su57 vagy a J20-t is túl sok a mai világban . Felesleges elherdálása az erőforrásoknak , akik fostak az USA-tól azoknak bőven elég volt az F/A-18 is akik meg xarnak rá mert van megfelelő atomarzenáljuk tök mindegy milyen technika repked a túloldalon . Gyakorlatilag a csilliárdos gépek legtöbbször pont azt a légi rendészeti feladatot látják el mint a mi Grippenjeink ! Akkor minek is rohanni ?
  Mivan 2...

  Nem is értem, miért nem P-51-esek meg Jak-3-asok hajkurásszák egymást az égen... Most akkor egyezzenek meg a felek, hogy nem fejlesztenek többet és mindenki elégedjen meg azzal ami van vagy mi?
  Atomarzenál - túl OP. Nem használhatod erőfitogtatásra, helyi konfliktusra, az csak végső eszköz. És végső. Kihalás. Mindenkinek, neked is. Pont.
  javaslom olvasd át Molni és Hpasp meg a többiek írásait a témában, komolyan. Mert ez a komment itt ne haragudj, de iszonyat gáz...
 • angelsoul
  Mivan...
  Már mi a retekért ne lenne érdeke fenntartani az R&D-t, ami az egész amerikai katonai hatalom alapja? A fejlesztés maga van olyan fontos, mint az eredmény, ha leállítod, veszik minden, főleg olyan ellenfelek ellen, mint Kína. A kutatás/fejlesztés az ipar agya.
  Másrészről az USAF vadászgépparkja öregszik (nem, az F-35 nem vadászgép, semmiképpen nem AF/AD). Még az F-22esek is valahol az élettartamuk felénél járnak, support hozzájuk egyre macerásabb. A gép simán átmenet, ahogy az F-16/35 úgy az F-15/22/F-X a folytatás. Szükség van rá, egyszerűen kiöregszik a flotta. A gépeknek élettartama van... és vegyenek ugyanazt zéró előrelépéssel? Sok értelme lenne (az a pár F-15X nem játszik az politika)...  Mivan 2...

  Nem is értem, miért nem P-51-esek meg Jak-3-asok hajkurásszák egymást az égen... Most akkor egyezzenek meg a felek, hogy nem fejlesztenek többet és mindenki elégedjen meg azzal ami van vagy mi?
  Atomarzenál - túl OP. Nem használhatod erőfitogtatásra, helyi konfliktusra, az csak végső eszköz. És végső. Kihalás. Mindenkinek, neked is. Pont.
  javaslom olvasd át Molni és Hpasp meg a többiek írásait a témában, komolyan. Mert ez a komment itt ne haragudj, de iszonyat gáz...

  Még jó , hogy a vélemény szabad és a tiéd meg pont nem érdekel !
 • waterloo

  "Ja csak az egyik ország 2.25x nagyobb népességű és 5x nagyobb a gazdasága vásárlóerő paritáson is."

  Mert aztán a fegyverkezésre költött összegek nem ennyivel nagyobbak is az USA-ban?
  Amúgy is, magasabbról nagyobbat lehet esni.

  angelsoul

  "Már mi a retekért ne lenne érdeke fenntartani az R&D-t, ami az egész amerikai katonai hatalom alapja?"

  Senki se mondta, hogy szántsanak be mindent. De a 6. gen vadászgép nem aktuális dolog. Ellenben a bombázó kérdéssel pl.

  "Másrészről az USAF vadászgépparkja öregszik"

  Hála az elbaszott JSF programnak. Erre nem egy még elbaszottabb, céltalan, pénztemető 6. gen program a megoldás, hanem az aktuális technika vásárlása.
  pl. SH vagy F-15X. Kell a darabszám. Otthoni repkedésre minek lopakodó? Légi rendészetre F-35 meg F-22???
  A józan ész hova költözött el, már megint? Szu 2.0....

  "nem, az F-35 nem vadászgép, semmiképpen nem AF/AD"

  Pedig évek óta ezt hallgatom.
 • ogretankHU
  Még jó , hogy a vélemény szabad és a tiéd meg pont nem érdekel !
  Bátorkodtam megjegyezni, hogy amit leírtál teljesen alaptalan hülyeség és szembemegy minden Földön létező haderő fejlesztési stratégiájával (nem gyanús?), illetve javasoltam hol és kiktől tanulhatnál a fórumon, akik igen magas szinten ismerik a témát.
  Bocs, ha ez nem fér bele az egódba. Természetesen megmaradhatsz további ismeretek beszerzése nélkül a magad világában. Nekem aztán mindegy.

  fip7
  angelsoul

  "Már mi a retekért ne lenne érdeke fenntartani az R&D-t, ami az egész amerikai katonai hatalom alapja?"

  Senki se mondta, hogy szántsanak be mindent. De a 6. gen vadászgép nem aktuális dolog. Ellenben a bombázó kérdéssel pl.

  "Másrészről az USAF vadászgépparkja öregszik"

  Hála az elbaszott JSF programnak. Erre nem egy még elbaszottabb, céltalan, pénztemető 6. gen program a megoldás, hanem az aktuális technika vásárlása.
  pl. SH vagy F-15X. Kell a darabszám. Otthoni repkedésre minek lopakodó? Légi rendészetre F-35 meg F-22???
  A józan ész hova költözött el, már megint? Szu 2.0....

  "nem, az F-35 nem vadászgép, semmiképpen nem AF/AD"

  Pedig évek óta ezt hallgatom.
  1, aktuális, csak sorrendiség van. T-X letudva. A B-21 épül, de emiatt a Northrop most nem tud beleugrani a 6.th gen tenderbe, így semmiképpen sem kezdhető jövő december előtt (a tender egyik fő résztvevői lesznek). Addig a tanulmányok mennek, erre költenek már most egymilliárd felett.

  2, Aktuális technika high-end konfliktus esetén nem ad gap-et. Márpedig az USA hadereje high-end konfliktusra készül, nem sandniggerek bombázására a sivatagban, hanem Kína visszanyomására.
  Légi rendészetre.... na itt viszont nem látod a fátol az erdőt. Légi rendészetre használják őket, mert SENKI nem mer felszállni háborúra ellenük. Ezt hívják elrettentésnek - simán minden más hadvezetés tudja, hogy ledarálják őket, így LÁTSZÓLAG nincs munkájuk, csak légirendészet. Ha nem lenne ekkora az USAF fölény akkor meg NEM CSAK légirendészert lenne, hanem actual fight is. Ezt kell megérteni.
  A valódi munkájuk a létezésükkel és képességeikel az elrettentés - ami viszont ebből látszik, hogy "csak" légirendészkednek.

  3, Az F-35 vadászbombázó, nem légifölény gép, slussz. Az nem ez a kategória - bárhol is olvasol ilyesmit, az hülyeség. F-22, J-20 Szu-57 az légifölény gép, F-35 elsődlegesen GA, de vadászként is az élbolyban van.
 • Roni
  https://vpk.name/news/408253_horoshie_novosti_ot_glavnogo_vraga_ssha.html

  "Miközben a amerikaiak egyenként veszítik el az 5 generációs gépeit addig Oroszország újabb áttörést ért el és 6 generációs technológiákkal lássák el a szu-57-est.
  Mondják a szerencsétlenek akiknek még széria gyártás sem indult be :D:D
  .
  .
  Ezzel lehetnek majd gondjaik, mert az oroszoknak nagyméretű drón vonalon nem sok előzményük van, sőt leginkább szinte semmi. Ha most drónozás cimén Szu-57-eseken kezdenek egyből tanulni, akkor ott kemény tanulópénzek mehetnek el, pláne ilyen Luca széke "tempójú" gyártogatás mellett.
 • Roni
  Koppány elvtárs megint személyeskedik ahelyett hogy a témához fűzött volna inkább valamit. Bár úgy nehéz ha nem is tud mit:DEgyebkent meg mi rosszat írtam az előbb a géppel kapcsolatban ami neked fájdalmas? Es nem igaz? Vagy az igazsag kinyilvanitasa faj? ;)
  Egyszerű véleménynyilvánítás volt, elvtárs....
 • angelsoul
  Bátorkodtam megjegyezni, hogy amit leírtál teljesen alaptalan hülyeség és szembemegy minden Földön létező haderő fejlesztési stratégiájával (nem gyanús?), illetve javasoltam hol és kiktől tanulhatnál a fórumon, akik igen magas szinten ismerik a témát.
  Bocs, ha ez nem fér bele az egódba. Természetesen megmaradhatsz további ismeretek beszerzése nélkül a magad világában. Nekem aztán mindegy.

  Az , hogy te kit kiket tartasz irányadónak az a te dolgod , mint ahogyan az is mit hiszel el az életedben . Látod pont ez a helyzet velem és az én életemmel . Azt nem tudom -mondjuk ettől még nyugodtan alszom- , hogy te hány éves vagy és mit tettél le az asztalra csak a magam nevében és az én életemmel kapcsolatosan tudok nyilatkozni . De ha holnap véget érne a földi létem én már nyugodtan hagynám hátra az árnyék világot . A családom és kifejezetten a lányom élete már most rendben van és az utókornak is jegyezhető mértékű hagyatékról gondoskodtam . A fórumozás az egyfajta hobbi , életforma és időtöltés számomra pont úgy mint az alternatív gondolkozás amihez egy kicsit meg kell érni úgy tudásban mind személyiségben hiszen csak így tudod elfogadni más véleményét . De ez nem azt jelenti , hogy lenézed vagy hülyének titulálod azt aki mást fogalmaz meg mint azt a fősodrás elfogadottnak tart . Megnevezheted őket és imádhatod is ez a te dolgod de ezt ne akard rám erőltetni hiszen Einstein óta minden relatív azaz nézőpont kérdése . Az igazi tudás szerintem ott kezdődik amikor már nem akarsz senkit se meggyőzni hiszen rájössz , hogy minél többet tanulsz annál kevesebbet tudsz világról !

  [​IMG]
 • angelsoul

  Az egész elméleted ott bukik meg, hogy az USA sosem fog hight end konfliktusba keveredni. Egyszerű az oka. Aki ilyen technikával rendelkezik, az bizony atommal is. Annak meg csúnya lenne a vége, így ilyen konfliktus sincsen.
  A III. világot terrorizálni meg az SH is bőven sok jelenleg, az F-35 meg 20 év múlva is az lesz.
 • fip7
  angelsoul

  Az egész elméleted ott bukik meg, hogy az USA sosem fog hight end konfliktusba keveredni. Egyszerű az oka. Aki ilyen technikával rendelkezik, az bizony atommal is. Annak meg csúnya lenne a vége, így ilyen konfliktus sincsen.
  A III. világot terrorizálni meg az SH is bőven sok jelenleg, az F-35 meg 20 év múlva is az lesz.
  Wow, aaz egész világ és az összes katona hülye, a DARPA egysíkúak gyülekezete, a power balance elmélet, a MAD mind ökörség... írj nekik, mekkora lúzerek :D

  ogretankHU
  Az , hogy te kit kiket tartasz irányadónak az a te dolgod , mint ahogyan az is mit hiszel el az életedben . Látod pont ez a helyzet velem és az én életemmel . Azt nem tudom -mondjuk ettől még nyugodtan alszom- , hogy te hány éves vagy és mit tettél le az asztalra csak a magam nevében és az én életemmel kapcsolatosan tudok nyilatkozni . De ha holnap véget érne a földi létem én már nyugodtan hagynám hátra az árnyék világot . A családom és kifejezetten a lányom élete már most rendben van és az utókornak is jegyezhető mértékű hagyatékról gondoskodtam . A fórumozás az egyfajta hobbi , életforma és időtöltés számomra pont úgy mint az alternatív gondolkozás amihez egy kicsit meg kell érni úgy tudásban mind személyiségben hiszen csak így tudod elfogadni más véleményét . De ez nem azt jelenti , hogy lenézed vagy hülyének titulálod azt aki mást fogalmaz meg mint azt a fősodrás elfogadottnak tart . Megnevezheted őket és imádhatod is ez a te dolgod de ezt ne akard rám erőltetni hiszen Einstein óta minden relatív azaz nézőpont kérdése . Az igazi tudás szerintem ott kezdődik amikor már nem akarsz senkit se meggyőzni hiszen rájössz , hogy minél többet tanulsz annál kevesebbet tudsz világról !

  [​IMG]
  Majd ha letettél valamit az asztalra a NER propagálásán kívül, akkor lesz jelentősége, amit nem olvastam el
 • angelsoul
  2, Aktuális technika high-end konfliktus esetén nem ad gap-et. Márpedig az USA hadereje high-end konfliktusra készül, nem sandniggerek bombázására a sivatagban, hanem Kína visszanyomására.
  Emlékeim szerint a lesajnált szír légvédelem és repterek ellen nem ezt a "high-end" F-35-öt, hanem negyvenakárhrány tomahawkot vetettek be az amcsik. És bizony nagyon jól tették, mert az a hatásos fegyver.
  Az F-35 egyelőre nagyobb részt egy jól marketingelt termék, és csak kisebb részben jó fegyver. Első sorban hasznot hoz a gyártónak és az USA-nak.

  angelsoul
  Légi rendészetre.... na itt viszont nem látod a fátol az erdőt. Légi rendészetre használják őket, mert SENKI nem mer felszállni háborúra ellenük. Ezt hívják elrettentésnek - simán minden más hadvezetés tudja, hogy ledarálják őket, így LÁTSZÓLAG nincs munkájuk, csak légirendészet.
  Ezt ugyanígy leírhattad volna Kínáról vagy az oroszokról is.
 • angelsoul

  "Wow, aaz egész világ és az összes katona hülye, a DARPA egysíkúak gyülekezete, a power balance elmélet, a MAD mind ökörség... írj nekik, mekkora lúzerek :D"

  Látom elfogytak a valós érvek. Szóval fölösleges tovább fűzni ezt a beszélgetést.
 • fip7
  angelsoul

  Az egész elméleted ott bukik meg, hogy az USA sosem fog hight end konfliktusba keveredni. Egyszerű az oka. Aki ilyen technikával rendelkezik, az bizony atommal is. Annak meg csúnya lenne a vége, így ilyen konfliktus sincsen.
  A III. világot terrorizálni meg az SH is bőven sok jelenleg, az F-35 meg 20 év múlva is az lesz.
  fip7
  angelsoul

  "Wow, aaz egész világ és az összes katona hülye, a DARPA egysíkúak gyülekezete, a power balance elmélet, a MAD mind ökörség... írj nekik, mekkora lúzerek :D"

  Látom elfogytak a valós érvek. Szóval fölösleges tovább fűzni ezt a beszélgetést.
  Ezt nem venném annyira biztosra. A technológia fejlődik, a világ változik. Ami most MAD, 30-40 év múlva nem biztos, hogy annyira őrültség lesz. :hadonaszos:
  A 6.generációt pont ekkorra tervezik.
  Az ilyen kijelentések a lehető legmerészebbek.
  Az USA is képzelt ilyet korea előtt, hogy majd atomgyalogság meg minden, minek ide konvencionális fegyverzet.
  Ha valaki háborúzni akar megtalálta és meg fogja találni a módját arra, hogy háborúzzon (sajnos).

  A DARPA-nak és társainak az a dolga, hogy felkészüljön arra, hogyha a merész jóslatod nem válik be. Neked ez nem felelősséged, nekik viszont az.
  Ugyanígy képességeihez mérten más országok is fegyverkeznek.
  Ennyi erővel a kínai buildup is fölösleges. Talán refundot kéne kérniük a hordozóikra és a rombolóikra és az 5. gen vadászaikra. :)
  Az úriember a kommentjével erre akart utalni és nem személyeskedni. Szerintem.

  És erről szólt az egész beszélgetés. Ebből indult ki. Hogy láthatóan ez a program nem tud lépést tartani a másik két nagy/szuper (nevezzük bárminek is) hatalommal.
  Nem azért mert hülyék, hanem mert gazdaságilag más súlykategória. Ettől viszont 30-40 év múlva nem fognak elnézést kérve visszavonulni (pl) Königsberg hipotetikus "újratárgyalása" esetén...

  És nem nem akarom implikálni, hogy támogatom vagy akarom ezt a háborút, csak épp ez jutott szembe mint random példa, függetlenül a realitásától. A mai realitásától.
  1910-ben minden európai nagyhatalom röhögött egy szovjet szuperhatalom ötletén, 1950-ben már kevésbé.
 • Capslock27
  .
  Ezzel lehetnek majd gondjaik, mert az oroszoknak nagyméretű drón vonalon nem sok előzményük van, sőt leginkább szinte semmi. Ha most drónozás cimén Szu-57-eseken kezdenek egyből tanulni, akkor ott kemény tanulópénzek mehetnek el, pláne ilyen Luca széke "tempójú" gyártogatás mellett.
  Nem feltétlenül. Egy 145 milliós országról beszélünk (USA 328). Ennyi ember óhatatlanul kitermel egy csomó okos programozót. Látni kell, hogy a mai világban, főleg az IT terén óriásiakat lehet előrelépni egy mezei, 2000 forintos net hozzáféréssel.

  A repülőgépekre fejlesztett szoftverekben az a csodálatos, hogy inkább ész kell hozzájuk, mint csillió-millió dolláros szuperszámítógépek. Ez a korlátozott méretekből adódik.

  Mi kell egy drónhoz? Egy repülőgép, szenzorok, szoftver, kommunikáció.

  Mi az, ami az oroszoknak ebből nincs?

  A Szu-57-esből drónt csinálni teljesen logikus lépés egy olyan ország számára, ahol a pénz a szűk keresztmetszet.

  Arról nem is beszélve, hogy lazán beelőzhetnek vele bárkit, és egy távolról vezérelt 5. gen gép azért nem kis ütőkártya.

  Nyilván lehet értelme tapasztalatokat szerezni olcsóbb gépekkel, mielőtt a Szu-57-eseket pilóta nélkül reptetik, de nem látom miért ne szerezhettek volna ilyen tapasztalatokat az elmúlt 20 évben.

  Az, hogy nem vittek sorozatgyártásba nagy drónokat korántsem jelenti, hogy nem foglalkoztak a témakörrel.
 • 2022-ben kezdődnek az első modernizált Szu-57 tesztjei. Katonai körökben Szuper Szuhojnak nevezik a gépet, hivatalosan a második szakasz gépe.
 • tiz
  Nem feltétlenül. Egy 145 milliós országról beszélünk (USA 328). Ennyi ember óhatatlanul kitermel egy csomó okos programozót. Látni kell, hogy a mai világban, főleg az IT terén óriásiakat lehet előrelépni egy mezei, 2000 forintos net hozzáféréssel.

  A repülőgépekre fejlesztett szoftverekben az a csodálatos, hogy inkább ész kell hozzájuk, mint csillió-millió dolláros szuperszámítógépek. Ez a korlátozott méretekből adódik.

  Mi kell egy drónhoz? Egy repülőgép, szenzorok, szoftver, kommunikáció.

  Mi az, ami az oroszoknak ebből nincs?

  A Szu-57-esből drónt csinálni teljesen logikus lépés egy olyan ország számára, ahol a pénz a szűk keresztmetszet.

  Arról nem is beszélve, hogy lazán beelőzhetnek vele bárkit, és egy távolról vezérelt 5. gen gép azért nem kis ütőkártya.

  Nyilván lehet értelme tapasztalatokat szerezni olcsóbb gépekkel, mielőtt a Szu-57-eseket pilóta nélkül reptetik, de nem látom miért ne szerezhettek volna ilyen tapasztalatokat az elmúlt 20 évben.

  Az, hogy nem vittek sorozatgyártásba nagy drónokat korántsem jelenti, hogy nem foglalkoztak a témakörrel.
  A távirányítás mindig magában hordozza a feltörés kockázatát. Hacsak nem kvantumösszefonódás alapú -ebben kína a király- nem tudom, h éltechnika esetén érdemes e kockáztatni.
 • boki
  2022-ben kezdődnek az első modernizált Szu-57 tesztjei. Katonai körökben Szuper Szuhojnak nevezik a gépet, hivatalosan a második szakasz gépe.
  Miben változik a hajtóművön kívül?
 • boki
  2022-ben kezdődnek az első modernizált Szu-57 tesztjei. Katonai körökben Szuper Szuhojnak nevezik a gépet, hivatalosan a második szakasz gépe.

  És lényegében miből állna a "modernizált" gép ? Kisit nagy kérdőjel már a program is mert ha 2022-től teszt lesz akkor újabb évek csúszása következik hisz megint várni kell a teszt eredményekre .
 • arbalest
  Miben változik a hajtóművön kívül?
  Nem a hajtómü lesz itt még cserélve. A gép modernizációjának egyik fő eleme a vezérlőfelületek hidraulikus meghajtásainak elektromos motorokkal történő cseréje lesz, hogy csökkentsék a gép radarok általi észlelhetőségét, javítsák a manőverező képességét és javítsák a túlélhetőséget sérülések esetén. Mellete az addigra elkészülő új fegyverzet is ki lesz próbálva.
 • Roni
  És lényegében miből állna a "modernizált" gép ? Kisit nagy kérdőjel már a program is mert ha 2022-től teszt lesz akkor újabb évek csúszása következik hisz megint várni kell a teszt eredményekre .
  Nem a tesztek kiértékelése tart sokáig, hanem az ha ezek eredményeként a főkonstruktőr súlyosan felsóhajt, megvakarja a tarkóját és:mad:, aztán rámutat 1-2-3 részlegvezetőre: urak látjátok a problémákat, itt, meg itt, meg itt is újra tervezni/méretezni a dolgokat, de nagyon gyorsan:hadonaszos:!! Utána azonnal átadni a többi részlegnek az új megoldásokat, hogy azok is rá tudjanak nézni, az új megoldások miatt be kell-e nekik is avatkozni a saját részterületükön?! Aztán ha mindenki megoldotta és kivitelezte a saját feladatát újra tesztelni, stb., amíg el nem fogadják a kész gépet:). Ez tart igazán sokáig, nem a tesztek kiértékelése ...
 • Roni
  És lényegében miből állna a "modernizált" gép ? Kisit nagy kérdőjel már a program is mert ha 2022-től teszt lesz akkor újabb évek csúszása következik hisz megint várni kell a teszt eredményekre .
  Olvasd el még egyszer amit írtam...
 • Ezek a dolgok 2024re lesznek kész ahogya cikkben is benne van. Ezek távolabb vannak az 5 gen rendszeresitesetol mint eddig gondoltam
 • Roni
  Ezek a dolgok 2024re lesznek kész ahogya cikkben is benne van. Ezek távolabb vannak az 5 gen rendszeresitesetol mint eddig gondoltam
  Nem. Ez külön vonal. Folytatódik a megrendelt gépek gyártása- ú.n. első szakasz gépei. Természetes dolog, hogy mióta először felszállt a Szu-57 fejlődött a tudomány, technika, elektronika és kifejlesztettek új "dolgokat" a géphez, amiket beépítenek a modernizált verzióba majd letesztelik 2024-ig. Ha minden jól vizsgázik 2025-től már a modernizált (2. szakasz gépe) gépeket gyárthatják.
  Egyébként hasonló fejlődési-tesztelési szakasz mint a Szu-34-nél volt.
 • Roni
  Ezek a dolgok 2024re lesznek kész ahogya cikkben is benne van. Ezek távolabb vannak az 5 gen rendszeresitesetol mint eddig gondoltam
  Egyszer már belerokkant a Szovjetunió egy örült fegyverkezési versenybe, az oroszok nem követik el ezt a hibát senki kedvéért.
  Nem hajtja senki őket, maximum te :).

Ugrás a fórum topichoz