|

Különleges leszállási módot tesztel a Királyi Haditengerészet – VIDEÓ

A Brit Királyi Haditengerészet és a BAE Systems új hajófedélzeti leszállási módot tesztel az F-35-össel.

A Royal Navy új típusa, a Lockheed Martin F-35B Lightning II számára új, guruló leszállási módot tesztel a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó fedélzetén (SRVL – Shipborne Rolling Vertical Landing). A függőleges fel- és leszállásra képes típus maximális függőleges leszállási tömegét szeretnék megnövelni azzal, hogy nem 0 vízszintes sebességgel, hanem némi kigurulással szállnak le az F-35B-k a fedélzetre. Ezzel magasabb tömeggel térhetnek vissza a gépek, azaz nem kell elhasználni/kiereszteni a drága üzemanyagot, illetve nem kell megszabadulni a függesztménytől sem.

A videón látható leszállási módot 17 éve fejlesztik, számos kalkulációt és tanulmányt követően a szimulátorban 2000 alkalommal gyakorolták a kényes műveletet. A virtuális világot követően október folyamán kezdték meg az éles tesztelést a 65.000 tonnás vízkiszorítású HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó fedélzetén, mely 11 hétig tart majd. A repüléseket a BAE Systems tesztpilótája, Peter Wilson és a RAF századosa, Andy Edgell végzi, de részt vesz a műveletekben a USMC képviseletében Michael Lippert őrnagy is (aki az F-35B első éles bevetését is teljesítette), így az a helyzet áll elő, hogy az amerikaiak tanulnak a britektől hajófedélzeti praktikákat.

A HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó és a fedélzetén települő F-35B-k várhatóan 2021-ben válnak bevethetővé.

Fórum hozzászólások

 • Allesmor Obranna
  Ezzel a gondolatfolyammal a másik, ezzel a hadművelettel foglalkozó topicba kellene átmenni, de altx írása nekem ad igazat. :)
  Így van. Ezért is írtam amit én is, hogy kérdéses karbantartással rideg tartott, alkatrészek hiányától szenvedő legelső generációs Migek voltak, a fegyverzet ugyan így kérdéses.

  Ami egyébként nem volt titok, ott volt még HPAPS által linkelt angol nyelvű anyagban is, és még le is fordítottam a lényeget magyarra néhány résznél tegnap, nem működő radar/besugárzásjelző ott van feketén fehéren. Ma olvastam tovább Rico Rodriguezt, mach 1.3 ról magassági energiafölényből zuhanásból indított egyáltalán nem zavaró célra. Semmi elektronikai ellentevékenység. Ettől jobbat elképzelni sem lehet mint BVR harcászati szituáció...
 • altx
  csak ezert regisztraltam hogy erre tok hulyesegre irjak..

  szerb CSUCS mig 29 ????


  gyerunk mar..ez elvileg komoly forum kellene hogy legyen.
  a szerb migek eppen hogy elavult szarok voltak.
  1987ben erkeztek ide szerbiaba, 1996 ban kellet volta a nagyjavitas (800 ora utan), ami persze elmaradt.
  kozzben szankciok, alketresz potlas = 0.

  lassuk csak hogy is szerepeltek ezek a CSUCS migek:
  arizanov migje - kinyifant a radar felszalas utan.
  kulacin - leloves utan panaszkodot hogy a radar nem dolgozott rendesen, a feltesei nem hittek neki.
  milutinovic migje - elment a radio, az nap 2 mig kellet volna hogy felszaljon, de lefujtak a felszalast, a kolegaja megalt ez meg mivel nem volt radiokapcsolat felszalt, mikor vegre meglett a radio es szoltak hogy menjen visza mar meszi volt. csak a nis-i repuloter volt a legkozzelebbi, eltalaltak es katapultalt, mai napig azt mondja hogy a szerbek foldrol szedtek le kub-al.

  peric es radosavljevic - olvastam azt amit peric meselt arrol a naprol. o volt az akit a boszniaiak zavargaztak. neki felszalas utan a radar csodot mondot a masiknak meg a besugarzas jelzo.

  aprilis 6. boro zoraja - sikerult felszalni, es tuzelni is probalt, de a raketak hiba miatt beragadtak a tartokon.

  majus 4. pavlovic migjet lelottek. ami erdekes az hogy nem is o kellet volna hogy repuljon. a repulesre kesz miget viszaforditottak mert felszalas elott rajottek hogy kinyifant a radio es a nagy kavarodasba, hogy ne egy fiatal pilota repuljon egy masik migben, pavlovic ult bele.

  2004 aprilisaban egy mig sem volt uzemkepes. nukku, nyet, nista bre..

  tenyleg csucs gepek voltak, kb valahol 1988ban..
  Ahányszor elmondom a hasonlókat, kapok a fejemre. Jobb esetben hallgatás. Csak az NDKról, és a gárdaezredekről hiszem el, hogy ha nem is ütőképesek, legalább bevethetők voltak.
 • dudi
  Csak egy dolgot nem értek.Én elhiszem és tökéletesen meg is tudom érteni,hogy szar dolog az esélytelenek nyugalmával védeni a hazádat vagy csak simán ülni a seggeden és nézni,hogy szétbombázzák.DE itt olyan alapvető rendszerek kieséséről beszélsz amik hiányában értelmetlen a feladatot megkezdeni.Ha észlelték a felszállás után,hogy behányt a radar,besugárzásjelző,rádió mért nem fordultak vissza azonnal?Miért próbálták meg még is a nyilvánvalóan lehetetlen dolgot?Mert az, a szememben felelőtlenség,hogy tudom,hogy rossz a radar,rádió,besugárzás jelző de azért megyek ahrcolni.Ez bizony többet árt mint használ.
  aszem a peric mondta hogy amikor visszahoztak boszniabol es elment raportra, a generalis vagy mi a tokkom volt aki volt a repolosok fo vezetoje, kiabalt a pilotakra hogy nem halnak meg eleg nagy mennyisegben..nem eleg batrak stb..egyszeruen a tisztek mondtak hogy repulj es a pilotaknak teljesiteni kellet.ez most nem 100% biztos, de valami ilyet olvastam annak idejen.

  tudtak hogy a gepek rosszak. az egesz taktika is szar volt, felszalas utan az volt nekik mindig mondva hogy 3000m repuljenek.
  jo hogy marsrol nem lattak oket. vagy alacsonyan repulni es hirtelen felemelkedni es tuzelni vagy semmi. pavlovic mondak szerint azert is ult a fiatal pilota helyere mert tudta hogy megfog valaki halni. inkabb akor o legyen az oreg pilota.

  amugy is a mig szar gep ugy oszeveve. egy nyugati gephez kepest akor van lehetosege ha valami meglepibol elkapja es kozelebe megy. nagyobb tavolsagbol 0.
 • ja viszaterve a elozo postra, a legtobb gepnek felszalas utan mutatkozott be a hiba. bar en igy olvastam.

  en is voltam katona, mentunk loveszetre, kaptunk radiot, oreg katona mar, kifekszel, figyelsz es ha lattod hogy vmi nem stimmel beszolsz h stop.
  az elejen dolgozot a radio, kb 15 perc a loveszet elkezdese utan csodot mondot, es akkor gondolkodj mi a tokkomet csinalja..otthagyod a helyed leordit a tiszt, ha meg ottmaradsz es nem csinalsz semmit rabaszol ha valami baj tortenik..szoval szivas ez a katonasag..megjobban azert mert azt mondtak amikor ossztotak ki a radiot hogy most volt nagyjavitason ... feleloseg erzet 0 fontos csak a parancs.
 • altx
  ja viszaterve a elozo postra, a legtobb gepnek felszalas utan mutatkozott be a hiba. bar en igy olvastam.

  en is voltam katona, mentunk loveszetre, kaptunk radiot, oreg katona mar, kifekszel, figyelsz es ha lattod hogy vmi nem stimmel beszolsz h stop.
  az elejen dolgozot a radio, kb 15 perc a loveszet elkezdese utan csodot mondot, es akkor gondolkodj mi a tokkomet csinalja..otthagyod a helyed leordit a tiszt, ha meg ottmaradsz es nem csinalsz semmit rabaszol ha valami baj tortenik..szoval szivas ez a katonasag..megjobban azert mert azt mondtak amikor ossztotak ki a radiot hogy most volt nagyjavitason ... feleloseg erzet 0 fontos csak a parancs.
  Ezek többszörösen cáfolt, a szerb "vitéz" pilóták magyarázzuk a bizonyítványunkat marhaságai.
  (MH is üzemeltette ezt a típust)
  HTÖ-ben benne vannak a cáfolatok.
 • Hpasp
  Ezek többszörösen cáfolt, a szerb "vitéz" pilóták magyarázzuk a bizonyítványunkat marhaságai.
  (MH is üzemeltette ezt a típust)
  HTÖ-ben benne vannak a cáfolatok.

  a MH uzemelte a tipust majdnem 30 evig nagyjavitas nelkul szanciokban amikor nem lehetet alkatreszeket sem venni?

  erdekes..nemtudtam...
 • Ne kanyarodjunk el nagyon a topictól.
  A MiG-29-esek klasszikus változatainál megvolt, hogy mely rendszerelemek voltak a gépeken a hunyók. Ilyen volt pl. a radarban egy trafó, ami rendre kiégett, sokat kellett cserélni. A 29-esek radarjai nem voltak üzembiztosak, békeidőben, hanyag flottamenedzsment mellett különösen sok üzemképtelen, vagy harci feladatra alkalmatlan gépet eredményezett. A Szu-27-esekben is ez a radar dolgozott lényegében, csak nagyobb antennaátmérővel, és némileg módosított tűzvezető rendszerrel. Idehaza a 29-eseknél volt olyan, hogy a radar üzemképtelenné vált a keszi gépen a pályára kigurulás közben, így a második gép ment el végül feladatra, elfogni az utasgépet.

  Tehát látszik, hogy még csak az sem elég, hogy a légierőket rendszer szinten vessük össze, hiszen a légierő is egy heterogén rendszer, benne potens, de problémás és kevésbé problémás, de kvázi impotens technikákkal. Hogy a szovjetek milyen színvonalon gyártották maguknak a "belpiacos" gépeket és milyen színvonalon tartották őket hadban, azt még ennyi idő elteltével se tudjuk. Teljesen más metódus szerint operáltak anno. Harcoló alakulatként itt állomásoztak ideiglenesen, ha valamely gépükkel gond volt, hoztak helyette a nagy Únióból másikat. vagy a szomszéd alakulattól. Ez a fajta nagyvonalúság általában gépvesztés esetén volt járható, viszont még arra se alkalmas, hogy megsaccoljuk, ezek után a saját gépeiket 100%-osan tartották mindig harckészen, mégpedig a gyári tervezett technikai paraméterek maximális szintjén, vagy csak darabra tudták mindig kiadni az állományt. Végül is se az NDK-ban se idehaza nem kellett a 29-eseiknek éles körülmények közt operálni.
  A káeurópai légierők meg gatyát letolva szerezték be a gépeiket, amelyeknél aztán arra már nem futotta, hogy normálisan, megfelelő szinten üzemeljenek is a gépek, nem hogy pótolják őket.

  És mi a helyzet az F-35 kontra modern orosz gépekkel? Hát ugye, ez már nem a nagy Szovjetúnió, miközben a Szu-35Sz nem lett egyszerűbb gép. Drága masina, annyi van belőle, amennyi, a radarja komplex, a szenzorai komplexek, a számítógépei komplexek, rengeteg az alkatrész, hazai termékek, hazai minőségbiztosítás és nincs nagy lehetőség a szomszéd alakulattól átpapírozni a gépeket, ha gond van. És a fegyverzet? Na az meg alig adódik.
  Az F-35-ös is felfutóban van, sanszos, hogy jóideig nem fogják még csak a közelébe se engedni olyan zónákhoz, ahol kétséges az abszolút egyértelmű technikai fölény. Értsd, nem őskövület Phantomok, F-14A-k, vagy épp szíriai MiG-23MLD-k és Szu-22M4-esek ellen kell vitézkedni, hanem kínai exportra szánt partvédelmi Szu-35-ösökkel.
  Így még az a polémia is időszerűtlen, hogy pontosan mi is a helyzet most az orosz ekvivalenciával.
 • Allesmor Obranna
  Az F-35-ös is felfutóban van, sanszos, hogy jóideig nem fogják még csak a közelébe se engedni olyan zónákhoz, ahol kétséges az abszolút egyértelmű technikai fölény. Értsd, nem őskövület Phantomok, F-14A-k, vagy épp szíriai MiG-23MLD-k és Szu-22M4-esek ellen kell vitézkedni, hanem kínai exportra szánt partvédelmi Szu-35-ösökkel.
  Így még az a polémia is időszerűtlen, hogy pontosan mi is a helyzet most az orosz ekvivalenciával.
  Ez ebben a formában nekem fura. Merthogy tök jól csinálják.
  Az USAF megválaszthatja, hogy és milyen körülmények között kezd csatába - övék a kezdeményezés. Ez kb. minden tábornok álma. Így kell csinálni - megválasztod hol, mivel, mekkora erőfölénnyel. Csillagos ötös az akadémián!
  Ez nem valami lovagi torna, hogy feláll a két csúcsgép és győzzön a jobb. Célok vannak, amiket kiadtak a vezetők, érd el. Így meg el is lehet.

  Amiről itt igazán szó kéne, hogy legyen akkor, az egy totális, világháború méterű összecsapás kéne, hogy legyen, hogy a gépek úgymond összemérhetőek legyenek, amire a Yugók bombázása nem a legjobb példa. Az F-35 persze védve lesz - de nincs ma olyan gép, ami nagy mellel támogatás nélkül berepül az ellenséges légtérbe. Egyik sem.
 • angelsoul
  Az USAF megválaszthatja, hogy és milyen körülmények között kezd csatába - övék a kezdeményezés. Ez kb. minden tábornok álma. Így kell csinálni - megválasztod hol, mivel, mekkora erőfölénnyel. Csillagos ötös az akadémián!
  Ez nem valami lovagi torna, hogy feláll a két csúcsgép és győzzön a jobb. Célok vannak, amiket kiadtak a vezetők, érd el. Így meg el is lehet.
  Így van, megválaszthatja. Épp ezért nem is fognak F35-k repkedni Kína vagy Oo. légteréhez közel, harci bevetésen. Maradnak a leroggyant 3. világbeli országok játszótérnek, termékbemutatónak.
 • ghostface
  Így van, megválaszthatja. Épp ezért nem is fognak F35-k repkedni Kína vagy Oo. légteréhez közel, harci bevetésen. Maradnak a leroggyant 3. világbeli országok játszótérnek, termékbemutatónak.
  Ha szerencsénk van így lesz.
 • weasel007
  Olvass vissza :)
  Nem kell. Tudom, hogy gacsat Szíriára értette.
  Viszont Szíria most pont egy 3. Vilàgbeli, leroggyant, szétbombàzott, szétterrorizàlt orszàg, ami jelenleg a a zsidó F-16-ok ellen sem tudja megvédeni magàt.
 • ghostface
  Nem kell. Tudom, hogy gacsat Szíriára értette.
  Viszont Szíria most pont egy 3. Vilàgbeli, leroggyant, szétbombàzott, szétterrorizàlt orszàg, ami jelenleg a a zsidó F-16-ok ellen sem tudja megvédeni magàt.
  Ez is csodálatos, magyarázom a bizonyítványom. Már Sz-300PMU2 van ott és Buk-M2 volt eddig is.
  Valahogy mindig van kifogás arra, hogy miért nem működik az orosz technika.

  Allesmor Obranna
  Az F-35-ös is felfutóban van, sanszos, hogy jóideig nem fogják még csak a közelébe se engedni olyan zónákhoz, ahol kétséges az abszolút egyértelmű technikai fölény. Értsd, nem őskövület Phantomok, F-14A-k, vagy épp szíriai MiG-23MLD-k és Szu-22M4-esek ellen kell vitézkedni, hanem kínai exportra szánt partvédelmi Szu-35-ösökkel.
  Így még az a polémia is időszerűtlen, hogy pontosan mi is a helyzet most az orosz ekvivalenciával.
  Csak ez így megint kicsit érdekes objektívval dolgozó komment. Az orosz csúcstechnika mikor és hol nézett utoljára farkasszemet a nyugatival? Lehetősége sem volt rá. Szóval már az F-35 hibája az is, hogy a világ le van maradva. Szuper. Érdekes módon az orosz gépek légvédelem nélküli bombázgatását meg körbeámulja a fél világ, de18 20 éves USA szintű CAS-ra nem képesek.

  Kérem magyarázzam meg ezt már valaki nekem, mert komolyan mondom, hogy tartunk az elmegyogyó felé a fene nagy méricskélésben.
 • ghostface
  Nem kell. Tudom, hogy gacsat Szíriára értette.
  Viszont Szíria most pont egy 3. Vilàgbeli, leroggyant, szétbombàzott, szétterrorizàlt orszàg, ami jelenleg a a zsidó F-16-ok ellen sem tudja megvédeni magàt.
  Hááááát, Szíria, mint Szíria tényleg le van pukkanva.De azért csak ott vannak az oroszok, akik meg kettős céllal vannak jelen.Megmenteni Szíriát egy orosz-barát országnak és a lehető legtöbb adatot begyűjteni a nyugati eszközökről, így az F-35-ről is.És itt egyáltalán nem azt értem, hogy le is lőhetnék akár az F-35-t, csak magáról az adatgyűjtésről beszélek, mivel előbbi eleve nincs is szándékukban.Nem hiszem én azt, hogy az USA örülne annak, ha Izrael az F-35-ösökkel Szíriában akciózna.Akármilyen fejlett is az F-35, nem kicsit lenne kockázatos ezt megcsinálni.Más lenne a helyzet akkor, ha Szíriában nem lennének ott az oroszok, de hát ugye a törökök sem véletlenül nem kapnak F-35-t.Az Sz-400 mellé az se volna túl hasznos az USA-nak és a többi F-35-öst üzemeltető (jellemzően oroszellenes) országnak.
 • molnibalage
  Ez is csodálatos, magyarázom a bizonyítványom. Már Sz-300PMU2 van ott és Buk-M2 volt eddig is.
  Valahogy mindig van kifogás arra, hogy miért nem működik az orosz technika.
  Ok. Csakhogy amit eddig 100%-ban tudunk, az az, hogy a zsidók F-16-al hajtottak végre támadásokat szíriai célok ellen, és azokat sem lőtték le a már ott lévő Sz-300-ak. Vagy azért, mert képtelenek rá, vagy azért mert nem működnek, vagy ki tudja miért. A lényeg, hogy nem lőtték le őket. Akkor miért is kell oda az F-35? Hol is magyarázom én a bizonyítványom?

  Kb. olyan, mintha Mike Tyson hátulról ütne le egy hajléktalant, holott szemtől szembe se lenne neki ellenfél...
 • molnibalage
  Ez is csodálatos, magyarázom a bizonyítványom. Már Sz-300PMU2 van ott és Buk-M2 volt eddig is.
  Valahogy mindig van kifogás arra, hogy miért nem működik az orosz technika.


  Csak ez így megint kicsit érdekes objektívval dolgozó komment. Az orosz csúcstechnika mikor és hol nézett utoljára farkasszemet a nyugatival? Lehetősége sem volt rá. Szóval már az F-35 hibája az is, hogy a világ le van maradva. Szuper. Érdekes módon az orosz gépek légvédelem nélküli bombázgatását meg körbeámulja a fél világ, de18 20 éves USA szintű CAS-ra nem képesek.

  Kérem magyarázzam meg ezt már valaki nekem, mert komolyan mondom, hogy tartunk az elmegyogyó felé a fene nagy méricskélésben.
  Én csak tényt közöltem, nem véleményt. Értő olvasásra van szükség, hogy egy neves költőt, molnibalage-t idézzem... :)

  Az F-35-ös várható felbukkanási helye Irán, vagy épp Szíria (mind a kettő megtörtént).
  Se nem a Kína vagy az orosz légtér közele.
  Ez nem a gépet minősíti, hanem a politikát.
  Ezt írtam, ezt kell érteni. Senki egy szóval se beszélt az F-35-ös hibáiról.
 • Allesmor Obranna
  Én csak tényt közöltem, nem véleményt. Értő olvasásra van szükség, hogy egy neves költőt, molnibalage-t idézzem... :)

  Az F-35-ös várható felbukkanási helye Irán, vagy épp Szíria (mind a kettő megtörtént).
  Se nem a Kína vagy az orosz légtér közele.
  Ez nem a gépet minősíti, hanem a politikát.
  Ezt írtam, ezt kell érteni. Senki egy szóval se beszélt az F-35-ös hibáiról.
  Okas.
 • ghostface
  Nem kell. Tudom, hogy gacsat Szíriára értette.
  Viszont Szíria most pont egy 3. Vilàgbeli, leroggyant, szétbombàzott, szétterrorizàlt orszàg, ami jelenleg a a zsidó F-16-ok ellen sem tudja megvédeni magàt.
  Azért most vannak ott mindenféle csúcskategóriásnak mondott orosz légvédelmi eszközök.
 • Nekem az a bajom, hogy magamat csak odáig érzem okosnak, hogy az F-35-ös repüléséről készült videókat próbálom kielemezni. Úgy látom, hogy ez a gép viszont kettőt se tud úgy fordulni egy gyengébb minőségű videón a levegőben, hogy három oldallal később ne jussunk el a Harmadik Világháborúig, vagy az orosz rakétafegyverzetek és egyéb gépek RCS értékeinek boncolgatásáig.

Ugrás a fórum topichoz