|

Indiai Légierő: egy harmaddal kevesebb FGFA

Az Indiai Légierő számára szánt Szuhoj T-50 / PAK-FA változat hadrendbe állítása optimista becslések szerint sem várható 2020 előtt, azonban vélhetően részben arra jutottak az illetékesek, hogy az 5. generációs móka költségesebb lesz a korábban tervezettnél, így a beszerzendő mennyiség jelentős csökkentése lett bejelentve.

Szuhoj T-50 PAK-FA – az Emírségekből érkezhet a „kistestvére”? | Fotó: Paralay.ru ,

Az Indiai Légierő parancsnoka, N A K Browne nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az oroszokkal közösen kifejlesztendő alváltozatból a jelen állás szerint csak 144 gépet állítanának hadrendbe a korábban tervezett 200 darab helyett, mely döntéssel párhuzamosan a kétüléses változat 48 darabos mennyiségét nullára redukálták.

Ugyanakkor mivel az „indiai PAK-FA”, avagy jelenlegi becsületes nevén a Fifth Generation Fighter Aircraft (FGFA) hadrendbe állítása még várhatóan legalább egy évtizednyi távolságban, így a darabszám a későbbiekben változhat – mindkét irányba.

Az aktuális forgatókönyv szerint az India által avionikai fronton megpiszkálandó, saját igényekre szabott PAK-FA variáns első prototípusa leghamarabb 2014-ben kerülhet átadásra, illetve két további vasmadár érkezik majd 2017-2019 között. Az indiai nyilatkozatok alapján a sorozatgyártás a 3. prototípus alapján indulhat majd csak be, ha az teljesíti az elvárásokat, azaz végleges konfigurációnak minősíthető.

26 hozzászólás “Indiai Légierő: egy harmaddal kevesebb FGFA”

  1. Oroszok ilyen konnyen, es hamar eladjak a csucstechnikat?

    Oszt mé? lehet ha romney nyer akkor még ő is eladhatja a raptort külföldre hogy hamarabb jussanak a szövetségesek 5 gen géphez mint maga az orosz légierő.

  2. Engem azért lep meg a T-50 Indiának történő eladása, mert Indiában 10-20 éven belül nagyon rosszra fordulhatnak a dolgok. Túlnépesedés, államcsőd, a szövetségi állam szétesése stb… Nem épp egy stabil politikai környezett. Azzal tisztában vagyok, hogy részben India pénzelte a gép fejlesztését, de szerintem akkor is necces az eladás. Bár ki tudja, lehet „butított” gépet kapnak az oroszhoz képest, így meg hosszútávon mindegy.

  3. „jelen állás szerint csak 144 gépet állítanának hadrendbe a korábban tervezett 200 darab helyett, mely döntéssel párhuzamosan a kétüléses változat 48 darabos mennyiségét nullára redukálták.”

    Akkor ezek szerint a T-50-esből sem lesz kétüléses verzió?

  4. Az indiai gépet Indiában fogják gyártani (HAL) . A gép fejlesztési koltsége 12 mld. USD, melyet felez a két fél. Az orosz alkatrészek 60 % míg indiai 40 % részben lesz a gépeken, Az oroszok adják tobbek kozt a hajtomuvet és a „lopakodó” technológiát.

  5. aerophyl szerint:
    2012. október 16. kedd @ 19:48

    Sok ember ezt hiszi, mert ugye egy demokratikus országot azért nem illik lejáratni olyannal, hogy az emberek 70%-a nyomorban él,30% éhenhalás szélén áll, energia hiány van:be kell hozni olajat földgázt nem kis mennyiségben,
    a költségvetés kiadásainak kétharmada csak a bevétel
    (bevételek: $ 196.400.000.000,kiadások: 308.800.000.000 $) a maradék hitel-hitel hátán, az állami bürokráciájuk fényévekkel rosszabb a mienknél és ez azért még a 3. világban is nagy szó,
    van egy 3000 kasztból álló kaszt rendszer ami mai napig merev, az oktatásra, egészségügyre nincs pénz, az emberek 1600 különböző nyelvet beszélnek, a hivatalos Angol és Hindi nyelvet csak 41% beszéli,a népesség 61% tud írni/olvasni,
    2050-re már több mint 2milliárdan lesznek, 28államból 6 „szövetségi területből” és a fővárosból áll (tagoltabb mint az EU, csak nagyobbak a különbségek!!),
    az egy főre jutó vízkészlet 585 köbméter (ez nagyon alacsonynak számít, ráadásul ennek elenyésző százaléka ivóvíz minőségű) és még napestig sorolhatnám…
    Nagyon tré ott a helyzet, az országot kb. csak a kasztrendszer tartja egyben de az sem tudni meddig.

  6. roni:
    Eskü kedvem lenne fogdni azzal kapcsolatban, hogy ha a repik hatalomra jutnak, akkor se lesz több Raptor, pedig fogadni mindig is utáltam. Amit az elnökjelöltjük mond (szájába ad a stáb), meg amit esetleges megválasztása esetén megtehet és ami a valóság az nem biztos, hogy azonos.
    Mondjuk a Romney/Ryan győzelemre még mindig nem tennék pénzt – persze ha Obama elcseszi az újabb vitát (bár még akkor is lesz egy harmadik esély)…

  7. Más a kampány és más ami a megválasztás után jön. A múltkor csak bámultam a tv-re, hogy ez a vita olyan mintha Magyarországon lennének, aztán rájöttem hogy nálunk is mindkét félnek amerikai tanácsadói voltak. Romney amíg nem ismeri a konkrét helyzetet könnyen ígérget, ha majd megválasztják és megtudja a tényleges adatokat, utána egészen mást fog mondani, csinálni.