|

Royal Navy: mégis marad a Harpoon

Az elmúlt években többször írtunk róla, hogy a Royal Navy kivonja Harpoon típusú, hajó elleni robotrepülőgépeit. Ezzel önmagában még nem is lett volna gond, lévén a Block 1C variánsú angol példányok nem mai darabok, ám az illetékeseknek sikerült ezt úgy összehozni, hogy az angol hadihajók legalább pár évre, de akár 1 évtizedre is megfelelő utódtípus nélkül maradtak volna.

Nos, friss bejelentés alapján győzött a józan ész és ezen gyalázatos helyzet nem fog bekövetkezni: a Londonban a múlt héten zajlott Defence and Security Equipment International (DSEI) 2017 szakkiálítás ideje alatt lett bejelentve, hogy a korábbi tervekkel szemben a Type 23 osztályú fregattokat 2018 végén nem fosztják meg a Harpoonjaiktól, azok legalább 2020-ig még hadrendben maradnak – de vizsgálják a lehetőségét, hogy még tovább lehessen odázni a kivonásukat.

A Type 23 osztályú HMS IRON DUKE (F234) Harpoon-rakétát indít | Fotó: Royal Navy ,

A legalább 2020-ig hadrendben tartással elkerülhető az a blamázs, hogy hajó elleni rakéták nélkül maradjanak a felsízni egységek, hiszen addigra várhatóan bevetésre készen áll majd a kis célpontok ellen bevethető, késésben lévő Martlet és a nagyobb célpontok ellen szánt, első alkalommal idén júniusban indított Sea Venom. Ezen helikopterről indítható rakéták kezdeti hadrafoghatósága ugyanis 2020 őszére várható.