|

A JF-17 licencgyártását fontolgatja Mianmar?

A mianmari felső katonai vezetéshez közel álló információk alapján, a délkelet-ázsiai ország azt fontolgatja, hogy megveszi a licencgyártás jogát Pakisztántól. Mianmar még 2015-ben vásárolt 16 darab JF-17 többfeladatú vadászgépet légiereje számára. Jelen pillanatban pedig, ha a hírek igazak, akkor komoly tárgyalásokat kezdeményeztek a gép saját gyártásának lehetővé tételét illetően.

A JF-17 Thunder vadászgép a Pakistan Aeronautical Complex (PAC) valamint a China’s Chengdu Aerospace Corporation (CAC) vállalatok közös fejlesztése, melyet a pakisztáni fél kezdeményezett. Ha összejön ez az üzlet az hatalmas lökést jelentene a pakisztáni védelmi szektornak.

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalonon | Fotó: Eric Salard ,

Jelenleg a mianmari légierő gépparkját főleg kínai gyártású F-7M és A-5C Fantan gépek teszik ki, egy átfogóbb modernizálás egyre időszerűbb. A JF-17 licencgyártásával ez a típus válhat ennek a légierőnek is a gerincévé, hasonlóan Pakisztán légierejéhez, ahol a gépet 2009-ben rendszeresítették és jelen pillanatban körülbelül 70 legyártott példány teljesít szolgálatot a Pakisztáni Légierő zászlaja alatt, de ez a szám a következő években el fogja érni a 150-et.

Mellettem az utódom: JF-17 és A-5 ,

A Mianmar által rendelt 16 gép valamikor ez év vége környékén fog szolgálatba állni és Block II változatok lesznek. A Block I változatokhoz képest ezek fejlettebb elektronikát kaptak és képesek levegőben történő utántöltésre is. Ha a hírek igazak, akkor a jelenlegi tárgyalások a Block III gépek licencének a megvételéről szólnak, Mianmar ezt a változatát szeretné gyártani a továbbiakban.