|

2020 előtt érkezik az új indiai vadászbombázó

Az indiai védelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó ADA (Aeronautical Development Agency) megkezdte egy ötödik generációs vadászbombázó fejlesztését. A korábban MCA (Medium Combat Aircraft) jelzéssel emlegetett program hivatalosan az AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) elnevezést kapta.

A csökkentett észlelhetőségű típus sárkányszerkezetének nagy részét szénszálas kompozitból készítik, az osztott beömlőnyílások, az S-alakú szívócsatornák és a belső fegyvertér is azt a célt szolgálja majd. A gép meghajtására a GTX Kaveri tolóerő-vektoráló rendszerrel ellátott változatát szánják, hovatovább szupercirkáló képességet is elvárnak a típustól. Remélhetőleg addigra a hazai fejlesztésű erőforrás elég erős és megbízható lesz a feladathoz, mivel a gép maximális tömege 20 tonna körül mozog majd. (Viszonyításképp az F-22 Raptor üres tömege ennyi…)

Az Aero India 2009 kiállításon bemutatott szélcsatorna-modell ,

A méretileg a HAL Tejas és a Szuhoj Szu-30MKI közé pozicionált típus tervezésére 22 millió dollárt szánnak, de a teljes program fejlesztési költségét 2 milliárd zöldhasúra teszik. Ebből két földi tesztekre szolgáló gépnek és 7 prototípusnak kell kijönnie. PS Subramanyam, a program igazgatója szerint az AMCA első példányának repülésére 2017 körül kerül majd sor.

… és a kivetített dia ,

5 hozzászólás “2020 előtt érkezik az új indiai vadászbombázó”

  1. „A méretileg a HAL Tejas és a Szuhoj Szu-30MKI közé pozicionált típus”

    A PAK-FA a MIG-29 és a Szu-27 között van méretben (közelebb a Flankerhez).Csak én gondolom azt,hogy lesz két majdnem azonos kategóriájú gépük?