|

Srí Lanka a JF-17 Thunder mellett döntött

Srí Lankát korábban már képbe hozták a kínai – pakisztáni CAC/PAC JF-17 Thunder vadászbombázóval, ám most hivatalosan is megerősítést nyert, hogy Colombo a pakisztáni gyártású típus mellett tette le voksát légiereje modernizálása kapcsán.

Idén júniusban reppent fel a hír, hogy megvan a kínai/pakisztáni CAC/PAC JF-17 Thunder első nemzetközi vásárlója – a találgatások akkor Srí Lankát hozták ki vevőnek, ám ezt az indiai-óceáni szigetország későbbiekben cáfolta. Ezt követően novemberben a 2015-ös Dubai Airshow ideje alatt bejelentették, hogy megvan a JF-17 első külföldi vevője, ám a vásárló kilétét a pakisztániak nem kívánták feltárni a nagyvilág előtt arra hivatkozván, hogy a vásárlás megerősítését a vevő bízzák.

A friss hírek fényében nem egyértelmű, hogy Srí Lanka lenne-e a novemberben bejelentett titokzatos vevő, lévén semmilyen visszautalás nincs a Dubai Aieshow-ra. A helyi sajtó által a közelmúltban leközölt hírben mindössze annyi szerepel, hogy Colombo egyelőre 8 gépet vesz Pakisztántól, illetve az, hogy állítólagos diplomáciai források elmondása szerint a szigetországnál a JF-17-el szemben a Tejas típusával kilincselő India figyelmeztette Colombo-t, hogy a pakisztáni típus választása esetén leállítja annak a 400 millió dollárnak a folyósítását, amit hitelként nyújt Srí Lankának.

Kapcsolódóan megemlítendő, hogy a JF-17 típust kifejlesztő Chengdu Aircraft Corporation (CAC) – Pakistan Aeronautical Complex (PAC) páros közül a sorozatgyártást végző Pakistan Aeronautical Complex elnöke bejelentette, hogy jelenleg évi 16 gépet gyártanak, amit 2016 folyamán 20 gépes mennyiségre fognak felhozni.

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalon ideje alatt lencsevégre kapva. | Fotó: Eric Salard

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalonon | Fotó: Eric Salard ,