|

AESA lokátort kapnak a JF-17-esek

Világszínvonalú radarral látja el a Pakisztáni Légierő egyhajtóműves vadászbombázóit Kína, melytől a típusra érkező exportmegrendelések növekedését is várják.

A Naijing Elektronikai és Technológiai Kutatóintézet vezetője, Hu Mingchun adott ki nyilatkozatot a vállalata által fejlesztett KLJ-7A aktív sugáreltérítésű (Active Electronically Scanned Array – AESA) lokátorról, melyet a CAC/PAF JF-17 Thunder legújabb, Block III-as szériájába szánnak. Az első alkalommal a 2016-os makaói repülőnapon bemutatott radar az igazgató elmondása alapján jelentősen kibővíti a vadászbombázó képességeit.

A mechanikus mozgatású KLJ-7-hez képes megnövekedett az érzékelési távolság, mely lehetővé teszi, hogy a JF-17-es hamarabb detektálja a többi repülőeszközt mint hogy őt észrevegyék, és az „elsőnek látni, elsőnek lőni” terminológia alapján így lépéselőnyből kezdeményezhet harcot a pilóta. Az új lokátor több tucat cél követésére képes, és megoldott  a szimultán célleküzdés, azaz egyszerre több rakéta rávezetése is lehetséges több különböző repülőeszközre. A zavarvédettségen is javítottak, elődjéhez képest javult az elektronikai zavarás kiszűrése.

A radar mellett egyéb újdonságok is bemutatkoznak a Block III-as szérián, fejlesztettek az avionikán, valamint a pilótafülke is új kijelzőket kap, de a lokátort úgy tervezték, hogy a korábbi Block I és II-es szériák orrkúpja alá is felszerelhető legyen.

Parkoló JF-17 Thunder a gép orra felől, a gép orránál magasabbról fotózva

A JF-17-ről további képek a fenti fotóra kattintva elérhető képtérban tekinthetőek meg. | Fotós: jets.hu ,

A vérfrissítéstől azt várják, hogy megdobja a külföldi érdeklődést a típus iránt, mely eddig az alacsony ár ellenére eléggé lappangott. Az első export rendelést a 2015-ös Dubai Airshow-n jelentették be, azonban a vásárló kilétét akkor titokban tartották. Következő év elején Srí Lankát hozták hírbe a Thunder-rel, de a mai napig ködösek a részletek ez ügyben, majd a Nigériai Légierő fejlesztésénél is felmerült a kínai/pakisztáni vadászbombázó. A legújabb jelentkező Mianmar, akiknél a lincenszgyártás lehetősége is felmerült tavaly januárban.