|

Kivonja arzenáljából a Harpoont a Royal Navy

Egy július 8-án kelt, az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma által kiadott, s nemrég nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Nagy-Britannia 2018-tól kénytelen lesz megválni GWS60 (Harpoon Block 1C) vízfelszín-vízfelszín manőverező robotrepülőgépeitől. A védelmi tárca hadfelszerelési és támogatási igazgatósága által készített jelentés szerint, amennyiben nem hosszabbítják meg a fennálló, még négy évre szóló logisztikai támogatási és szervizelési szerződést a Harpoon Block 1C-kre, azok kivonása 2018-ban elkerülhetetlenné válik.

Nagy-Britannia fegyveres erőinél a Harpoon korábban több változatban is rendszerben állt, ám a Royal Air Force már kivonta az AGM-84 verziót (ez a repülőgép-fedélzeti változat). Napjainkban már csak a Royal Navy 13 darab Type 23 (Duke-osztály) fregattja használja az RGM-84 (hajóról indítható) Harpoon-variánst, illetve folyamatban van négy Type 45 (Daring-osztály) rombolón is a fegyverrendszer integrációja. Utóbbi munkálatokat – egy idén nyáron köttetett szerződés szerint – a Boeing végzi; az első példány 2014 végére, a többi 2015-ben készül el. Amennyiben viszont nem változik a helyzet, az új hajóosztály tagjai mindössze három évig élvezhetik a Harpoon jelentette csapásmérő képességet.

A Type 23 osztályú HMS IRON DUKE (F234) Harpoon robotrepülőgépet indít | Fotó: Royal Navy

A Type 23 osztályú HMS IRON DUKE (F234) Harpoon-rakétát indít | Fotó: Royal Navy ,

A 130 km-es hatótávolságú, 0,9 Mach maximális repülési sebességű, a vízfelszín felett kicsivel haladó, valamint a célokat kombinált (inerciális navigációs/aktív radaros) vezérlés segítségével elpusztítani képes fegyverrendszer kivonásával komoly rés keletkezik a Royal Navy képesség-palettáján. Ez már csak azért is igaz, mivel a Harpoon-t utódlás nélkül vonnák ki: a helyére legkorábban 2030-ban érkezhet a franciákkal közös projekt keretében kifejlesztendő, de még a tervezési fázisban sem tartó, Future Cruise Anti-Ship Weapon névre hallgató eszköz. Minisztériumi források szerint lehetséges, hogy a kivonás időpontját kitolják 2020-ra, esetleg 2023-ra, ám ez „nem garantált”.