|

“Szigony” nélkül maradnak a brit hadihajók – valóban kivonják a Harpoont 2018-ban

2014-ben számoltunk be róla, hogy a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nagy eséllyel kivonja majd állományából a GWS60 (Harpoon) hajók elleni manőverező robotrepülőgépet. Egészen pontosan az RGM-84 Block 1C-nek megfelelő változatot, amely a hajófedélzetről indítható verzió. Az akkori hírben, amit a brit védelmi minisztérium hadianyag-ellátásért felelős bizottsága adott közre, még az szerepelt, hogy a fegyvereket csak abban az esetben lesznek kénytelen nyugdíjba küldeni, ha nem sikerül megoldani a terméktámogatási szerződésük meghosszabbítását a gyártóval. Nos, úgy tűnik, azóta sem jutottak többre Londonban, most ugyanis megerősítették, hogy megválnak a Harpoontól.

A probléma egyébként nem is csak abból fakad, hogy a fegyvert kivonják az arzenálból. Sokkal inkább jelent fejtörést az illetékeseknek, hogy mindezt váltótípus nélkül teszik, komoly harcérték-csökkenést elérve ezzel a Royal Navy hadihajói esetében. A The Telegraph napilapnak nyilatkozó haditengerészeti forrás szerint a döntés olyan, „mintha Nelson úgy határozott volna, megválik ágyúitól és visszatér a muskétához”. Egy korábbi tengerésztiszt szerint pedig a brit hadihajók ezentúl „képtelenek lesznek szemtől-szemben kiállni a kínai vagy orosz flotta egységeivel”.

A Type 23 osztályú HMS IRON DUKE (F234) Harpoon-rakétát indít | Fotó: Royal Navy

A Type 23 osztályú HMS IRON DUKE (F234) Harpoon-rakétát indít | Fotó: Royal Navy ,

A Harpoon váltótípusára előreláthatólag egy évtizedet kell majd várni – de az sem elképzelhetetlen, hogy többet. További fájó tény, hogy a Royal Navy másik, hajók ellen bevethető irányított fegyvere, a Sea Skua könnyű rakéta is távozik az aktív állományból 2017 márciusában. Ennek leváltását a Sea Venom nevű, szintén kis hatótávolságú és rombolóerejű fegyverrel tervezik, amit az AW159 Wildcat HMA.2 helikopterek vethetnek majd be. Azonban teljes mértékben ez sem fogja helyettesíteni a Harpoont, a forgószárnyasok alkalmazásának ugyanis számos gátja van, és a Sea Venom sem képvisel azonos súlycsoportot az RGM-84-essel.

Így aztán, ha nem jön közbe valamilyen váratlan esemény, a Brit Királyi Haditengerészet fregattjai és rombolói 2018-tól kizárólag a 4,5 inches (113 mm) Mark 8 fedélzeti ágyúikra támaszkodhatnak. Az egyébként kiváló fegyverrel egyetlen gond van: hatásos lőtávolsága közelébe sem ér a Harpoonénak, de a potenciális ellenfelek hasonló rakétafegyvereinek sem. Szemben az RGM-84 jóval 100 km fölötti értékével, a Mark 8 legjobb esetben is maximum 30 km-es körön belül képes kárt okozni a célpontokban.

4,5 inches Mk 8 Mod 1 hajóágyú “ontja az áldást” egy lőgyakorlaton ,

Így hát a Royal Navy 13 darab, Type 23 (Duke-osztály) fregattja és hat Type 45 (Daring-osztály) irányított rakétás rombolója szinte kizárólag légvédelmi szerepkörben lesz hatékonyan alkalmazható. Természetesen a már említett hajóágyúval, valamint torpedókkal képesek lesznek felszíni egységek ellen is tevékenykedni – de közel sem képeznek majd olyan elrettentő erőt, mint most.

Természetesen a haditengerészet vezetői folyamatosan jelzik a helyzet súlyosságát a kormánynak, ám a döntéshozók – költségvetési megszorításokra hivatkozva – állandóan elutasítják kérésüket a Harpoon további szolgálatban tartását illetően. Ennél rosszabbkor pedig talán nem is lehetne ezt a harcot megvívni: az egyre feszültebb geopolitikai helyzet, a kiújuló kelet-nyugati szembenállás és az Amerikai Egyesült Államok részéről megjelenő katonapolitikai nyomás miatt a Royal Navy várhatóan egyre több kihívással kell, hogy szembenézzen.

P-8A, szárnya alatt gyakorló Harpoonok (ATM-84A) - talán pár év múlva brit felségjellel is láthatjuk ezt a kombinációt | Fotó: US Navy - NAVAIR

P-8A, szárnya alatt gyakorló Harpoonok (ATM-84A) – talán pár év múlva brit felségjellel is láthatjuk ezt a kombinációt | Fotó: US Navy – NAVAIR ,

Némileg könnyítene a helyzeten, ha a légierő rendelkezne hasonló fegyverekkel, ám már ez sem igaz, ugyanis a RAF is nyugdíjba küldte a Harpoont évekkel ezelőtt. Bár 2013-ban felmerült, hogy a Typhoon esetleg bevethetné a fegyvert, az integrációra sosem került sor. Egyedül az jelent majd némi előrelépést, amikor a nemrégiben megrendelt 9 db Boeing P-8A Poseidon járőrgép szolgálatba áll a Brit Királyi Légierőnél. Bár a távoli tengereken hajózó rombolók és fregattok csapásmérő képességét ezek sem hozzák vissza, a felségvizek védelmét mindenképpen meg tudják majd oldani velük. Kérdés persze, hogy milyen eszközzel – a Harpoon ugyanis a P-8A-nak is az egyik legfőbb támadó eszköze. Elképzelhető, hogy lassan a brit kormány is észbe kap, és ha nem is egy-két éven belül, de relatíve hamar megoldják a problémát – úgy a légierő, mint a haditengerészet háza táján.

Fórum hozzászólások

 • Kulso_54
  De a légvédelmi képessége egy Daringnak azért elég kedvező.
  Az, de 6 hajo az osztaly mindosszesen. Felall az uj hordozo kotelekuk, de nem lesz sem AEW repulogepuk sem felszin-felszin csapasmero kepesseguk.
  S raadasul a Harpoon elobb kerul ki a hadrendbol, hogy az F35 bekerulne.
 • Nem lehet hogy épp a strom shadow.sea venom.spear3. Trionak csinálnak helyet. Mert ez a trió azért lássuk be elég utód lenne.
 • Szittya
  Nem lehet hogy épp a strom shadow.sea venom.spear3. Trionak csinálnak helyet. Mert ez a trió azért lássuk be elég utód lenne.
  Egyik se Harpoon kategória, faragni kellene mindegyiken, ami eléggé kérdéses, ha a Harpoon éltetésre nincs pénz, akkor új cuccra hogyan lesz. Amúgy jó nagy hülyeség utód nélkül kivonni valamit, mostanában több értelmetlen dolgot is előadtak az angolok, ennyire nincs pénzük vajon?
 • ASM nélküli hadiflotta a 21. században.... Hát erre most mit mondjak azon kívül, hogy nevetséges?
  Gondolom ők is úgy vannak vele, hogy : "majd a NATO megvéd"
 • fip7
  ASM nélküli hadiflotta a 21. században.... Hát erre most mit mondjak azon kívül, hogy nevetséges?
  Gondolom ők is úgy vannak vele, hogy : "majd a NATO megvéd"
  Majd az EU megvéd! ... Ja, nem...
 • Azzal nem lehet, de megvédeni Bözsinénit, azt meglehet.
  Főleg a szubszonikus robotgépekkel szemben, mint ahogy tette a közelmúltban egy Burke Jemen partjainál.
 • Kulso_54
  @molnibalage
  Type 45 Daring osztályú légvédelmi romboló(k).
  Okas, köszi.

  A számozásnál a szokásos kérdés? A 42 és 45 közötti sorszámok meg nem valósult terveket jelölnek?
  A hajó méretéhez képes kicsit alulfegyverzettenek tűnik, de UK szinten potens.
 • A pénzhiány az ők bizonyos szinten. A termektamogadtasi dijjat sokallják. A saját gyártású eszközökre ugyebár ez az összeg töredéke... és igen nem egy kategória ugyanis a strom shadow jóval de jóval potensebb eszköz mint a harpon a freedom osztály egyes tagjai hordozzák...
 • Az orosz hajókhoz képest alúlfegyverzett, de azokhoz képest minden. De a QE is az lesz.
  Ez a hajó osztály tényleg mint ha csak légvédelemre lenne kihegyezve.
 • Kulso_54
  Az orosz hajókhoz képest alúlfegyverzett, de azokhoz képest minden. De a QE is az lesz.
  Ez a hajó osztály tényleg mint ha csak légvédelemre lenne kihegyezve.
  Az Arleigh Burke-höz mértem.
 • Kulso_54
  Ez a hajó osztály tényleg mint ha csak légvédelemre lenne kihegyezve.
  Végül is elsősorban légvédelmi feladatokra szánták a kezdetektől fogva.
 • Azért jól kimagyarázzátok a brit haditengerészet szegénységi bizonyítványát....
  Kíváncsi vagyok arra, hogy a vízfelszíni célok leküzdését, hogy képzelik el a Britek ebben az esetben. Mert jelenleg az I.-II. Vh szintjére süllyednek vissza, vagyis ágyú+torpedó.
 • Azért várjuk ki a végét.
  Lehet majd beújítanak NSM vagy RBS-15-re.

  Addig meg kalózladikokat bármivel szétkapnak.
  Az Astute meg ott van minden másra. Meg a légierő.
 • Külső 54

  A légierő is csak ASM-el képes komoly kárt okozni valamire való ellenséges hajóknak.
  A tengóknál pedig szintén csak torpedó van.
  Meg szerintem egy magát "tengeri hatalomnak" hallucináló országnál ne a szomáliai kalózok leküzdése legyen az etalon.
 • Kulso_54
  Azért várjuk ki a végét.
  Lehet majd beújítanak NSM vagy RBS-15-re.
  Elvileg a Perseus lehetne az utódja, az komoly képességbeli ugrás is lenne, de mostanában nagyon nagy a csend róla...
 • "WASHINGTON, April 13, 2020 -
  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of India of ten (10) AGM-84L Harpoon Block II air launched missiles and related equipment for an estimated cost of $92 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.


  The Government of India has requested to buy ten (10) AGM-84L Harpoon Block II air launched missiles. Also included are containers, spare and repair parts, support and test equipment, publications and technical documentation, personnel training and training equipment, Specialized Assignment Airlift Missions (SAAM), U.S. Government and contractor representatives technical assistance, engineering, and logistics support services, and other related elements of logistics and program support. The estimated program cost is $92 million."
 • WASHINGTON, April 14, 2020 -
  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Morocco of ten (10) AGM-84L Harpoon Block II Air Launched missiles and related equipment for an estimated cost of $62 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.


  The Government of Morocco has requested to buy ten (10) AGM-84L Harpoon Block II Air Launched missiles. Also included are containers, spare and repair parts, support and test equipment, publications and technical documentation, personnel training and training equipment, U.S. Government and contractor representatives' technical assistance, engineering and logistics support services, and other related elements of logistics support. The total estimated cost is $62 million.
 • 10 - 10 rakéta, egyetlen kifejezésnyi különbség, ami 30 millió USD-t (~ +50%) drágít a csomagon...

  De mi az a "Specialized Assignment Airlift Missions (SAAM)"?

Ugrás a fórum topichoz