|

A Boeing is csatába száll Németországban

Ahogy arról a hónap elején mi is beszámoltunk, Németországban újfent napirendre került a Panavia Tornado vadászbombázók leváltásának ügye. Az 1980-as évek óta szolgálatban álló típus még most is a Luftwaffe egyik igáslova, ám az idő hamarosan eljár a flotta felett. Mivel pedig igen komoly, több tízmilliárd eurós üzletről van szó, a nyugati világ repülőgépgyártói egymás után jelentkeznek be Berlinnél. Legutóbb az F-35 került a reflektorfénybe, miután a Lockheed Martin illetékesei Németországban mutatták be terméküket a helyi vezetőknek – most pedig a legfőbb amerikai konkurens, a Boeing a soros.

A Reuters értesülései szerint ugyanis Berlin írásos formában nyújtott be kérelmet a Boeing felé, amelyben információkat kérnek az F-15 és az F/A-18E/F típusokról. Előbbi esetében nem neveztek meg konkrét változatot, de minden bizonnyal az F-15E Strike Eagle valamelyik leszármazottja, feltehetően az F-15SE Silent Eagle iránt érdeklődnek a németek. Ha minden igaz, a kérelemben olyan adatok átadását is felvetették, amik titkosnak minősülnek, így a Pentagon jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy megosszák őket Németországgal.

F-15SE Silent Eagle | Fotó: Boeing ,

További fejlemény, hogy a Boeing delegációja november folyamán szintén ellátogat majd Németországba, hogy személyesen egyeztessenek repülőgépeik eladásáról. A híreket egyébként a Boeing megerősítette, hozzátéve, hogy a kanadai és nagy-britanniai botrányok után bíznak benne, hogy Németország képében egy megbízható és korrekt üzleti partnerre lelnek.

Mint ismeretes, a külföldi típus beszerzése mellett Németország felvetette egy saját fejlesztési program elindításának lehetőségét is. Ez azonban már inkább a Eurofighter Typhoon, mint a Tornado váltótípusának kifejlesztésére irányulna, hiszen utóbbit 2025 környékén nyugdíjba kell küldeni – de legkésőbb 2030-ig mindenképpen. A tapasztalatok szerint viszont ennyi idő közel sem elég egy modern vadászbombázó kifejlesztésére és szolgálatba állítására, úgyhogy logikus lépésnek tűnhet a Tornadót egy már rendelkezésre álló, kiforrott utóddal helyettesíteni.